StoryEditorOCM
Splitnastala je panika

Splićane alarmirala objava o muškarcu koji se mota oko mališana. Policija: Pronašli smo ga, trebalo nas je odmah zvati!

Piše Petra Klarić
20. rujna 2024. - 11:19
Policija je izišla na teren i saznala da je zaista nepoznati muškarac razgovarao s djelatnicima odgojne ustanove, djecom i jednim roditeljem, ali nema elemenata kaznenog djela...Jakov Prkić/Cropix

Na društvenim mrežama u srijedu se počela širiti informacija o muškarcu u 40-im godinama koji je navodno oko splitskog vrtića na Brdima prilazio djeci, što je izazvalo pravu paniku među roditeljima. Odmah smo istinitost navoda provjerili s policijom, jer je u objavi navedeno da je policija kontaktirana, ali izgleda da to nije bio slučaj. Iz policije poručuju da se ovakve stvari odmah prijave policiji s ciljem utvrđivanja okolnosti događaja.

U inbox nam je stigla informacija iz jedne velike Facebook grupe u kojoj su tisuće majki sa splitskog područja, u kojoj je vrlo detaljno opisano kako je nekidan poslijepodne u parkiću nasuprot "Studenca" muškarac u dobi od četrdesetak godina nagovarao "prvašiće" da se s njim prošetaju do dućana i provozaju u autu... Prethodno je, stajalo je u objavi, u vrtiću želio izvesti jednu curicu rekavši da joj je stric, a nije.

– Zahvaljujući teti iz vrtića te majci i ocu djece sve se završilo dobro. Otac djece se suprotstavio dotičnom. Policija obaviještena. Tete iz vrtića i dućana su tu, ali... Gdje su vam sad djeca? Čuvajte ih, jer u ovoj stvari nema popravnoga – stajalo je u objavi. 

Tragom ove informacije, kontaktirali smo policiju, koja nije imala saznanja o slučaju, tako da je vrlo diskutabilno što se doista od ovoga dogodilo ili je dobar dio incidenta plod neprovjerenih (polu)informacija koje se olako šire društvenim mrežama i stvaraju paniku.

Međutim, policija je naš upit shvatila vrlo ozbiljno, te su promptno poslali službenike na teren i provjerili o čemu se radi.

Rekli su nam da su proveli postupak provjere iznesenih navoda i utvrđivanja činjenica te obavili razgovore sa svim osobama koje su na bilo koji način imale direktna i indirektna saznanja.

– Utvrdili smo činjenice i nastavit ćemo raditi i dalje kako bismo u cijelosti razjasnili događaj. Utvrđeno je da je nepoznati muškarac razgovarao s djelatnicama odgojne ustanove, jednim roditeljem i dvoje djece. Utvrđeno je da nitko od osoba u trenutku događaja nije zvao policiju, niti je traženo postupanje policije.

Nakon do sada provedenih mjera i radnji utvrđeno je da u događaju nije bilo elemenata kaznenog djela na štetu maloljetnika, ali niti jednog drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, kao ni elemenata prekršaja. Također, u događaju nije bilo ozlijeđenih osoba - izvijestili su nas jučer iz PU SD, da bi nam upravo sada potvrdili da su pronašli muškarca za kojim su tragali i da je on trenutno u bolnicu, a kad iziđe, s njim će se obaviti razgovor.

Policija: Našli smo ga

– Nastavit ćemo poduzimati mjere i radnje u cilju utvrđivanja identiteta za sada nepoznate muške osobe kako bismo i s njim obavili razgovor te utvrdili o kome se radi i koji su bili razlozi njegova boravka na ovom području.

Policiju je odmah trebalo nazvati i uključiti u događaj ako su postojale sumnje u ispravnost namjera uočene osobe. Da su punoljetne osobe koje su uočile muškarca i s njim imale kontakt odmah nazvale policiju, mi bismo tada odmah izišli na teren i bili bismo u mogućnosti odmah poduzeti sve što je potrebno – dodaju.

Kada primijetite nešto sumnjivo, apeliraju da prvo pozovete policiju koja će poduzeti sve potrebno kako bi se odmah rasvijetlio događaj i utvrdile namjere involviranih osoba, posebice ako su involvirana djeca ili maloljetnici. 

– U svakom slučaju, kada vam je nešto sumnjivo prvo pozovite policiju koja će poduzeti sve što je potrebno kako bi se odmah rasvijetlio događaj i utvrdile namjere involviranih osoba. Ovo je izuzetno važno kada govorimo o događajima u kojima su involvirani djeca ili maloljetnici. Pozovite nas i prepustite nama postupanje na terenu. Objava na društvenoj mreži ne može se smatrati dojavom niti je prijava događaja – poručuju iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 11:23