StoryEditorOCM
Splitoni su u akciji

U Splitu toplinski udar, saharski pijesak... Briga njih! Pogledajte tko po najvećoj žegi baulja okolo i čini spizu

Piše Mario Matana
20. lipnja 2024. - 15:33

Znate onih četiri-pet najžešćih (prometnih) vikenda, kada kreće velika smjena turista na našem Jadranu? A vi baš tu subotu predvečer odlučite onako impulzivno krenuti na put, misleći kako ćete nekim Božjim čudom izbjeći kilometarski čep negdje kod Sv. Roka...

Ili dok je harao koronavirus, dok su se brojili mrtvi, a liječnici po bolnicama padali od umora s nogu? Ali imate zakazan ultrazvuk abdomena zbog sumnje u kilu koja vas baš i ne smeta, i pošto-poto želite ući u KBC i obaviti taj pregled...

E, pa danas imamo sličan primjer, koji i nije od danas, zapravo je svakodnevan, a iako bismo rekli da su učinci naizgled nikakvi ili bezazleni, čini nam se upravo suprotno – da od ovakvih slučajeva ima puno više smrtnih posljedica nego od prometnih nesreća ili zaraza.

Jel‘ dobro vidimo?! Split je najvrući grad u državi, a rekord je izmjeren na mjestu gdje se ovih dana ionako svi znoje!

A o čemu je riječ? Zanimalo nas je, naime, ima li usred ovog toplinskog vala, i udara s temperaturama višim od 35 Celzijevih stupnjeva, kupaca po trgovinama i uzimaju li usred dana lako kvarljive proizvode poput jaja, majoneze, mesa...

Da, vidjeli smo nemali broj naših sugrađana koji u podne u lokalnoj trgovini (ne trgovačkom centru) punih košarica dolaze na blagajne. Upalo nam je u oči nešto drugo, nešto čemu svjedočimo praktički svaki dan, ali danas posebno dolazi do izražaja.

U trgovini fino ispunjenoj kupcima, onako odoka procjenjujemo da je 50 posto klijenata – umirovljenika! Mlađahnih turista, stranaca s čarapama i šlapama (to je novi modni detalj, ako niste znali), koji se pripremaju za party i nabavljaju goleme količine alkohola, uopće nema. Mladih općenito gotovo da i nema.

No posebno je zanimljivo, da ne kažemo upozoravajuće ili čak tragično, da je veliki dio od tih pola kupaca s odrescima od mirovine u džepu – u poznim godinama i naizgled narušenog zdravlja. Rijetki su mladi ili dobrodržeći umirovljenici.

image

Umirovljenici po pasjim vrućinama u podne idu u trgovine

Privatna Arhiva/

I što biste vi sad htjeli, sigurno se pitate ako do sada niste naslutili odgovor. Pa kvragu sve, jesu li meteorolozi danima najavljivali ove temperature? A istodobno liječnici i stručnjaci upozoravali sve stanovnike Hrvatske i njihove goste, bez obzira na dob, ali pogotovo kronične bolesnike i starije osobe, da se ne izlažu bez prijeke potrebe saharskoj žegi?

Da stoje kući i u klimatiziranim prostorima, jer ovakve vrućine nisu nikako dobre za krvne žile, srce, zapravo ni za jedan organ; pogotovo je tako nenaviknutima (sigurno se beduini neće naći usplahireni izvještajem nakon dnevnika) i, ponovimo, kroničnim bolesnicima, srčanim bolesnicima, starijima...

I onda nakon svega ugledate krcat dućan, u podne i pol, baš takvim primjercima, dok vani ptice gube svijest od rekordnih temperatura. Pa kad krene navala na Hitnu pomoć, kad ne bude dovoljno vozila saniteta, onda će biti kuku-muku, udri po našem (koji je daleko od bajnog, da se razumijemo) manjkavom zdravstvenom sustavu.

image
Nikola Vilic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 15:40