StoryEditorOCM
ZagoraPOČASNI GRAĐANIN

General Mladen Markač: ‘U borbi protiv Osmanlija Sinjanima je pomogla Gospa, a nama Đurđevčanima Picek‘

Piše Toni Paštar
4. lipnja 2024. - 16:55

Vi Sinjani i mi Đurđevčani imali smo vrlo sličnu povijest jer smo bili prisiljeni na obranu slobode od osmanlijskih osvajača. Vama je pritom pomogla Gospa, a nama Picek.

Ovim riječima počasni Sinjanin, general Mladen Markač, prigodno se u utorak obratio okupljenima u Veteranskom centru Sinj kojemu je likovna udruga "Peski - art 2023. Đurđevac" darovala 54 slike sa svoje 11. po redu likovne radionice nazvane "Podravina svojemu generalu".

image

Potpisivanje ugovora o donaciji

Toni Paštar

Ugovor o donaciji potpisali su Franjo Mihočka, predsjednik udruge "Peski - art" i Igor Vidalina, upravitelj Veteranskog centra u Sinju.

Svečanosti u prostoru Veteranskog centra nazočili su obitelji poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, general Josip Lucić, ravnatelj Veteranskog centra i izaslanik ministra i potpredsjednika Vlade Tome Medveda, župan Blaženko Boban, Miro Bulj, gradonačelnik Sinja, Igor Vidalina, sinjski gvardijan fra Marinko Vukman, a program je moderirao pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra koji je i recitirao svoje pjesme.

Za cijelu Hrvatsku, a za sjeverozapadni dio Hrvatske i u njemu Đurđevac posebno, posebno značenje ima 16. studenoga 2012. godine kada je drugostupanjski sud u Haagu izrekao oslobađajuću presudu za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

U čast Markaču formirana je udruga "Peski - art" koja od 2013. godine organizira likovne radionice s kojih slike poklanja gradovima i općinama s prvih crta bojišnice tijekom Domovinskog rata. Do sada su tako darovali slike Vukovaru, Gospiću, Pakracu, Lipiku i Šibeniku, a s prošlogodišnje radionice, 11. po redu, slike su darovane Veteranskom centru u Sinju.

Riječi dobrodošlice Đurđevčanima i svima koji su se okupili na svečanosti izrekao je domaćin Vidalina naglašavajući posebno zadovoljstvo što im je general Markač počasni građanin Sinja.

O odluci Đurđevčana da slike daruju u Sinj prigodno su govorili Franjo Mihočka i Edita Janković, ravnateljica Muzeja grada Đurđevca i izaslanica đurđevačkog gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj u svojem govoru generale Gotovinu i Markača nazvao je ikonama Domovinskog rata.

Župan Boban u svom je obraćanju pohvalio ideju Đurđevčana da i kroz likovne radionice veličaju generala Mladena Markača koji je u obrani od velikosrpskih agresora dao nemjerljivi doprinos i koji je, zajedno s generalom Antom Gotovinom na sudu u Haagu podnio veliku žrtvu za Hrvatsku.

- General Markač jedan je od prvih zapovjednika našemu Josipu Joviću, prvom poginulom hrvatskom redarstveniku. Sugeriram da neke od ovih slika krase i spomen prostor za Josipa Jovića u njegovu rodnom Aržanu - kazao je Blaženko Boban.

General Josip Lucić govorio je o Domovinskom ratu i herojima među kojima posebno istaknuto mjesto zauzimaju generali Markač i Gotovina. Uz riječi dobrodošlice u Gospin grad gvardijan fra Marinko Vukman predvodio je i prigodnu molitvu.

image

Polaganje vijenaca u čast poginulim braniteljima

Toni Paštar

Prije programa u prostoru Veteranskog centra sudionici svečanosti položili su vijenac i zapalili svijeću pred spomenikom poginulim braniteljima Domovinskog rata Sinja i Cetinske krajine kao i na spomen poginulog branitelja Luke Ercega u neposrednoj blizini Veteranskog centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 06:53