StoryEditorOCM
SplitSLATKE BRIGE

Što će sretnik iz Splita napraviti s osvojenim milijunom? Mogućnosti su brojne, stručnjaci mu predlažu nekoliko opcija

Piše Petar Čikeš
25. listopada 2024. - 15:19

Jedna subotnja šetnja s pazara do kioska lutrije na kojem je po tko zna koji put uplatio listić promijenit će život Splićaninu kojeg se može nazvati jednostavno – sretnikom.  Posrećilo mu se na Lotu i uskoro će njegov bankovni račun biti teža za milijun eura. Za isti iznos za koji će blagajna Hrvatske Lutrije biti olakšana.  Nakon što se oporavi od šoka kojeg je sretna vijest izazvala, Splićaninu ostaju samo slatke brige. Kako raspolagati s pozamašnim iznosom od milijun eura na svojem računu?

Hrvati su dosad bili poznati po sklonosti da svoj novac ulažu u nekretnine. Možda tim utabanim stazama krene i dobitnik Jackpota. 

Agent za nekretnine Marin Biliškov sretniku preporučuje, predvidljivo, da novac uloži u nekretnine od kojih bi mogao imati dobar povrat novca u vidu poslovnog i turističkog najma. 

image

Marin Biliškov, agent za nekretnine

/Privatni album

– Prvo želim čestitati sretnom dobitniku, a što se tiče raspolaganja s iznosom koji je dobio, s milijun eura na području grada Splita mogao bi kupiti tri adaptirana stana od po otprilike 50 kvadratnih metara. Predložio bih novogradnju koja nije predaleko od centra, naprimjer oko trgovačkog centra Mall. S istim iznosom na području Solina, Podstrane ili Kaštela mogao bi kupiti i četiri nova adaptirana stana iste kvadrature. Time bi, što bi se reklo, riješio potencijalne glavobolje pod stare dane u kojima se broji svaka kuna od penzije. Jer, takvim ulaganjem ostvario bi dobar povrat od najma – rekao je agent za nekretnine Marin Biliškov.

Ako nizanje stanova u svom vlasništvu ne predstavlja žudnju skorašnjeg primaoca milijun eura, naš sugovornik ima drugo rješenje, odnosno prijedlog.

– Ja bih svakako savjetovao kupnju zemljišta i gradnju objekta u vlastitoj režiji. Za tisuću kvadratnih metara zemljišta u okolici Splita trebao bi iskeširati oko 300.000 eura. Tome dodajmo 50.000 eura koliko bi trebalo izdvojiti za izdavanje građevinske dozvole i ostaju još troškovi gradnje. Gradnja kuće ne bi trebala koštati više od 1500 eura po kvadratnom metru. Više od toga trebalo bi izdvojiti ako se želi izgraditi luksuzno zdanje koje bi imalo npr bazen, saunu i slično. Ako se ne želi upuštati u proces gradnje, i za to postoji rješenje. Može se kupiti već izgrađena kuća s riješenim komunalijama i velikim maslinikom te od toga napraviti OPG. Takvih ima u Kaštelima. Ostalo bi još novca i za novi automobil – dodao je Biliškov.

image

Zlatne poluge
 

Neja Markičević/Cropix

Ako pak, kod dobitnika Jackpota iz Splita prevlada strah od novog poreza na nekretnine, ostaje razne druge opcije za ulaganja novca. Za mišljenje smo pitali i Paška Burnaća, ekonomskog analitičara i docenta na splitskom Ekonomskom fakultetu.

image

Paško Burnać

Ante Cizmic/Cropix

– Najbolji savjet je da se iznos koji se investira alocira u nekoliko segmenata, ovisno o tome koliko je osoba sklona riziku. Ako se nije spremna odreći novca na dugoročni period, preporučio bih ulaganje u državne obveznice ili trezorske zapise. To je ulaganja koje donosi najsigurniji povrat novca u iznosu od tri do četiri posto. Uz ulaganje u nekretnine što je kod nas još uvijek najčešće ostaje još kupovanje udjela u dioničkom fondovima. Kupovanjem udjela se diverzificira rizik ulagača i to je nešto što predstavlja pametan način ulaganja – rekao je Paško Burnać.

Za kraj, možda ulaganje u investicijsko zlato u fizičkom obliku predstavlja također dobar odabir. Zlatne poluge namijenjene su dugoročnom ulaganju i predstavljaju alternativu bankovnoj štednji te na njihovu vrijednost inflacija ne utječe.

Naravno, dobitnik Jackpota će sa svojim novcem učiniti ono što on bude smatrao za shodno. Jedino je sigurno da se uz njegovo ime neće vuči izreka: samo me ne pitaj odakle mi prvi milijun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2024 15:54