StoryEditorOCM
Splitne ide to tako!

Radnik splitskog kolodvora nakon 40 godina staža dobio otkaz! Spasilo ga svjedočenje patologa: ‘Nije to mjerodavno...‘

Piše T. Ga.
24. lipnja 2024. - 08:00

“HŽ infrastruktura” dala je izvanredan otkaz svom skretničaru s 40 godina radnog staža, koji je radio na željezničkom kolodvoru u splitskoj Kopilici, jer mu je alkotestom izmjereno 0,15 promila u organizmu. Općinski sud u Splitu u petak je donio nepravomoćnu presudu da je taj otkaz nezakonit i nedopušten, odnosno da ta državna tvrtka u roku 15 dana mora skretničara vratiti na posao, na isto radno mjesto.

Djelatnik koji je s područja Cetinske krajnje, bio je zaposlen u Područnoj radnoj jedinici Jug, s mjestom rada u kolodvoru Split Predgrađe. Izvanredan otkaz dobio je u lipnju 2021. zbog osobito teške povrede iz radnog odnosa.

Naime, 14. lipnja 2021. alkotestiranjem mu je bilo utvrđeno 0,15 promila alkohola u organizmu, a u svojoj obrani na sudu njegov odvjetnih je kazao da se radi o toliko niskoj vrijednosti koju nije moguće utvrditi alkotestom i da se gotovo sigurno radi o pogrešci.

image

Željeznicki kolodvor u Kopilici, ilustracija

Vojko Bašić/Cropix

- Tog dana uredno je došao na posao, kao i uvijek, te obavljao zadatke. Da je bio pod utjecajem alkohola, netko od njegovih kolega bi to primijetio - stoji u obrani, te se nastavlja:

- Dan ranije je konzumirao nekoliko alkoholnih pića na obiteljskom slavlju Sv. Ante, a s obzirom na količinu alkohola i protok vremena praktički je nemoguće da je sutradan imao alkohola u organizmu. U 40 godina staža nije počinio niti jednu povredu radne dužnosti, a u više navrata je bio podvrgnut testu prisutnosti alkohola u krvi. Radničko vijeće protivilo se pokretanju postupka izvanrednog otkaza, a po izjavi šefu područja, radi se o najboljem radniku kolodvora Split Predgrađe. Unatoč svemu tome, poslodavac nije omogućio radniku da prije otkaza iznese svoju obranu.

"HŽ infrastruktura" je s druge strane isticala da je djelatnik radio kao skretničar, zbog čega je spadao u kategoriju radnika koji neposredno sudjeluju u obavljanju željezničkog prometa.

image

Željeznicki kolodvor u Kopilici, ilustracija

Tom Dubravec/Cropix

- Prema ugovoru o radu za poslove za koje je neophodna koncentracija i pozornosti, jer i najmanja pogreška može dovesti do nesreće s nesagledivim posljedicama za ljude i imovinu, radnik za vrijeme rada ne smije biti pod utjecajem alkohola i drugih sredstava ovisnosti, te da će se smatrati da je pod utjecajem alkohola ako u krvi ima više od nula promila - naveli su u državnoj tvrtki. 

Sud je obrazložio kako se ugovor o radu može izvanredno otkazati samo u roku od 15 dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se otkazni rok temelji, te da je poslodavac dužan omogućiti radniku iznošenje obrane.

image

Željeznicki kolodvor u Kopilici, ilustracija

Nikola Vilić/Cropix

Vještak sudske medicine dr. Šimun Anđelinović svjedočio je da je uobičajena praksa, nakon što se utvrdi prisutnost alkohola u izdahnutom zraku, da se napravi testiranje alkohola u krvi koja je jedina mjerodavna za utvrđivanje eventualne alkoholiziranosti, a to nije napravljeno. Također je istaknuo kako alkohol u izdahnutom zraku osim preko krvi može doći i putem udisanja alkohola iz atmosfere.

- Testiranje radnika u sobi od 6 kvadrata u kojoj su bile dvije boce dezinficijens koji u pravilu sadrže alkohol, te činjenica da ih je radnik često koristio, moglo je utjecati na rezultate alkotesta - posvjedočio je ugledni vještak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 08:03