StoryEditorOCM
SplitDA SE VRATIT

VIDEO Je bilo lipo 1975. u Splitu! Tina Turner je imala koncert, Oliver pjevao ‘Galeba‘, Hajduk bio prvak države...

Piše Mia Uzinić
6. listopada 2024. - 21:56

Kako je izgledao Split sada već davne 1975. godine, prisjetili su se na popularnoj Instagram stranici "Splitski info". Prvo što nas je šokiralo je da je od tada prošlo 49 godina, gotovo pola stoljeća. Te godine je Oliver Dragojević na Splitskom festivalu izveo "Moj Galebe" i po glasovima publike završio tek na osmome mjestu. Ne treba posebno napominjati da je pjesma u međuvremenu postala svevremenski hit.

image

Oliver Dragojević i Jurica Jerković jure splitskim Lokvama na ‘Nortonu‘ Feđa Klarić

Feđa Klarić

Prisjetili su se i da je Hajduk te godine bio prvak bivše države. Tadašnji trener momčadi bio je Tomislav Ivić, a neki od igrača kojeg generacije pamte su Slaviša Žungul, Jurica Jerković, Ivan Buljan, Vedran Rožić i ostatak tadašnjih bijelih. 

image

Hajdukova ‘zlatna generacija‘

Arhiva/Slobodna Dalmacija

Te godine održan je i koncert američke dive Tine Turner u Splitu. Tina je u studenome 1975. godine sa svojim suprugom Ikeom održala dva koncerta koji će zauvijek ostati u kolektivnom sjećanju Splićana. Tada je za "Slobodnu" izvještaj napisao novinar i urednik Ivica Flesch

-  I "ajkete" su bile atraktivne, a Ike je onako visok s kačketom na pozornici bio u drugom planu, sa strane. Iako je to bio odličan koncert, oni nisu bili u to vrijeme neka turbo prva liga. Imali su nekoliko hitova na top listama u Europi. U to vrijeme slušanje Radio Luxembourga nedjeljom navečer, top liste 20 najvećih hitova, bilo je obavezno, tako da se te hitove slušalo.

image

Članak iz Slobodne 1975. godine 

Arhiva SD

Jer, nije Split neko selo na Romaniji, mi smo preko talijanskih TV kanala već gledali plesne nastupe s velikim zvijezdama, sestre Kessler, a nemojmo zaboraviti da je Splitski festival bio internacionalan. Na Prokurativama su nastupali Shadows, Claudio Villa, Domenico Modugno i niz sličnih imena. Pratilo se sve što se događa u svijetu.

Svi estradnjaci su tada spavali u hotelu "Marjan", mislim da je koncert organizirao "Dalmacijakoncert", nema tko drugi bit. Ali ni među novinarima nije bilo nekoga tko bi napravio s njima intervju, ništa nismo razumjeli, nije to bilo vrijeme masovnih medija. Nakon koncerta pisao sam o glazbi, kako bi čitatelj koji nije bio tamo dobio neki dojam o njemu. Tada nas nije zanimalo jesu li spavali u dva apartmana ili je li je muž istukao nakon koncerta - napisao je tada Flesch.

Te godine je Ivi Tijardoviću uručena Nagrada Grada Splita, samo godinu dana prije njegove smrti. Nagradu za životno djelo mu je u njegovu domu uručio tadašnji splitski gradonačelnik Vjekoslav Viđak.

image

Maestro za klavirom

/Slobodna Dalmacija

Veljko Rogošić tada je preplivao od Visa do Splita. Prvi maraton na Jadranu otplivao je 1971. između Supetra i Splita. Godine 1974. plivao je od Hvara do Splita, a 1975. od Visa do Splita, za što ga je Tito nagradio zlatnim satom.

image

Veljko Rogošić 

Arhiva

Atmosferu u gradu te davne 1975. godine možete pogledati u nastavku. Video je djelo Thames Television (postprodukcija by Splitski_info).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 21:56