StoryEditorOCM
Splitrok 12 mjeseci

U Splitu počinje gradnja nove velike garaže za 356 vozila, Grad je u međuvremenu osigurao dodatni parking. Evo i gdje...

Piše Petra Klarić
30. srpnja 2024. - 14:58

Gradonačelnik Ivica Puljak je u društvu suradnika u utorak na Ravnim njivama predstavio projekt izgradnje garaže na četiri etaže, kapaciteta 356 garažnih mjesta. Pretposljednji je to od ukupno 16 projekata koje će gradonačelnik predstaviti u sklopu kampanje "Gradimo sve u 16".

Kako je već spomenuto, garaža će imati 356 mjesta, od kojih će njih 18 biti rezervirano za osobe s invaliditetom, 36 za bicikle i dva za punjenje električnih automobila. Oko garaže uredit će se i zelene površine, dok je na sjevernoj strani objekta predviđeno parkiralište na otvorenom. 

– Do sada smo izgradili dvije polupodzemne garaže, prve izgrađene u Splitu otkada je samostalne Hrvatske, onu u Dobrilinoj i onu na Lokvama. U ovom trenutku gradimo još dvije, garažu na Žnjanu i garažu u Papandopulovoj ulici na Trsteniku. Ovo je treća garaža koja se gradi u ovom trenutku, a radovi počinju uskoro. Građane molimo da uklone svoje automobile s mjesta na kojem će se graditi garaža, a naše službe su u međuvremenu iscrtale rezervna mjesta za parkiranje u okolnim ulicama – rekao je gradonačelnik.

image

Antonio Kuzmanić, Bojan Ivočević, Mate Jurlin i Ivica Puljak

Saša Burić/Cropix

Ono što je građanima toga područja najbitnije jesu alternative za parking-mjesta koja će izgubiti dok radovi na garaži budu u tijeku. Kako smo već pisali, gradske službe su veći dio parkirnih mjesta zamijenile iscrtavanjem novih, privremenih parkirnih mjesta na kojima su građani i do sada parkirali svoja vozila, doduše nelegalno.

image
Vojko Bašić/Cropix

Nova parkirna mjesta iscrtana su tako diljem Hercegovačke ulice, Ulice 114. brigade i Sarajevske ulice. Također, građanima će biti dostupan dio parkirnih mjesta u sklopu zgrade DES-a, a s obližnjim trgovačkim centrima, "Kauflandom" i "Tommyjem", gradske vlasti pokušat će dogovoriti da građanima privremeno ustupe dio svojih parkirnih mjesta. Iz "Kauflanda" do sada nisu imali sluha za gradske zahtjeve. Problem nije bio financijske prirode, sporan je bio nered koji se na njihovu parkingu stvarao dok su ga građani još mogli slobodno koristiti.

Puljak stanovnicima Ravnih njiva predstavio novu garažu: ‘Kaufland smo već pitali da nam ustupe parking, odbili su‘

Kako je gradonačelnik sam rekao u petak, kada je projekt predstavio stanovnicima ovoga gradskog kotara, građani su gradske službe upozorili da se na nekim dijelovima Hercegovačke ulice ucrtavanjem novih parkirnih mjesta izgubila preglednost. Grad je njihovu primjedbu prihvatio pa će dio ucrtanih mjesta biti izbrisan. 

image

Lokacija na kojoj će se graditi garaža

Saša Burić/Cropix

– Građani su nam javili za taj problem i mi smo ih uvažili. Naše službe trudile su se ucrtati što više parkirnih mjesta sa željom da nadomjeste izgubljena parkirna mjesta pa su se na nekim mjestima pojavili nepredviđeni problemi. Ako se ukaže još koji takav problem, riješit ćemo to u hodu – rekao nam je Puljak na predstavljanju.

Kako je otkrio Mate Jurlin iz "M-P-Betona", tvrtke zadužene za izvođenje radova, radovi na garaži trebali bi početi za tjedan dana. Sve će ovisiti o tome koliko će brzo građani ukloniti svoja vozila s parkirnih mjesta na kojem će se u budućnosti nalaziti garaža. 

image

dogradonacelnik, Bojan Ivočević, Mate Jurlin i Ivica Puljak

Saša Burić/Cropix

– Rok za završetak radova je 12 mjeseci, a mi u ovom trenutku imamo sve resurse potrebne za završetak radova u predviđenom roku, nadamo se da neće biti većih problema prilikom izgradnje. U posao ulazimo kad nam naručitelj isprazni parking, nadamo se da će to biti do kraja ovog tjedna – kazao je voditelj gradilišta Jurlin.

Malo nakon predstavljanja projekta, iz Grada Splita su na službenim stranicama građane zamolili da svoja vozila s parkirališta u Ulici 114. brigade uklone do 5. kolovoza. Nakon tog datuma sva vozila koja se zateknu na parkiralištu bit će uklonjena o trošku vlasnika vozila, poručili su.

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 05:33