StoryEditorOCM
SplitSLUČAJ GEŠOVSKI

U Splitu je 1991. poginuo mladi makedonski ročnik. Branitelji ne žele da on dobije spomen ploču: ‘Kriva je JNA...‘

Piše Vijesti SD
22. listopada 2024. - 13:07
Saša Gešovski je tragična žrtva, smatraju i branitelji, ali drže da ne bi trebao dobiti spomen pločuCropix, Privatna Snimka/Slobodna Dalmacija

Inicijativa za postavljanje spomen-ploče ročniku Jugoslovenske narodne armije Sašku Gešovskom na zgradi Banovine izazvala je različite reakcije. Među protivnicima inicijative su braniteljske udruge grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Makedonski mladić koji je 1991. godine poginuo u sukobu splitskih prosvjednika i JNA i za njih predstavlja tragičnu žrtvu koja je tog dana izgubila život.

Prije 32 godine u Splitu je ubijen Saša Gešovski: ‘Tu sramotu ni Saško ni njegova obitelj ni Splićani nisu zaslužili‘

Bivši splitski političar prisjeća se velikog prosvjeda ispred Banovine i tragične pogiblje mladog Makedonca: JNA je odgovorna za smrt Saše Gešovskog! Vidio sam ga kako leži mrtav, vojnici su brisali krv s poda...

Ali, postavljanje ploče s natpisom iz kojeg bi izostao kontekst cjelokupnog događaja, navode braniteljske udruge, predstavljao bi primjer povijesnog revizionizma. Priopćenje koje je u ime koordinacije braniteljskih udruga poslao Ivan Turudić prenosimo u cijelosti:

"Koordinacija braniteljskih udruga grada Splita izražava duboko neslaganje s inicijativom postavljanja spomen-ploče makedonskom vojniku Sašku Gešovskom na zgradu Banovine. Takva ploča bi unijela neprihvatljive i povijesno netočne insinuacije o odgovornosti prosvjednika za njegovu smrt, dok bi se pravi uzroci tragedije – agresija JNA, koja je izazvala masovne prosvjede u Splitu 6. svibnja 1991. – potpuno zanemarili.

Dan kada smo u Splitu ubili Saška: U hrvatsko-srpskom sukobu zaglavili makedonski tinejdžeri, a on ‘nesretno stradao‘?!

Prosvjedi pred zgradom Banovine, tadašnjim sjedištem Vojnopomorske oblasti JNA, nisu bili čin nasilja, već organizirani odgovor na agresivnu politiku JNA i velikosrpske ekspanzije, koja je sustavno držala hrvatska sela poput Kijeva u okruženju, lišena osnovnih sredstava za život. Više od 50.000 građana Splita, među kojima su prednjačili radnici splitskog škvera, okupilo se da obrane svoje obitelji, domove i zemlju. Njihova hrabrost postala je simbol otpora velikosrpskoj i JNA agresiji te temelj stvaranja Hrvatske vojske.

Tragične okolnosti

Nažalost, u tim tragičnim okolnostima život je izgubio mladi vojnik Saško Gešovski, makedonski ročnik JNA. Iako njegova smrt još uvijek nije u potpunosti razjašnjena, ključno je naglasiti da prosvjednici, koji su se borili za slobodu i svoje živote, nisu odgovorni za njegovu smrt. Prava odgovornost leži na tadašnjoj zapovjednoj strukturi JNA, koja nije osigurala adekvatnu zaštitu svojih vojnika niti dopustila neovisnu istragu i obdukciju.

image

Ivan Turudić, hrvatski branitelj i ratni zarobljenik

AnteČizmić/Cropix

Povijesne činjenice jasno pokazuju da je JNA 1991. godine često koristila mlade ročnike iz različitih dijelova bivše Jugoslavije, izlažući ih opasnosti bez zaštite ili jasne svrhe. Svjedočanstva iz tog vremena, uključujući objave u medijima i izjave svjedoka, ukazuju na zataškavanje okolnosti Gešovskog stradanja, a postoje i indicije da je smrtonosni hitac došao iz redova JNA, a ne od strane prosvjednika.

Pošteno bi bilo da Split konačno spomen-pločom obilježi mjesto ubojstva vojnika JNA Saška Gešovskog, građani su ga oplakivali zajedno s Makedoncima. Mladić je nevin stradao

Postavljanje spomen-ploče Sašku Gešovskom na zgradu Banovine bilo bi povijesno netočno i neprikladno. Takva bi ploča samo otvorila nerazjašnjena pitanja i unijela dodatne podjele, sugerirajući krivnju na prosvjednicima, a ne na onima koji su zapovijedali agresorskim postrojbama.

Neprihvatljivo je rehabilitirati JNA, koja je odgovorna za Gešovskog, dok su prosvjednici branili svoj grad i narod.

image

Saško Gešovski

Umjesto toga, predlažemo postavljanje ploče koja bi odala počast velikom događaju u splitskoj povijesti – prosvjedu radnika i građana Splita, koji su 6. svibnja 1991. ustali protiv agresije JNA i velikosrpskih planova. Ovaj prosvjed simbolizira hrabrost i odlučnost Splita da obrani svoju slobodu, a ljudi koji su tog dana stajali pred Banovinom kasnije su postali temelj pobjedničke Hrvatske vojske.

image

Škverski bataljun

Paun Paunovic/Cropix

Ova inicijativa podsjeća na važnost očuvanja povijesne istine. Moramo se snažno oduprijeti svakom obliku revizionizma koji bi krivo interpretirao događaje iz Domovinskog rata. Istina o hrabrosti Splita i njegovih građana mora ostati neupitna, a naš grad mora biti mjesto sjećanja na sve žrtve koje su pale u obrani Hrvatske, bilo da su civili ili vojnici stradali od ruku JNA.

Predlažemo sljedeći tekst za spomen-ploču:

"Ovdje su 6. svibnja 1991. godine hrabri radnici splitskog škvera i građani Splita ustali u obranu hrvatskog sela Kijevo i suprotstavili se agresiji Jugoslavenske narodne armije. Njihova hrabrost i odlučnost postali su temelj stvaranja Hrvatske vojske i simbol otpora velikosrpskoj agresiji. U znak sjećanja na taj veliki dan ponosa i prkosa. Građani Splita, 6. svibnja 2025."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 13:15