Na ledari koja je na Badnjak ohladila grad najtoplije je bilo na Pazaru, i to oko teće s pet tisuća porcija bakalara ove godine pripremljenog na brudet. Mirisalo je iz nje garant do Trajektne luke, pa su svi puti preko gradske tržnice i Rive vodili na mjesto novog budućeg gradskog trgića.
Hrana veže ljude više nego išta, toliko da su se zgužvali jedan pored drugog kao u košnici. U društvu je ipak najbolje, kažu, i grijat se, i nešto dobro pojest. Sve su oči bile uprte u teću oko koje se sjatila gomila kuhara iz splitskog ŠKMER-a. Koliko je pokraj nje bilo vruće, dovoljno govori i to što su svi skinuli debele zimske jakne. Pa miješaju, miješaju, vrte onih pet tisuća porcija što se već dugo za splitski Badnjak pripremaju. Treba im za to i snage obilate, samo kuhače u sebi mogu ponijeti pet kilograma spize.
Ne znamo gdje ćemo prije, oko bakalara, oko fritula koje su se također kao dar dijelile našim građanima, do svita koji je s nestrpljenjem čekao da konačno stigne 11. ura. A zna se što tada slijedi, podjela. Pitamo brodskog kuhara Darka Markovića iz ŠKMERA-a hoće li kuhari pobrati dobre kritike na sve ovo što lipo miriše iz teče?
Hoće li to dobro pasti na osjetljiva nepca Splićana. Jer znamo kakvi su, nije njima mrsko baciti koju grintu. I to najviše kada se dobro nabubaju. Kaže Darko da grinte biti neće, jer ovo što se za Splićane pripremilo ne može biti bolje nego što je. Kaže on kako se kuhalo kao doma. Dok se slat iz teče počela lagano kacijolama prebacivati u posudice, išli smo čuti batude okupljenog svita. Odmah prva grupa penzića, i evo veselja.
Kakav je bakalar?
- Kakav će bit? Ja bi iz ovog kuta reka s dva, tri biža i spužima golaćima, šta su ih nakon ove kiše pokupili ovi gori s Brda. Ajde Alfonso ti si se javija, a tu već dvi ure, čekaš, biće si i noć probdia na pazaru. E jesan, noćas san i spava ispod banka da bi doša prvi na red. A evo i klape, ma je li iko ikad vidija da se bakalaru piva? Šta bakalaru u čast pivat, bogami, to je nešto novo. Najbolja je pisma ona šta dođe od zubi, ono kad ljudi mljackaju u taktu. Sviraju klavir ka na koncertu. E to je najbolja pisma. Evo idu dilit, pusti čakulu, vataj poziciju – krene ekipa u napad.
Sjatili se volonteri njih oko stotinjak na ograde, članovi udruga, predstavnici grada na čelu s gradonačelnikom Ivicom Puljkom, turističke zajednice, srednjoškolci, volonteri... Ljudi su uzimali i za doma, trpali ih u kese, tko je nije donio molio ih je i kumio na okolnim bancima. Bilo je bakalara za sve, i kruha i fritula, i jelo se sa strane, i stranci su u bakalar brudetu guštali.
I koga smo god smo pitali, rekao nam je kako je bakalar ove godine bio savršen. Jedina grinta koja je pala, vezala se uz banke. Da su makar bili rasklopljeni, da su se ljudi na njih mogli malo nalaktit, naslonit, bilo bi još većeg gušta ovako a dobro, a toplo pojist. Usput je svit i zanimalo zašto se bakalar preselio na Pazar. Reći ćemo vam i to, na peškariji su radovi, ali tko zna, možda je Grad u probu stavio novu lokaciju. A zašto je bakalar ove godine bio poseban, otkrio nam je Željko Neven Bremec, prvi čovjek ŠKMERA-a.
Kumpiri zapeli u snijegu
- Nešto veće od tradicije je uplelo prste, krumpiri koji su nam trebali stići iz Međimurja zbog snijega su zapeli u Zagrebu. Pa smo napravili brzinsku promjenu plana, okrenuli smo se fažolu i manistri. Ali mislim da će građani biti zadovoljni. Sveukupno je na njemu radilo 40 kuhara, ruku je na podjeli dalo stotinjak volontera, imamo i fritule, i bit će dobro. Ima i pisme, i Providenca je tu i Brodosplit, bit će i plesa – rekao nam je Bremec.
I bilo je. Otišlo je to sve brzo. Teća s 250 kila bakalara, 200 kila kapule, 40 litara maslinovog ulja, 20 litara vina, 100 kila fažola, 100 kila manistre i 100 kila pelata brzo se ispraznila. Prije dijeljenja gradonačelnik Ivica Puljak je svima zaželio sretan Božić, sretnu Novu godinu, sve najbolje i dobar apetit na tradicionalnoj podjeli koju je i ove godine organizirao Grad. Sudeći po onom što smo vidjeli apetita nije manjkjalo, a ni dobrih zubi. Čulo se to na cijelom Pazaru, pa neka tako bude i ubuduće.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....