StoryEditorOCM
SplitREZANJE TROŠKOVA

U Pošti više nema plaćanja računa ‘Čistoće‘ bez provizije. Karoglan: ‘Težimo digitalizaciji. A penzići? I moja mater...‘

Piše Mirela Goreta
21. rujna 2024. - 08:23

Najnoviji potez splitske Čistoće nemalo je iznenadio jednu našu vremešnu sugrađanku, a vjerujemo i brojne druge stanovnike Splita. Umirovljenica je, kao što to revno čini iz mjeseca u mjesec, isti čas, čim je ovih dana dobila račun splitske komunalne tvrtke za kolovoz pohitala u kvartovski poštanski ured zbog njegova plaćanja.

image
Vojko Bašić/Cropix

Sve na istoj adresi godinama plaća, te podiže i mizernu mirovinu, i svoju i suprugovu. On je slab na nogama, ona, na svu sreću, nije. Odlazak u poslovnicu Hrvatske pošte (HP) platiti račune dođe joj kao izlazak, a raduje je i svaki sačuvani cent, jer je u pošti barem do ovoga rujna, uz račun za struju, bila pošteđena i plaćanja provizije prilikom podmirivanja troškova mjesečnog odvoza otpada.

Provizija 66 centi

- Samo da znate, više ne možete više platiti Čistoću bez provizije.

- Kako, molim?! Pa koliko je provizija?

- Za vaš račun od 6,87 eura 66 centi (op.a. nekadašnjih 5 kuna) - ljubazno joj je uzvratila službenica.

- Od kada je to - tiho je, duboko uzdahnuvši, upitala umirovljenica prije nego je posegnula u novčanik za dodatnim novcem.

- Od 9. rujna - sućutno je uzvratila djelatnica pošte.

image
Joško Ponoš/Cropix

Čistoća d.o.o. Split još je u lipnju 2020. obavijestila korisnike usluge kako više ne prima gotovinske uplate na blagajni svojega sjedišta na adresi Put Mostina 49. Već tada su u toj gradskoj tvrtki preporučili korištenje internet bankarstva prilikom plaćanja računa dodavši kako korisnici redovne usluge, račune, bez naknade, mogu platiti u svim poslovnicama HP-a i Fine.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix

S plaćanjem provizije za račun splitske Čistoće i u Hrvatskoj pošti sada je takva mogućnost zauvijek nestala. 

Fina, naime, za gotovinsko plaćanje računa naplaćuje redovnu naknadu od 0,64 eura (za iznos do 34,44 EUR), dok za iznos iznad spomenute svote valja platiti naknadu od 1,85 posto uplaćenog iznosa, najviše 12,61 EUR. U slučaju plaćanja karticama naknada, po svakom računu, iznosi 0,36 EUR, te dodatnih 0,8 posto od iznosa naloga za imatelje Maestro kartica, te MasterCard i Visa kartica čiji izdavatelj nije HPB.

Zašto više nije moguće platiti račune Čistoće u Hrvatskoj pošti bez provizije, upitali smo njezina direktora Ivicu Karoglana.

image

Ivica Karoglan, direktor Čistoće

Duje Klarić/Cropix

- Režemo troškove, pa smo odlučili raskinuti ugovor s Hrvatskom poštom. Složili su se i Skupština i Nadzorni odbor, budući da težimo digitalizaciji – kratko je kazao Karoglan. Kad smo direktoru splitske Čistoće spomenuli umirovljenike i njihovo otežano snalaženje u digitalnom dobu, pa tako i internetskom plaćanju računa, direktor je brzinski uzvratio:"Moja mater je isto penzić i ona to rješava bez problema".

Ugovorni partneri HP-a u SDŽ

Ugovorni partneri Hrvatske pošte u Splitsko-dalmatinskoj županiji čiji se računi plaćaju bez naknade su gradovi Hvar, Komiža, Omiš, Solin, Vis i Vrgorac, kao i tvrtke Greben Brela d.o.o., Hvarski vodovod d.o.o., Jelkom d.o.o. i komunalno društvo Grada Solina d.o.o..

S HP-om potpisani ugovor imaju i općine Bol, Brela, Dugi Rat, Dugopolje, Gradac, Jelsa, Klis, Lećevica, Lovreć, Nerežišća, Podbablje, Podstrana, Prgomet, Seget, Zadvarje i Zmijavci, te omiška Peovica d.o.o., Vodovod i odvodnja otoka Visa d.o.o., Vodovod Imotske krajine i kaštelanska tvrtka Zeleno i modro d.o.o..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 08:24