StoryEditorOCM
ZagoraHRVACE

Slavlje fratara u Zagori. ‘Ma neviđeno! Okrenuli su dva vola i nudili fratarsko vino. Pjevali su Grdović, Pejaković...‘

Piše ŽUPANIJA SD
14. listopada 2024. - 13:22

Hrvace pokraj Sinja ne pamti ovako veliko slavlje koje je okupilo mnoštvo naroda - jelo se i pilo, pjevalo, a sve u aranžmanu franjevaca.

Naime, u župnoj crkvi Svih Svetih slavljena je Sveta misa zahvalnica. Pola stoljeća službe proslavio je fra Nediljko Jerkan iz Franjevačkog samostana Male Braće u Dubrovniku.

Srebreni svećenički jubilej, 25 godina svećenstva proslavili su fra Josip Cvitković gvardijan samostana Gospe od Zdravlja u Splitu, fra Domagoj Runje izv.prof.dr.sc KBF-a Split i fra Joško Kodžoman ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju s pravom javnosti i ravnatelj sjemeništa, izvještava sinjski portal Ferata

image

Fra Domagoj Runje

Duje Klaric /Cropix
image

Fra Jerko Nediljko Jerkan na Stradunu hrani golubove

Dv/
image

Na svetkovinu svetih Petra i Pavla, 29. lipnja 2024.,u crkvi Male Braće u Dubrovniku, dr. fra Pio Pejić proslavio je dijamanti svećenički jubilej, a fra Nediljko Jerkan zlatni

Angelina/

- Ova dva dana smo u Hrvacama imali neviđeno slavlje. Moj prvi rođak, tetkin sin, zajedno smo preko njiva gazili u školu, i nije bio baš neki učenik. Did Mate je uvik bio ljut radi škole... I evo kad mi je objasnio zašto se zaredio u nevjerici je familija prihvatila. He, pa što bude. Dakle kroz svoj poziv je završio nekoliko fakulteta, vrlo brzo uz rad, znanje i vjeru postao je provincijal, nakon toga profesor i ravnatelj franjevačke gimnazije.

Proslavio je 25 godina redovništva i to je odlučio proslaviti s nama, rodbinom, ali i sa svim stanovnicima Hrvaca. Svi redom su bili pozvani. Ova dva dana je bila euforija sreće i veselja. Stanovnici su bili zabavljeni Slavonskim tamburašima, Pejakovićem, Grdovićem... Jelo se bogato, dva vola na ražnju, šaran pečen na rašljama, pilo se fratarsko vino i nema što nije bilo za dobro raspoloženje. Svi su bili sretni i veselju nije bilo kraja. Vatromet neviđen je i na nebu zasjao. E pa ponosan sam na svog rođaka Jozu i svoju familiju. On je ovim pokazao da nam treba veselja ljubavi, nikakve podjele, jako ugodan osjećaj je obavio Hrvace i ljude u Hrvacama. Hvala našem fra Jošku i dragom Bogu za ova dva prelijepa dana. Mogao bih pisati danima - napisao je rođak jednog od svećenika na Facebooku. 

Ferata pak navodi da je misnim slavljem presjedao je fra Josip Cvitković, a propovjedao fra Domagoj Runje. Pored slavljenika na misi su sudjelovali hrvatački župnik fra Perica Maslać, rektor i gvardijan bazilike Čudotvorne Gospe Sinjske fra Marinko Vukman.

Tijekom mise pjevao je mješoviti župni zbor pod vodstvom č.s. Vitalije Križan. U ovom misnom slavlju pored velikog broja vjernika iz Hrvaca, Potravlja, Karakašice, Sinja i ostalih mjesta, bogoslova, sjemeništaraca, nazočili su ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić, saborski zastupnici i gradonačelnici Sinja i Trilja Miro Bulj i Ivan Bugarin, dožupan Stipe Čogelja, vodstvo Općine Hrvace na čelu s načelnikom Dinkom Bošnjakom, predstavnici VAD-a predvođeni predsjednikom Stipom Jukićem i vojvodom Mariom Šušnjarom, predstavnici iz Hrvacama prijateljske Općine Feričanci, članovi obitelji slavljenika te ostale osobe iz javnog i društvenog života.

Bilo je jela i pića, pjevalo se i veselilo. Priređen je čak i vatromet, a slavljenicima u čast su pjevali klapa Šufit, Dražen Žanko, Malden Grdović i Zlatko Pejaković, klape Cetinjanke i Cetinjani, tamburaša Berde Band. 

image

Mladen Grdović

/Slobodna Dalmacija

U znak zahvalnosti što su dali veliki doprinos u cijeloj organizaciji, gostima iz Našičkog kraja uručene su statue Gospe Sinjske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2024 13:27