StoryEditorOCM
ZagoraPALA OGRADA

Rogovi bez zaštite; policija kazneno prijavila dvojicu muškaraca zbog nesreće na Bikijadi, oporavak ozlijeđenog težak

Piše Dalmacija SD
5. lipnja 2024. - 14:45

Splitska je policija kazneno prijavila dvojicu muškaraca zbog incidenta koji se u nedjelju dogodio na "Bikijadi" u Radošiću nedaleko Splita kada je bik teško ozlijedio muškarca (68) koji se još uvijek nalazi na liječenju u splitskom KBC-u.

Policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad  33-godišnjim muškarcem za kojeg je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je ostvario obilježja kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

"Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da kao odgovorna osoba nije poduzeo odgovarajuće zaštitne mjere u vidu postavljanje adekvatne zaštitne ograde kako bi se spriječila opasnost za živote gledatelja, već je olako držeći da se opasnost neće dogoditi, postavio neadekvatnu zaštitnu ogradu i tijekom borbe bikova dva bika probila su ogradu i utrčala među gledatelje, čime je izazvana opasnost za živote prisutnih gledatelja", navodi policija.

Nadležnom državnom odvjetništvu će biti podnesena kaznena prijava protiv 33-godišnjaka, a uz to će zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti biti provedeno i kriminalističko istraživanje nad 59-godišnjakom koji je kritične prigodne vodio bika koji je ozlijedio muškarca.

image

Napad na bikijadi

Screenshoot RTL

Muškarac (68) koji je zadobio teške tjelesne ozljede abdomena nakon incidenta je hitno operiran i zadržan na daljnjem liječenju Jedinice za intenzivno liječenje, a liječnici su rekli da će njegov oporavak biti dug.

Prijatelji životinja oštro su osudili korištenje životinja za borbe poručivši kako je taj incident normalna i očekivana reakcija na maltretiranje koje životinje doživljavaju.

Zakon o zaštiti životinja zabranjuje huškanje životinje na drugu životinju, dresiranje na agresivnost, kao i druge načine zlostavljanja, poput izazivanja straha i izlaganja ozljedama, te organiziranje klađenja i sudjelovanja u njemu, podsjećaju. 

"Na tzv. bikijadama iskorištava se prirodni nagon životinja kako bi ih se navelo da nasrću jedna na drugu i bodu se. Bikovi su okruženi gomilom koja urla, što potiče u njima paniku i strah, a dodatni stres izaziva im napad jednako jake životinje. Često se dogodi da se bikovi ne žele boriti pa ih vlasnici bockaju štapovima kako bi ih razjarili i natjerali na međusobnu borbu. Trebamo li se onda čuditi kada bik, kojega nasilno potiču na agresivno ponašanje, napadne i ljude", pitaju se Prijatelji životinja.

Nedopustivo je, kažu, što se inspekcije Državnog inspektorata ponašaju kao da bikijade ne postoje, iako se na njima krši niz veterinarskih, sigurnosnih i sanitarnih propisa, dok su organizatori često upleteni u financijske malverzacije jer se bikijade održavaju radi profita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 19:16