StoryEditorOCM
Splitobilazak pred izbore

SDP- ovi kandidati za europarlament dobro su se danas nahodali po Splitu: ‘Naši suparnici u EU su predmet sprdnje...‘

Piše Split SD
3. lipnja 2024. - 16:05
Dalija Orešković, Tonino Picula, Predrag Fred Matić, Biljana Borzan, Ranko Ostojić, Vedrana MiškovićNikola Brboleža/Cropix

Kandidatkinje i kandidati s koalicijske liste SDP-a za Europski parlament - Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Tonino Picula, Ranko Ostojić, Vedrana Mišković i Dalija Orešković posjetili su u ponedjeljak Split, gdje su u druženju s građanima predstavili listu i program za nadolazeće europske izbore.

Dobro su se nahodali - krenuli su s Rive, pa došli do Peškarije, odakle su nastavili Pjacom do Pazara, da bi na kraju stigli na Prokurative gdje su održali konferenciju za novinare.

image

Biljana Borzan s prodavačicama na Pazaru

Nikola Brboleža/Cropix
image

Predrag Fred Matić na Pazaru

Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix

- Ako mi građani ukažu povjerenje, u Europskom parlamentu ću se baviti zaštitom javnog dobra, osobito pomorskog dobra, kao i drugih prirodnih resursa te ljudskog kapitala. U fokusu će mi biti radnička prava i rodna ravnopravnost. Pozivam sve da izađu 9. lipnja na izbore i da daju glas listi broj 22, najboljoj listi koja ima najbolje ljude - kazala je Vedrana Mišković, kandidatkinja za Europski parlament.

image
Nikola Brboleža/Cropix

Riječ je zatim preuzeo Predrag Fred Matić.

- Za razliku od naših konkurenata, SDP-ovi zastupnici štite hrvatske interese u okviru Europske unije, dok su naši politički suparnici, bez obzira na to što njihov prvi na listi govori, prepoznati kao predmet sprdnje. Poznata je poslovica da svaka država ima svoju mafiju, a u Europi znaju da naši vladajući mafijaši imaju svoju državu. To je jedino po čemu su poznati, i nemojte nasjedati na njihove priče, jer oni se isključivo bore za svoje interese, i nikada im nije Hrvatska bila u prvom planu - rekao je Matić, prepustivši riječ Daliji Orešković.

image
Nikola Brboleža/Cropix

- Danas vidimo da je čitavo pravosuđe stavljeno pod šapu i kontrolu jedne političke stranke. Sve ono što je HDZ naveo u svom programu za novi mandat vlade, a to je uspješna Hrvatska, vitalna Hrvatska, pravedna Hrvatska, održiva Hrvatska, suverena Hrvatska, sve to neće postojati ako ne sačuvamo naše temeljne vrijednosti - podvkla je Orešković.

image
Nikola Brboleža/Cropix

Biljana Borzan je istaknula kako desnica u EP-u radi protiv Europske unije.

- Ona je protiv svega, osim protiv plaća koje njezini zastupnici zdušno trpaju u džepove - a vrlo često budu i uhvaćeni kako troše novac onako kako se ne bi smjelo, pa budu kažnjeni. N zanimaju ih projekti Europske unije, poput stabilnosti ili prosperiteta. Upravo zato je izuzetno važno na ove izbore izaći u što većem broju, kako bi ta ista desnica bila što manje zastupljena u Europskom parlamentu.

image
Nikola Brboleža/Cropix

Zašto to govorim? Iza nas su teška vremena, ali bojim se da su i pred nama teška vremena, jer situacija je takva da nam treba više zajedništva, međusobne pomoći, solidarnosti - tako da lakše prebrodimo sve izazove koji su pred nama - zaključila je Borzan. 

Ranko Ostojić kratko je kazao kako HDZ nije pobijedio ni na parlamentarnim izborima, te da neće ni na europskim. Podsjetio jew na važnost Dalmacije kao regije te istaknuo kako će njegov cilj u europskom parlamentu biti da se pojača odnos s Europskom unijom i da od nje uzmemo najbolje što nam se nudi.

image
Nikola Brboleža/Cropix

- Da bi se Europska unija mogla razvijati uspješno i sljedećih 70 godina, morat ćemo u idućem mandatu puno više pažnje posvetiti zajedničkoj sigurnosti, ali i obrambenoj politici. Ratovi i sukobi bijesne u europskom susjedstvu i doista se danas postavlja pitanje kako zaštititi najuspješniji projekt u europskoj povijesti. Podsjećam da je 2012., Europska unija dobila i Nobelovu nagradu za mir.

Ona je to s pravom zaslužila, ali taj mir treba znati zaštititi i za one koji dolaze. Lista broj 22 sastavljena je od ljudi koji doista imaju puni kapacitet da te temeljne vrijednosti zaštite i u idućem mandatu. Glas za nas je glas za Europsku uniju, za projekt mira - zaključio je Tonino Picula.

}

image
Nikola Brboleža/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 05:05