StoryEditorOCM
Zagoratrajni podsjetnik

Emocije preplavile poznato misto u Imotskoj krajini; junak Domovinskog rata dobio svoj mural: ‘Suze Milanove majke...‘

Piše Braco Ćosić
30. kolovoza 2024. - 20:50

Još se ne stišavaju reakcije i emocije u Podbablju Gornjem kod Imotskog nakon spektakularnog završetka 29. memorijalnog malonogometnog turnira u spomen na Milana Trutinu Šilju, legendu i junaka Domovinskog rata iz toga mjesta.

Zašto kažemo emocije? Pa iz prostog razloga što je sami završetak turnira ovjekovječen otkrivanjem velikog murala junaka Milana.

- Htjeli smo upravo da završetak turnira koji je ove godine okupio rekordan broj malonogometnih momčadi, ne samo iz Imotske krajine, već iz cijele naše županije i susjedne Hercegovine, bude upamćen po tome.

Mislim da smo uspjeli, jer nam svakim danom pristižu pohvale i zahvale, kako na gostoprimstvu,tako i na samom činu otkrivanja velikog murala - riječi su jednog od glavnih organizatora turnira Mate Buljana Biloga.

image
Braco Ćosić

Stvarno, sami čin otkrivanja murala, rad umjetnika Maria Vučka na južnom pročelju Osnovne škole u Podbablju Gornjem, bio je više nego svečan, dostojanstven i redateljski savršno odrađen.

I dok su dvije momčadi finalista čekale završnu utakmicu, ugasila su se svjetla na sportskom centru u Podbablju, utihnulo je onih tisuću i više posjetitelja,čuli su se taktovi Lijepe naše, potom minuta šutnje za junaka Milana i sve junake Domovinskog rata, potom zvukovi Tišine, a igralište obasjavaju bakljonoše s 29 crvenih baklji, za 29 godina turnira.

U mraku reflektor uperen u južno pročelje osnovne škole i na njemu se ukazuje velikii lijepi mural sa slikom Milana Trutina Šilje, hrvatska trobojnica, obilježje Treće Imotske bojne i Četvrte gardijske brigade.

image
Braco Ćosić

Sve do trenutka otkrivanja murala pratila je dostojanstvena grobna tišina brojnih gledatelja, da bi se nakon toga prolomio gromoglasni pljesak.

Suze Milanove majke Ive i njegove rodbine, govori dožupana Ante Šošića i Mate Buljana Bilog samo su uobličili taj spektakli kojeg će se mnogi sjećati.

- Ponosni smo i mi iz sportske udruge Podbablje Gornje, ponosno je cijelo mjesto na ovo što smo organizirali, a to je i prava satisfakcija za ovih 29 godina predanog rada, kako bi kroz nogometni turnir, kroz druženje mladih ljudi, održali spomen na našega Milana.

image
Braco Ćosić

Sada imamo i veliki mural i djeca koja pohađaju našu školu imaju svaki dan pred očima sliku našega i svoga junaka. Samo tako se može današnjim generacijama približiti ljude koji su svojim životom platili slobodu koju danas uživamo - zaključio je na kraju Mate Buljan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 13:27