StoryEditorOCM
Splitnasilje u obitelji

Splićanin nakon žestoke svađe naredio kćeri da iseli; sud ga kaznio s 500 eura! Ali to nije najluđi detalj cijele priče

Piše T. Ga.
11. rujna 2024. - 09:55

Poznato je da u Dalmaciji dica (pre)dugo žive s roditeljima, a taj je trend zbog nepovoljnih ekonomskih prilika sve prošireniji.

U Splitu, jednoj od prijestolnica trenda življenja s roditeljima u zrelim godinama, gdje je to zapravo sasvim normalno, jedan je otac u veljači 2024. godine svojoj kćeri kazao: "Ti moraš selit".

Zbog toga mu je Općinski prekršajni sud u Splitu odredio 500 eura kazne.

Još zanimljiviju priču čini činjenica da taj otac ima 91 godinu, dok godište kćeri nije vidljivo iz presude.

Cijeli slučaj zakuhali su, kako to obično biva, imovinsko-pravni odnosi. Naime, nakon što je otac kćerki kazao da ona mora selit, ona mu je odgovorila: "Dao si me na sud, predmet je na sudu". Tada je otac nastavio: "Nisam ja, dao te brat, ali svejedno neću čekati sud 10 godina, ti izlazi! Ako nećeš, ja ću te sutra ujutro izbaciti, napravit ću ti sramotu".

Zbog toga je otac osuđen da je počinio psihički nasilje u obitelji na štetu kćerke, jer su njegove riječi kod nje prouzrokovale osjećaj straha i uznemirenosti, te povredu dostojanstva.

Odnosno, sud je utvrdio da je otac ponovio nasilje u obitelji jer je već bio osuđen nekoliko mjeseci ranije.

Otac je uputio pisanu obranu, a sud kasnije nije tražio da se otac i kći suoče kako bi se utvrdilo tko govori istinu, jer otac je u poznim godina i sutkinja nije željela inzistirati na njegovom dolasku jer se sudnica nalazi na četvrtom katu zgrade bez lifta.

Naime, otac je negirao da je kćeri kazao da mora iselit ili da će je on ujutro izbaciti i napraviti joj sramotu. 

– Imam 91 godinu i u životu nikoga nisam napao, ni verbalno ni fizički. Te prigode sam razgovarao s kćerkom s kojom imam imovinsko-pravne sporove, no niti sam je napao, niti sam joj rekao riječi koje mi se stavljaju na teret. Kao osoba koja ima 91 godinu teško da mogu mlađoj osobi prouzrokovati osjećaj straha, uznemirenosti i povredu dostojanstva – napisao je u obrani i zamolio sud da ga oslobodi krivnja, a ako ga pak osudi zamolio je maksimalno ublažavanje kazne.

Sud je naveo da je ispitao žrtvu – kćer, koja je sutkinji ispričala:

– Živim na drugom katu obiteljske kuće, koji dio sam naslijedila od pokojne majke. Bila sam u dobrim odnosima s ocem do ljeta 2023. godine kada je on promijenio bravu na ulaznim vratima. Sedam dana nisam mogla u stan. Od tada me želi iseliti. Ovo nije prvi put da je otac spram mene počinio nasilje u obitelji, kao i moj brat. Strah me je za život.

Sud je dodao da je minimalna propisana kazna 790 eura ili 90 dana zatvora, pa je okrivljeniku u poznim godinama zapravo ublažio kaznu kada mu je naložio plaćanje 500 eura, što je nemali iznos za penzionerku buštu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 09:55