StoryEditorOCM
SplitTRI U JEDAN

Tko bi rekao da će ovo biti hit na Zapadnoj: novootvoreni ugostiteljski koncept Splićane iznenadio i ponudom i cijenama

Piše Anamaria Mikulić
18. srpnja 2024. - 10:30

Za Splićane je grad pod Marjanom uvijek bio i bit će centar svita. Lokalci dobro znaju gdje su šušur i "špica" pa se đir Rivom i Zapadnom nikada ne odbija.

Ako nakon duge šetnje poželite sjesti na piće ili jelo, primijetit ćete mnoštvo lokala. Ponuda je nešto skromnija, na jelovnicima su mahom ispisana jela dobro poznata našim internacionalnim gostima. Složit ćete se kako nam nedostaje "naše" spize, a prošetate li zimi uvjerit ćete se i u manjak cjelogodišnjih opcija. 

Upravo zato smo ostali ugodno iznenađeni novom pričom s kraja Zapadne obale. Na mjestu nekadašnjeg "Sidi bara" otvoren je potpuno novi i novouređeni ugostiteljski koncept. Uz pogled od milijun dolara, ovdje vas od sada očekuje moderan interijer, ugodan ambijent, ljubazno osoblje i prava balkanska spiza.

Izgleda da je napokon netko skupio hrabrosti i umjesto talijanskih pizza, američkih burgera i japanskog sušija, u ponudu uvrstio travničke ćevape.

image
Vjeko Bilota

– Ako svi razmišljaju isto, vjerojatno svi griješe. Kad su nam gotovo svi rekli da smo u krivu, baš tada smo znali da imamo pravu ideju – rekao je Mario Jeličić Purko, koji stoji iza novootvorenog restorana "Chevapist". 

Tajna uspjeha 

Ništa ne ujedinjuje ljude bolje od vruće porcije ove sočne delicije, no uvjereni smo da klasična ćevabdžinica sigurno ne bi postigla ovakav uspjeh. 

– Naši ćevapi rade se od čistog junećeg mesa po originalnoj travničkoj recepturi, bez dodatka aditiva, glutena i konzervansa. Filozofija svih naših firmi je da imamo što veću kontrolu cjelokupnog procesa proizvodnje te smo za ovaj restoran napravili vlastiti pogon i ne ovisimo ni o kome – objasnio nam je Mario. 

Mislili su baš na svaki detalj pa je tako i roštilj u potpunosti prilagođen pečenju ćevapa, a za posebnu aromu zaslužan je drveni ugljen od bukova drva. Naravno, to ne bi bilo to bez dobrog somuna, ajvara i kajmaka koji zaokružuju cijelu priču. 

image
Stipe Medić

Osim petice, sedmice i desetke u somunu, trenutno u ponudi imaju i pljeskavicu te pljeskavicu sa sirom. Otkrili su nam kako im je u planu proširiti ponudu jela s roštilja, a uskoro bi nas na jelovniku moglo razveseliti i nešto slatko.

Ono što je nas posebno razveselilo su pristupačne cijene, bilo je teško povjerovat da je u današnje vrijeme za peticu na top lokaciji potrebno izdvojiti samo pet eura. 

– Nije nam u cilju da ljudi dođu jednom i više se nikad ne vrate. Želimo da se ljudi kod nas osjećaju ugodno, kako zbog ponude, interijera, glazbe, ambijenta, usluge, tako i zbog pristupačnih cijena – dodao je Mario.

Tri u jedan 

S obzirom na veličinu, objekt je podijeljen na tri koncepta zbog čega vjerujemo kako će ovo uskoro postati omiljena cjelodnevna štacija Splićana. 

– U prvom dijelu nalazi se Wine Bar naše vinarije Hvar Hills, gdje možete isprobat sva naša vina. U središnjem dijelu smjestio se "Chevapist", nadamo se naš prvi od mnogo restorana s tradicionalnim grillom autohtone travničke recepture. U produžetku objekta, na najljepšoj terasi Zapadne obale nalazi se i lounge bar Pergoletta, u kojem možete ispijati prvu jutarnju kavu ili uživati u koktelima sa spektakularnim pogledom na splitsku Rivu – rekao nam je Mario.

image
Stipe Medić

Ovo je trenutno jedino mjesto gdje možete pronaći sva vina vinarije Hvar Hills. Riječ je o vinima nagrađivanima na najcjenjenijim svjetskim natjecanjima od Decantera do International Wine Challengea. 

Čašu vina možete popiti po cijeni već od 3,5 eura, a sve vinoljupce oduševit će i mogućnost degustacije. U najavi su i neke nove etikete, a dugoročni plan je cijelu priču zaokružiti s 15-ak etiketa vina, domaćim maslinovim uljem i proizvodnjom destilata.

Uz vino se mogu degustirati sirevi domaćih proizvođača poput mladog kozjeg i ovčjeg pa čak i sira iz mješine (mišine) te drniški, ali i španjolski pršuti od bijele i crne svinje iz direktnog uvoza. 

image
Stipe Medić

U vinariji Hvar Hills godišnje se preradi 100 tona grožđa i proizvode oko 30 tisuća boca. Pod kontrolom Hvar Hillsa je oko 10 posto vinogradskih površina na Hvaru, a njihovih 37 hektara vinograda obrađuje se isključivo ručno. Načuli smo kako se uskoro sprema izgradnja nove vinarije na Hvaru, koja će biti jedan ozbiljan iskorak, kako za njihovu proizvodnju, tako i za dalmatinsko vinarstvo.

image
Stipe Medić

Gradit će se na sjevernoj strani otoka s pogledom na Starogradsko polje i starogradsku uvalu pa smo gotovo sigurni da ćemo o njoj uskoro pisati. Do tada uživajte na njihovoj splitskoj adresi, jedino ne znamo kakvu ćete odluku donijeti, hoćete li prije na čašu vina ili travničke ćevape.

U svakom slučaju, u slast i živjeli!

image
Stipe Medić
image
Stipe Medić

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Slobodne Dalmacije i vinarije Hvar Hills. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. studeni 2024 12:55