StoryEditorOCM
Splittko će prije?

Poznati poduzetnik želi u Splitu graditi stanove za prodaju. Želi i Banovina, ali za branitelje: ‘Nismo imali pojma...‘

Piše Sandi Vidulić
18. kolovoza 2024. - 07:29

Na istočnom dijelu Kmana, preko puta pizzerie "Podion" sprema se gradnja stanova. Dok u Gradu tvrde da su u pitanju stanovi za branitelje, dotle privatni poduzetnik ističe kako na tom području namjerava graditi 51 stan za prodaju.

Iz Banovine je 21. svibnja naručena izrada tehničke dokumentacije. Posao je u srpnju dan tvrtki JAM-ing d.o.o. za 54 tisuće eura za stambenu zgradu u kojoj bi se na dvije gradske parcele veličine cca 1500 kvadrata izgradilo 12 stanova za branitelje.

No, nešto ranije, 16. svibnja podnijet je zahtjev za izdavanjem lokacijske dozvole i formiranje građevne čestice s većim obuhvatom, od 2.000 četvornih metara, koji uključuje navedene gradske čestice, ali i jednu privatnu parcelu od 500 kvadrata.

Osim pitanja za koga bi se gradili stanovi, koliko će ih biti i na kolikoj površini, razlika je u tome što je Grad naručio dokumentaciju za stambenu zgradu, a lokacijska dozvola se traži za stambeno poslovnu namjenu.

image

Kman, prikaz obuhvata za kojeg je privatni investitor podnio zahtjev gradnju 51 stana Informacijski Sustav Prostornog Uređenja

Informacijski Sustav Prostornog Uređenja

Privatna parcela glasi još uvijek na tvrtku PZC Brod koju je držao višestruko osuđivani kontroverzni biznismen Tomo Opačak, koji je nakon neuspjelog bijega u BiH koncem srpnja završio u zatvoru zbog otmice. PZC je prije nekoliko godina kupio nekretninu na Kmanu od Igora Kraljevića s kojim je Grad na ratnoj nozi zbog njegovih ilegalnih pilanja borova na Gripama.

No, tvrtku PZC Brod je preuzeo poznati riječki poduzetnik Željko Mandarić, što je u Trgovačkom sudu zabilježeno 17. svibnja. Dakle, u vrijeme kad je podnijet zahtjev za lokacijskom dozvolom.

Parcela prodana odvjetničkom društvu

Zvali smo novog vlasnika Željka Mandarića i doznali da on ne misli graditi na Kmanu.

- Znate, prije preuzimanja tvrtke PZC nije bio u potpunosti obavljen due diligence, tako da nismo znali kako je već ranije parcela na Kmanu prodana jednom odvjetničkom uredu u Zagrebu. Mi nismo podnijeli nikakav zahtjev za gradnjom, niti tamo mislimo graditi - objasnio nam je Mandarić.

Zašto bi netko podnio zahtjev za gradnjom stanova na gradskim parcelama nije nam bilo jasno pa smo pitali Ministarstvo hrvatskih branitelja, o kakvoj se gradnji radi. Zanimalo nas je je li Ministarstvo uključeno u gradnju stanova za branitelje i na koji način.

- Nastavno na Vaš upit vezano uz projekt izgradnje stanova na Kmanu u Splitu, obavještavamo Vas kako Ministarstvo hrvatskih branitelja nije upoznato s navedenim projektom - glasio je odgovor kojeg smo dobili.

Tko je pondio zahtjev za gradnju stanova?

Dakle Ivica Puljak namjerava graditi stanove za branitelje, a u Ministarstvu hrvatskih branitelja ne znaju ništa o tome?! Situacija nije nemoguća, ali je čudna.

No, i dalje nam nije bilo jasno tko je podnio zahtjev za gradnju, pa smo upitali Grad, ali tamo nam nisu htjeli reći.

- Radi se o upravnom postupku koji je u tijeku, te pristup podacima o istome mogu imati samo osobe sa statusom stranke u predmetu - odgovorio nam je pročelnik za urbanizam Teo Vojković.

image

Teo Vojković Nikola Vilić/CROPIX

Nikola Vilic/Cropix

- Pri tom treba naglasiti da postupak izdavanja lokacijske dozvole nije postupak kojim se dobije dozvola za izvođenje radova, nego isključivo određuje usklađenost mogućeg zahvata sa prostorno planskim parametrima i ostalim lokacijskim uvjetima.

U ovom postupku se ne dokazuje pravni interes, a nositelji vlasničkih prava na području zahvata su stranke u postupku, koje u zakonom propisanoj proceduri imaju pravo iskoristiti sve pravne lijekove koje im zakon omogućava - glasio je odgovor pročelnika.

Na osnovu vlasničkog lista za privatnu parcelu na Kmanu, doznali smo da je zahtjev za uknjižbom podnijela tvrtka "Thanatos" građevinskog poduzetnika Tomislava Albinija. Njihov odvjetnik Željko Albini nam je potvrdio da su koncem prošle godine kupili dotičnu nekretninu.

Uz zahtjev za lokacijsku dozvolu predan je, kaže, idejni projekt za 51 stan i 105 parkirnih mjesta. Očito se računalo s gradskim parcelama, moguće i s time da ih Grad proda. No, dogodilo se suprotno, nakon što je predan zahtjev za lokacijskom dozvolom Puljak je zatražio izradu dokumentacije za 12 stanova na gradskom vlasništvu koje iznosi tri četvrtine obuhvata. Čime je Grad blokirao namjeravanu privatnu investiciju.

image

Direktor tvrtke "Thanatos" Tomislav Albini Jure Mišković/Cropix

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Privatnik predlaže suradnju, ali u Banovini ne žele ni čuti

Poslali smo upit "Thanatosu", zašto je podnesen zahtjev za tri čestice od čega su dvije u gradskom vlasništvu, ako Grad Split ne namjerava surađivati s privatnim partnerom?

U Thanatosu tvrde da o tome nisu ništa znali, pozivaju se i na to da je za predmetnu lokaciju 2015. godine privatnom investitoru izdana pravomoćna lokacijska dozvola za isti opseg izgradnje.

- U trenutku predaje zahtjeva za izdavanje lokacijske dozvole od strane društva Thanatos d.o.o. nisu postojali bilo kakvi pravni akti ili natječaji Grada Splita za izgradnju stanova za branitelje - kaže odvjetnik Albini i dodaje da su podnijeli zahtjev prema prethodno izdanoj lokacijskoj dozvoli.

Grad Split nikad nije obavijestio investitora o svojim namjerama, a s obzirom na to da je projekt društva Thanatos d.o.o. većeg opsega i radi se o vrsti stambenog prostora i parking mjesta koji nedostaju na tržištu i povećali bi ponudu novogradnje u širem centru grada za mlade obitelji i osobe koje stječu prvu nekretninu, a što uključuje i 105 podzemnih parking mjesta, upravo se radi o vrsti projekta koji bi Grad Split trebao podržati i u sklopu istog ostvariti i svoje zahtjeve i eventualno javne sadržaje, za što je društvo Thanatos d.o.o. zainteresirano i otvoreno za razgovor - ističe Albini.

image

Stanovi izgrađeni na zapadnom dijelu Kmana. Hoće li gusta grandja stanova osvanuti i na istočnom dijelu Kmana? Duje Klarić/Cropix

Duje Klaric/cropix/Cropix

Iako je društvo Thanatos d.o.o. ušlo u projekt kao privatni investitor s namjerom gradnje uz otkup zemljišta po tržišnoj cijeni, za slučaj da Grad Split želi na predmetnoj lokaciji ostvariti izgradnju, po stavu investitora ovaj projekt može biti primjer ostvarenja javno-privatnog interesa koji će ponuditi javne sadržaje kao i nove kvadrate za mlade obitelji i osobe koje stječu prvu nekretninu uz oblikovanje prostora po mjeri grada i stanovnika - napominje odvjetnik ove tvrtke.

Iz privatne tvrtke nisu objasnili kako bi njihovi stanovi bili prihvatljivi za mlade obitelji koje stječu prvu nekretninu, s obzirom na cijene stanova u Splitu, no zato se iz odgovora koje smo dobili iz Grada vidi da u Banovini odbijaju mogućnost suradnje s privatnim investitorom na ovom dijelu Kmana.

Evo pitanja koje smo poslali Gradu i odgovora Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Hoće li Grad raditi projekt na Kmanu zajedno s privatnim partnerom?

Ne, takav model gradnje nije predviđen.

Hoće li se mijenjati dokumentacija?

Neće, jer nema potrebe za tim.

Koliko se ukupno stanova namjerava izgraditi?

Predviđeno je na toj lokaciji graditi minimalno 12 stanova za hrvatske branitelje, i to 2 stana od 35 m2, 2 stana od 45 m2, 3 stana od 60 m2, 3 stana od 70 m2 i 2 stana od 80 m2.

Hoće li se na Kmanu graditi stanovi za branitelje?

Predmetna zgrada će biti namijenjena isključivo za stambeno zbrinjavanje branitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 04:26