StoryEditorOCM
ZagoraKULTURA U ZALEĐU

Sinjski kulturni urbani pokret organizira projekciju filma o Butanu na sasvim neobičnoj lokaciji, popnite se...

Piše Dalmacija SD
13. lipnja 2024. - 16:03

Sinjski kulturni urbani pokret (SKUP) i ove godine organizira program "Misto za film". Cilj je programa upoznati publiku s nezavisnim filmovima te povećati broj korisnika koji uživaju u kulturi gledanja filmova na velikom platnu. Plan je izmjestiti projekcije na netipična mjesta te privući različite skupine korisnika - drugim riječima, film dolazi publici i to na njihove omiljene lokacije.

Za prvu ovogodišnju lokaciju odabran je Planinarski dom "Orlove stine“ na Svilaji gdje će biti prikazan film Lunana (2019.). Film smješten u očaravajući planinski Butan topla je priča o prijateljstvu i rušenju predrasuda, nominirana za nagradu Oscar 2022. za najbolji međunarodni film.

O filmu: Ugyen je mladi učitelj koji živi u Butanu no čezne za preseljenjem u Australiju kako bi ostvario svoj san da postane pjevač. Kada sazna da posljednju godinu obvezne učiteljske prakse mora odraditi u zabačenom planinskom selu Lunana, nevoljko preuzima zadatak i odlazi na novo radno mjesto. Lokalno ga stanovništvo po dolasku toplo dočekuje i pokušava pridobiti kako bi s njima ostao što duže, no nema mnogo vremena jer oštra zima uskoro stiže u ledenjačke dijelove Himalaje...

Projekcija će se održati u subotu 15.  lipnja s početkom u 20 i 30 sati. Ulaz je slobodan. U popratnom programu održat će se dodjela diploma za polaznike Planinarske škole u organizaciji PD "Svilaja“ Sinj. Nakon filma svi posjetitelji mogu ostati na druženju uz logorsku vatru i gitaru, a mogu i prespavati u planinarskom domu. Oni koji vole kampirati, mogu postaviti šator na livadi ispred doma.

Za sve one koji bi željeli doći ranije, a istovremeno ne žele propustiti prvi nastup naše nogometne reprezentacije na Euru 2024., prijenos utakmice Hrvatska – Španjolska moći će pratiti u planinarskom domu.

"Misto za film“ dio je SKUP-ova programa “Kultura u zaleđu” koji se financira iz sredstava podrške Zaklade "Kultura nova“ za razvoj produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 03:39