StoryEditorOCM
SplitPOZDRAV POLITIČARIMA

VIDEO Proveli smo jutro na najzagušenijoj cesti u državi. Da nije Mate, ne bismo do sutra stigli od Podstrane do Splita

Piše SPLIT SD
6. lipnja 2024. - 15:35

Svakakvih situacija smo se nagledali jutros malo poslije sedam sati u Podstrani, gdje smo zatekli nepreglednu kolonu vozila koja je "de facto" paralizirala promet prema Splitu. Vjerojatno to nije nikakva novost budući da se već godinama svako jutro lokalnim radiopostajama javljaju vozači očajavajući zbog situacije na cesti, no ovaj put su kasni proljetni radovi na cestama još više pogoršali situaciju.

Na uskom prometnom grlu tiskaju se prekrcani autobusi "Prometa", taksisti s nestrpljivim turistima, motociklisti koji zaobilaze kolonu na potpuno pogibeljne načine, pješaci koji hodaju između vozila, a najviše je onih koji samo žele – doći na posao.

image
Nikola Brboleža/Cropix

Svako jutro scenarij je isti, a posljedice su za svakoga ponešto drukčije. Većina kasni na radno mjesto, umirovljenici ne mogu stići na dogovorene preglede u bolnicama, đaci redovito propuste prvi sat... Nervoza, stres, gubljenje živaca, puno grintanja i psovki, ali rješenja za sve ovo i dalje nema na pomolu. 

– Gužva, ma što je to? Ja ne znam gdje vi vidite gužvu – sarkastično nam poručuje mještanin kojeg smo zatekli ispred trgovine dok iza njegovih leđa stoji nepomična kolona. 

Djeca se ‘kuhaju‘ satima u vozilima

Sarkazam je jedino što preostaje ovim ljudima jer su već godinama žrtve istog problema, koji više nije sezonski, nego su čepovi cijelu godinu i teško je i dalje samo kriviti velik priljev turista u srcu sezone.

Ali ipak, nije svima bilo do šale jer svako jutro satima voziti do Splita nije nimalo smiješno. Jedan od takvih primjera su i majke s djecom koje moraju voziti i više od sat i pol vremena po vrućini od Omiša do Splita.

image
Nikola Brboleža/Cropix

– Evo vidite kakva je situacija. Vozim djecu u školu, a pogledajte koliko je sati. Već sad kasne, a tko zna kad ćemo uopće doći do škole – govori nam majka dviju kćeri u jednom od automobila. Jednu od kćeri probudili smo našim razgovorom, no imat će još dosta vremena za spavanje dok se probije do samog centra grada.

Mnogi vozači nisu bili previše raspoloženi za razgovor, strijeljali su nas pogledom nervozno gledajući koliko je sati, a oni koji su nam i spustili prozor kratko su poručili – ono što bi htjeli reći nije za eter. Jedino što ih zanima su rješenja ove katastrofalne prometne situacije koja je odavno prelila čašu.

Kad će obilaznica?

Kaos na cesti barem je malo olakšao sada već poznati prometni redar Mate, koji je sa svojom prodornom zviždaljkom i hitrim pokretima pokušao ubrzati tijek prometa. No ne može jedan redar sam riješiti ovaj golemi problem. Treba, kako nam kažu stanovnici Podstrane, napokon izgraditi tu spasonosnu obilaznicu.

image
Nikola Brboleža/Cropix

– Mislim da trebaju napokon otvoriti tu obilaznicu, to bi nas barem malo spasilo. Oni već deset godina to rade i nisu je u stanju dovršiti. Takva vam je naša država. Ovdje me više ništa ne može iznenaditi – govore nam Podstranjani, kojima je ovoga svega već preko glave.

Dok razgovaramo s njima, gledamo kolonu ispred sebe koja se konačno počela kretati malo brže, što je potpuno razumljivo jer je prošlo devet sati i oni koji idu na posao ili u školu već su odgmizali. Ovo jutro su izdržali, ali to je tek početak prometnog cirkusa koji ih čeka ove godine.

image
Nikola Brboleža/Cropix

Svi zazivaju odgovorne, a oni već godinama prebacuju lopticu između sebe. I Hrvatske ceste, i Grad Split, i Općina Podstrana snose dio odgovornosti zašto smo došli do ove kritične točke pucanja. Split i okolica nadrasli su sami sebe zbog galopirajućeg turizma, a domicilno stanovništvo, koje se u znoju probija do posla, škole ili bolnice, svedeno je na građane drugog reda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 14:39