StoryEditorOCM
SplitIDU U BORBU

Pune su ih splitske ulice i jako su ljuti. Stotine uberovaca, boltovaca i dostavljača osnovale sindikat: ‘Neće moći...‘

Piše Mirela Goreta
11. rujna 2024. - 20:20

Nakon lipanjskih prosvjeda u Splitu ustrojen je, kako je bilo i najavljeno, Sindikat vozača platformi Hrvatske (SVPH), organizacije proizišle iz zajedničke borbe vozača za pravednije uvjete rada.

image

Lipanjska prosvjedna vožnja vozača Ubera zbog sniženih cijena vožnje

Ante Čizmić/Cropix

– Već dugi niz godina suočavamo se s izazovima koje su nametnule velike platforme poput Ubera i Bolta, kao i nelojalna konkurencija i nepravedno snižavanje cijena. Ove sezone posebno smo osjetili negativne posljedice neregularnog smanjenja cijena prijevoza, koje je dosegnulo između 30 i 40 posto, čime smo se našli u gotovo nemogućem položaju – kažu u SVPH-u, ističući kako će njihovi primarni ciljevi biti zagovaranje boljih uvjeta rada, pravednije tržišne konkurencije i reguliranja cijena.

U Sindikatu vozača digitalnih platformi navode kako će upregnuti snage u stvaranje uređenog taksi-tržišta, koje će prepoznati i zaštititi interese vozača. Konkretno, zalagat će se za određivanje minimalne i maksimalne cijene po kilometru kako bi osigurali pravednu naknadu za svoj rad. Preispitivat će način rada platformi poput Ubera i Bolta s ciljem povećanja transparentnosti i poštenih uvjeta poslovanja, te stati u zaštitu vozača od nelojalne konkurencije i dampinga cijena, koji ugrožavaju njihovu egzistenciju.

image

Lipanjska prosvjedna vožnja vozača Ubera zbog sniženih cijena vožnje

Ante Čizmić/Cropix

– Naš sindikat borit će se za prava dostavljača i svih vozača taksija – kaže njegov predsjednik, Splićanin Zoran Zen, dodajući da su svi dobrodošli među članove SVPH-a.

Osnivanju Sindikata vozača digitalnih platformi prethodila je lipanjska pobuna koju su inicirali splitski vozači okupljeni u WhatsApp grupi "Štrajk Bolt & Uber Split", koji su, nezadovoljni načinom poslovanja globalnih digitalnih platformi u Hrvatskoj, ulicama grada odvozili prosvjednu vožnju.

Podršku su im tada, pridruživši se njihovoj WhatsApp grupi, dali i vozači iz drugih krajeva Hrvatske, zbog čega su proveli anketu s pitanjem "Želimo li imati svoj Sindikat?", na koje je potvrdno odgovorilo nekoliko stotina vozača (grupa je tada brojila više od 600 članova, danas ih je 900).

image

Lipanjska prosvjedna vožnja vozača Ubera zbog sniženih cijena vožnje

Nikola Vilić/Cropix

U SVPH-u ciljaju na što veći broj članova, koji bi se, na nacionalnoj razini, mogao brojiti u tisućama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 10:12