StoryEditorOCM
Splitsutra prvo ročište

Opet kreće višemilijunska parnica kontroverznog doktora protiv Banovine! Sutkinja je već jednom presudila protiv Grada

Piše Tanja Gattin
8. srpnja 2024. - 21:47
Dr. Nebojša Knežević je pokupovao dijelove prometnica na TTTS-u prije petnaestak godina dok je radio kao liječnik specijalist u splitskom KBC-uJoško Šupić i Duje Klarić/Arhiva/Cropix

Prošlo je 10-ak dana od kada je s Vrhovnog suda u Split vraćen spis tužitelja dr. Nebojše Kneževića i s njim povezanih osoba protiv Grada u parničnom postupku čija vrijednost se s kamatama popela na 200 milijuna kuna, odnosno na oko 26 milijuna eura, radi isplate naknade za ceste na TTTS-u.

U tako brzom roku, Općinski sud u Splitu već je zakazao prvo ročište u ponovljenom procesu. Tako bi se u utorak trebali parničiti odvjetnici Banovine i njihovi kolege koji zastupaju umirovljenog liječnika pred sutkinjom koja je ranije u tom predmetu presudila protiv gradske uprave.

Tu presudu potvrdio je Županijski sud i kada je Banovini zaprijetila milijunska ovrha, Grad je tek tada angažirao odvjetnike i to iz Odvjetničkog društva "Primorac i partneri".

Oni su najprije uspjeli ishoditi izuzeće sutkinje koja je presudila protiv Grada kako ne bi mogla odlučivati o zahtjevu s iste adrese za odgodom ovrhe do odluke Vrhovnog suda. Potom su kod drugog suca dobili odgodu ovrhe, a nedavno su na Vrhovnom sudu uspjeli srušiti pravomoćnu presudu protiv Grada.

S obzirom na to da se sutkinja, koju je Marina Boko, tadašnja predsjednica Općinskog suda, izuzela iz ovrhe koja je bila nastavak parnice, pravni stručnjaci su mišljenja da bi se sutkinja sada trebala sama izuzeti. Budući da to nije napravila, što se može zaključiti iz činjenice da je zakazala ročište, za očekivati je da će u utorak to zatražiti odvjetnici lokalne vlasti.

image

Čvor mravince-ttts

Hrvatske ceste/Screenshot

Također, rješenje Vrhovnog suda sadrži upute koje idu u korist Banovine i kojih bi se trebao držati Općinski sud u ponovljenom postupku, a to je da treba utvrditi koji dio zemljišta na TTTS-u predstavljaju nerazvrstane ceste, umjesto da se Gradu nalaže da dr. Kneževiću i s njim povezanim osobama isplati naknadu za svih oko 66 tisuća kvadrata terena na TTTS-u po cijeni od 1829 kuna po kvadratu, odnosno više od 240 eura.

Splitski sud bi po uputi Vrhovnog suda tako trebao postupiti u slučaju da utvrdi da nije zastupila zastara potraživanja dr. Kneževića za naknadom. Naime, strana koja zastupa umirovljenog liječnika je tvrdila da je tek proglašenjem ceste kao nerazvrstane 2013. godine počeo teći opći zastarni rok od pet godina, a u tom roku su podnijeli zahtjev za naknadom.

S druge strane, iz odvjetničkog društva "Primorac i partneri" u revizijskom postupku su tvrdili da zastara teče od trenutka kada je cesta izgrađena, a to je bilo godinama ranije.

Naime, već se u kupoprodajnim ugovorima kojima su dr. Knežević i s njim povezane osobe stekli ta zemljišta kupnjom od "Jadrantransa" i "Dalme" (prema dostupnim podacima u ovom slučaju 2011. godine za 11,5 eura po kvadratu) navodilo kako pojedini dijelovi površine kupljenih zemljišta predstavljaju cestu.

Drugim riječima, liječnik je znao da kupuje cestu, a tvrtke od kojih je kupio terena izgleda da za cestu nisu tražile naknadu.

Kada je prometnica izgrađena, od kada teče zastarni rok, ali i koliko četvornih metara od ukupne površine nekretnina se odnosi na cestu, treba utvrditi splitski sud u postupku koji počinje u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 22:25