StoryEditorOCM
Splituskraćivanje zaštite

Studentica zvala ljekarnu i tražila pilulu za dan poslije, odgovor koji je dobila ostavio je bez teksta

Piše Petra Klarić
7. lipnja 2024. - 22:31
‘Osoba sa druge strane linije je bila izuzetno neugodna te mi je rekla da ovisi sve o njima, da oni ne naručuju, a da ima u drugim ljekarnama‘Jeshoots/Pexels

Uznemirena studentica Zdravstvenih studija u Splitu požalila nam se na tretman koji je doživjela u ljekarni na Spinutu, točnije u ljekarni na adresi Vladimira Nazora 22. Ona je u pauzi između predavanja i vježbi zvala najbližu ljekarnu i tražila hitnu kontracepciju, poznatu i kao pilula za dan poslije, a odgovor koji je dobila s druge strane slušalice razočarao ju je i uznemirio.

- Poštovani, ovo pišem vidno razočarana i uznemirena događajem koji se zbio dana 3. travnja 2024. godine u 16.15! Studentica sam Zdravstvenih studija, te sam u pauzi između predavanja i vježbi zvala prvu ljekarnu koja je bila između doma "Bruno Bušić" i vježbi. Zvala sam ljekarnu i tražila tabletu za "dan poslije". Osoba sa druge strane linije je bila izuzetno neugodna te mi je rekla da ovisi sve o njima, da oni ne naručuju, a da ima u drugim ljekarnama - ispričala nam je studentica.

Kazala je i da smatra da je sramota da žena u 21. stoljeću bude uskraćena za primarnu zdravstvenu zaštitu. Pilule za dan poslije još od travnja 2015. godine u Hrvatskoj se mogu dobiti bez recepta, uz ispunjanje kratkog upitnika, ili bi barem tako trebalo biti. Sličnu situaciju, kaže nam studentica, doživjela je nekoliko mjeseci ranije i njena prijateljica.

- Smatram da je sramota da u 21. stoljeću žena bude zakinuta za osnovno ljudsko pravo. Koliko je meni poznato u Ustavu RH je zakonom zajamčeno pravo žene na izbor. U današnjem vremenu porasta nasilja nad ženama i maltretiranja, očito je žena ženi najveći neprijatelj.

Ovo nije prvi put da se u toj ljekarni odbija izdati PRIMARNA zdravstvena zaštita. Kolegica s fakulteta je prije 3 mjeseca pokušala isto kupiti pilulu, a dobila je samo posprdan komentar i uskraćivanje zaštite. Pitanje je, hoće li doći vrijeme kada će žene ponovo morati raditi ilegalne abortuse zbog nečije obijesti i samovolje. Nadam se da ćete se pozabaviti ovom temom. Ja sam se snašla i išla sam u drugu ljekarnu, ali ima prijateljica koje ne mogu i ne žele tražiti gdje će im se netko smilovati i odraditi svoj posao kako treba - rekla je odlučno.

image

Ljekarna

Ranko Šuvar/Cropix/Cropix

Kako bismo provjerili kakvo je stanje u drugim ljekarnama, uputili smo se u ljekarnu u blizini naše redakcije. Dobra je vijest da su u toj ljekarni bile dostupne obje takve pilule dostupne na našem tržištu: ellaOne tableta koja djeluje do pet dana nakon snošaja i Escapelle tableta koja djeluje do tri dana nakon snošaja. U toj ljekarni, dakle, mogu se dobiti bez problema, a zašto to nije bio slučaj u ljekarni na Spinutu, upitali smo Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije. 

- U spomenutoj ljekarničkoj jedinici, po navodima voditeljice, nije bilo izlaza navedenog lijeka te stoga isti nije ni bio naručivan. Svaki lijek kojeg trenutno nema u ljekarni te nije u defekturi, na traženje pacijenta, ljekarna je istoga dužna nabaviti u roku od 72 sata, odnosno uputiti pacijenta na predizanje u neku od naših drugih ljekarničkih jedinica koje ga imaju na zalihama. Ljekarna Spinut koja se nalazi na navedenoj adresi je izvršila narudžbu predmetnog lijeka te se isti od danas nalazi u navedenoj ljekarničkoj jedinici - rekli su nam iz Uprave Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije.

Dodali su da su ljekarničke jedinice Ljekarna SDŽ opskrbljene tim lijekovima te da se u svim njihovim jedinicama trenutno nalazi 737 kutija, dok je od početka ove godine u njihovim jedinicama izdano 556 kutija navedenog lijeka. 

- Voditelj svake ljekarničke jedinice vodi brigu o naručivanju za jedinicu u kojoj je voditelj, uzimajući u obzir frekvenciju izdavanja određenog proizvoda - zaključili su.

Dobra je vijest da u našim ljekarnama lijekova ove vrste, ako je suditi po odgovoru Uprave, ipak ima dovoljno. Nadamo se da se u ovom slučaju radilo samo o iznimci, a čini se da se od danas nitko neće ostati zakinut ni u ljekarni u kojoj je ova djevojka doživjela neugodnu situaciju.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2024 22:41