StoryEditorOCM
SplitPPUG i GUP

Puljak predstavio izmjene najvažnijih urbanističkih dokumenata: ‘Nema više preizgrađenosti...‘ Objavljeni i detalji

Piše SPLIT SD
19. rujna 2024. - 13:54

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak i ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Splita Dragan Žuvela predstavili su danas javnosti i medijima glavne odrednice izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) i Plana prostornog uređenja Grada Splita (PPUG).

- Započinje iznimno važna faza za naš grad – javna rasprava o izmjenama i dopunama PPUG-a i GUP-a. Pozivam sve naše sugrađane da aktivno sudjeluju u ovoj raspravi, kao i u nadolazećem javnom izlaganju. Kroz dosadašnji rad i, siguran sam, uz njihove sugestije, vrlo brzo ćemo imati konačan prijedlog na Gradskom vijeću, a koji će po usvajanju unaprijediti mnoge aspekte života u Splitu - izjavio je gradonačelnik Puljak, te zahvalio svim stručnjacima koji su radili na ovom izuzetno kvalitetnom dokumentu.

image

Ivica Puljak

Nikola Brboleza/Cropix

- Njihov trud sada je dostupan građanima, koji imaju priliku dati svoje komentare i doprinositi razvoju našeg grada -  dodao je gradonačelnik.

Važnost izmjena

Gradonačelnik je naglasio važnost ovih izmjena, objašnjavajući da su one usklađene sa zakonskim regulativama i rješavaju tehničke probleme koji su u prošlosti uzrokovali izazove poput preizgrađenosti.

- Svi smo svjedoci problema s preizgrađenim prostorima, no nakon ovih izmjena i dopuna, takve situacije više se neće ponavljati - istaknuo je.

Prema njegovim riječima, izmjene će omogućiti lakšu gradnju javnih objekata poput škola, vrtića i garaža te će poboljšati urbanu mobilnost. Također, najavio je da je ovo prvi planski dokument koji omogućuje zelenu tranziciju, s povećanjem i zaštitom zelenih površina, uključujući posebno Park šumu Marjan.

- Dokument koji smo predstavili temelj je za izradu novog GUP-a, a pripremne radnje za njegovu izradu su već započete - zaključio je gradonačelnik Puljak.

Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje, Dragan Žuvela, osvrnuo se na stručno-tehnički aspekt izmjena, istaknuvši kako je ovaj dokument "osigurač i premosnica" do donošenja ‘novog’ GUP-a, čija izrada traje otprilike tri godine.

image

Dragan Žuvela

Bozidar Vukicevic/Cropix

- Ove izmjene su nužne i njihovim pokretanjem te izradom ‘novog’ GUP-a Split će napokon krenuti putem urbanog razvoja, u skladu sa svim zakonskim i stručnim standardima, ali i u skladu s vremenom u kojem živimo- kazao je Žuvela.

Prezentaciju s jutrošnje konferencije za novinare na temu Izmjena i dopuna GUP-a i PPUG-a pogledajte u nastavku.

Prezentacija GUP by Slobodna Dalmacija on Scribd

Glavne karakteristike izmjena i dopuna GUP-a i PPUG-a:

 

- usklađivanje sa zakonima i propisima te Prostornim planom Splitsko-dalmatinske županije 

- otklanjanje tehničkih nedostataka i omogućavanje nedvojbene provedbe 

- usklađivanje parametara za gradnju (rekonstrukcija i nova gradnja) 

- smanjenje građevinskih područja unutar Park šume Marjan 

- rezervacija prostora za buduću rekonstrukciju cesta 

- povećanje zelenih površina 

- prilagodba uvjeta gradnje za objekte javne namjene (vrtići, škole, garaže) 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 13:55