StoryEditorOCM
SplitSVJETSKI, A NAŠ

Znate li koji je akademik dobitnik nagrade za životno djelo Slobodne Dalmacije? Uručena mu je na večerašnjoj proslavi

Piše M. U.
17. lipnja 2024. - 20:25

Akademik Nenad Cambi ovogodišnji je dobitnik Nagrade za životno djelo u području znanosti "Frane Bulić" koju mu je na proslavi 81. rođendana "Slobodne" uručila prof. dr. sc. Inga Tomić Koludrović, predsjednica žirija za područje znanosti. Radi se o znanstveniku čiji je rad svjedok stručnosti i utemeljenosti na činjenicama.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

- Ostaje mi samo da svima zahvalim, prije svega Slobodnoj, glavnoj urednici, žiriju koji me se sjetio. Ja sam stariji od Slobodne Dalmacije! Sretan sam što sam doživo ove godine, želio bih da se moj rad nastavi i dalje. Moram zahvaliti i svojoj obitelji, uz njihovu pomoć sam dosegao stanovite razine koje su rezultirale i ovom nagradaom - kazao je Cambi.

image
Duje Klaric/Cropix

Gospodin Cambi je uvelike doprinio razvoju kulture i znanosti na području Dalmacije, kao i činjenici da hrvatska arheologija u stopu prati razvoj svjetske arheologije. Njegov predani rad je, naravno, prepoznat od strane stručnog žirija "Slobodne Dalmacije".

Autor je kanonskih djela hrvatske arheologije, doprinio je razvoju pomorske arheologije Jadrana, a za svoja postignuća već je primio brojne nagrade. Još uvijek je aktualan sa svježim temama istraživanja i originalnim spoznajama iz kasnoantičke povijesti i vernakularne umjetnosti ranokršćanskog razdoblja. Virtuoz, poliglot, intelektualac u svakom smislu te riječi, Cambi je zauvijek zadužio sveučilišnu i kulturnu scenu Dalmacije. 

image

Cambi s danskom kraljicom Margaretom II za njezinog posjeta Saloni

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Utjecao na generacije arheologa

Klasičnu gimnaziju završio je u rodnome gradu Splitu, a diplomirao (1962.), magistrirao (1973.) i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1975). Radio je u Arheološkom muzeju u Splitu od 1980. do 1982. kao ravnatelj. Od 1976. je predavao honorarno, a od 1982. do umirovljenja 2007. kao profesor arheologije na Sveučilištu u Zadru. Professor emeritus je Zadarskog sveučilišta. Predavao je na poslijediplomskim i doktorskim studijima u Zadru (koji je i vodio), Splitu, Zagrebu, Dubrovniku, Macerati, Rimu, Bordeauxu, Marburgu/Lahnu. Sudjelovao je na brojnim međunarodnim skupovima, na kojima je često pozivan održati uvodno predavanje. Bio je voditelj i suradnik na znanstvenim projektima te kopnenim i podmorskim arheološkim istraživanjima (Salona, Narona, Asseria, Burnum, Zmijavci, Vela Svitnja, Špinut i dr.). Autor je dvadesetak monografija i četiristotinjak znanstvenih i stručnih radova.

Bio je dugogodišnji predsjednik Književnog kruga u Splitu. Redovni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2002. Primio je godišnju nagradu grada Splita 1980. (za kulturu) i 1994. (za znanost), godišnje nagrade za znanost lista Slobodna Dalmacija za 1988. i 2002. (nagrada Kruno Prijatelj), godišnju nagradu Matice hrvatske za znanost (Oton Kučera) za 2002., godišnju nagradu Hrvatskog arheološkog društva Zagrebu (Josip Brunšmid) 2002. i 2018., nagradu J.J. Strossmayer za humanističke znanosti 2005. i sa skupinom autora nagradu Ine za knjigu Kroatien in der Antike, 2007. Dobio je nagradu Hrvatskog arheološkog društva 2009. za životno djelo i nagradu za životno djelo grada Splita 2010. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 16:20