StoryEditorOCM
Zagorau carstvu delicija

Bili smo u Vedrinama kod Trilja, u Šušnjarinoj školi pršuta kojemu ni južina ne može ništa: ‘Ne možeš ti ić u Zagreb i kazat nekome ‘Aj mi ti dimi‘, ne ide to tako... Ovih šest koraka je ključno‘

Piše Damir Šarac
12. siječnja 2022. - 07:57

Doba je od pršuta. U Dalmaciji dobro znamo što to znači i koliko to vrijedi. A to znači da treba biti pažljiv i pametan, posebno ove godine, a i nekoliko lanjskih, kad zbog globalnog zatopljenja ili čega drugog, doba kad pršut treba ljubiti bura, kako bi se valjano osušio, grli jugo i vlaga.

A to ne može biti gore. Ali može se izbjeći šteta, uz dosta pažnje i prilagođavanja okolnostima. Čuli smo u Trilju kako jedan zaljubljenik u tehnologiju pravljenja pršuta još uvijek radi kvalitetne delicije kombinacijom tradicije i suvremenih spoznaja. Ne, to ne znači da suši ventilatorima, kako biste odmah pomislili.

Slavonske svinje

Ivan Šušnjara (55) viši je stručni suradnik u triljskoj gradskoj upravi, a stručan je i u pršutoznanosti; primijenio je ono što se znalo, dodao...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. studeni 2024 20:34