StoryEditorOCM
Splitdržavna komisija

Srušen natječaj za važan Puljkov projekt, autor se nije držao uvjeta! Šefica kotara: ‘Tako je to kad ne slušaš građane‘

Piše Ana Pivčević
14. kolovoza 2024. - 14:18

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je Odluku o rezultatima natječaja za Sportsko-rekreacijski centar (ŠRC) na Brdima te je naložila Gradu Splitu da žalitelju, tvrtki "Projektant" naknadi troškove žalbenog postupka u iznosu od 3.610 eura. Odluka je donesena 12. srpnja. 

Podsjetimo, krajem svibnja objavljeni su rezultati Natječaja za izradu idejnog urbanističko arhitektonskog rješenja zatvorenog bazena i dvorane s vanjskim igralištima u sklopu SRC Brda kojemu je investitor, raspisivač, provoditelj i organizator Grad Split.

Od pristiglih 13 natječajnih radova s potpunom dokumentacijom, Ocjenjivački sud najbolje je ocijenio rješenje autora Mirka GusićaFilipa Ivaničeka i Matije Brnetića. Drugorangirani je autorski rad Mihovila Stojanovića, a treći Igora i Ivana Franića.

image

Prvonagrađeni rad

Grad Split/Facebook

Tvrtka "Projektant" u svojoj žalbi osporavala je usklađenost idejnog rješenja autora prvonagrađenog rada sa zakonima i navela da je planirana izgrađenost parcele veća od dopuštene. Odnosno da je maksimalni koeficijent izgrađenosti 0,4, a da je planirani 0,46 što se kosi s GUP-om. 

Naveli su, između ostalog, i da je udaljenost građevine od međa manja od dopuštenih udaljenosti, da je Idejnim rješenjem predviđen manji broj parkirnih mjesta od propisanih te da ulazni prostori nisu projektirani u skladu s natječajnim uvjetima i natječajnim programom. 

"Projektant" je u žalbi naveo da vatrogasni pristup nije projektiran sukladno natječajnom programu i Pravilniku o uvjetima za vatrogasne pristupe, doveo je u pitanje mogućnosti nosivosti, održavanja i korištenja obnovljivih izvora energije te je ukazao na neravnopravan i nepovoljniji tretman osoba smanjene pokretljivosti.

Autor prvonagrađenog rada nije se očitovao na žalbu, dok je Grad Split odgovorio. Dio navoda žalitelja su uvaženi, a neke je Grad Split uspio osporiti.

Protiv ovog rješenja nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom republike Hrvatske.

Na vijest da je poništena Odluka o rezultatima natječaja za Sportsko-rekreacijski centar na Brdima reagirala je i Ivana Runjić, predsjednica kotara Brda.

image

Ivana Runjić (HDZ), predsjednica Gradskog kotara Brda

Saša Burić/Cropix

Kad pokušavaš na silu raditi PR sličice za kampanju ignorirajući stav građana i vršeći mobing nad strukom - rezultat je idući. Rješenjem Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave poništava se Odluka o rezultatima projektnog natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za bazene i dvoranu na području ŠRC Brda.

Očito je hirovito trošenje gradskog novca bitnije od izrade kvalitetnih projekata i sadržaja kojim bi se Split mogao ponositi. Poštovana gospodo, ako već ne znate nemojte ni raditi - između ostalog je napisala Runjić i nabrojala pristigle žalbe. 

image

Status Ivane Runjić o ŠRC Brda

Facebook/screenshot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 08:11