StoryEditorOCM
Splithoće li proći?

Partnerica solinskog poteštata ulazi u NO Vodovoda? Ninčević kaže da je ona najbolji izbor: Evo vam odluka Povjerenstva!

Piše Sandra Barčot
25. rujna 2024. - 13:58

Ne odustaju čelnici Solina pri kandidiranju Marijane Žižić,  pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove u Nadzorni odbor „Vodovoda i kanalizacije”, premda je i prvi prijedlog imenovanja naišao na osudu javnosti budući je agilna pročelnica i privatno povezana sa gradonačelnikom Solina Daliborom Ninčevićem.

Pa je očiti sukob interesa, koji je bio meta i prvotnih prozivki prije par mjeseci, no ime Marijane Žižić opet je „osvanulo” u Dnevnom redu 135. sjednice Skupštine trgovačkog društva ViK, koja će se održati 26. rujna (četvrtak) u 10 sati na domicilnoj adresi ovog komunalnog poduzeća Hercegovačka 8 u Splitu.

Među 12 točaka dnevnog reda, o kojima odlučuju i predstavnici 13 vlasnika – četiri grada Splita, Solina, Trogira i Kaštela, te devet općina: Klis, Lećevica, Marina, Podstrana, Seget, Šolta, Muć, Dugopoje i Prgomet, sedma točka će na raspravu donijeti i Prijedlog Odluke za imenovanje člana Nadzornog odbora Marijane Žižić kao predstavnice Grada Solina.

Sedma točka - imenovanje Marijane Žižić

Radi se o pročelnici Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Marijani Žižić, mag.ing.aedif., koja je trebala biti imenovana na mandat od četiri godine u Nadzorni odbor koji „kontrolira” rad „Vodovoda i kanalizacije” i direktora Miroslava Delića, a predsjednik NO je Nikša Paviškov.

No kako se u prosincu 2023. digla „javna buna” nakon objave splitskog gradskog vijećnika iz kvote SDP-a Davora Matijevića kako „gradonačelnik Solina svojoj partnerici za Božić poklanja mjesto u Nadzornom odboru”, odustalo se od ovog imenovanja.

Splitski SDP-ovac o postupcima solinskog poteštata: Sram ga bilo, trebao bi povući prijedlog i pokriti se ušima, a ne...

Tada je odlučeno kako se treba potvrditi ima li uopće sukoba interesa u ovom imenovanju, pa je predloženo da se treba obratiti Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa i time razriješiti tu dvojbu može li pročelnica Žižić u NO.

Pa će biti zanimljivo pratiti sutrašnju sjednicu vezano za ovu točku dnevnog reda.

Upit smo poslali i gradonačelniku Solina Daliboru Ninčeviću, o ovoj situaciji, gdje nam je konkretno sve naveo:

- Treba istaći kako je i na prvoj sjednici Skupštine ViK-a gdje je bila pročelnica Žižić predložena kao naš kandidat za NO, a radi se o 133. sjednici, svi suvlasnici osim Grada Splita su prihvatili njenu kandidaturu, dok je Split tražio da predmet ispita Povjerenstvo za sukob interesa i nakon njihovog mišljenja, oni će odlučiti da li su za pročelničino imenovanje. Povjerenstvo je otvorilo predmet, i u travnju 2024. odlučilo je kako nema razloga za pokretanje postupka.

image

Dalibor Ninčević i Marijana Žižić

Joško Šupić/Cropix/

Prilaže nam poteštat grada na Jadru, i rješenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od 10. travnja gdje se navodi, među ostalim i ovo:

- U Vašem predmetu ne postoje pretpostavke za pokretanje postupka vezano za moguću povredu odredbi ZSSI-a. U postupku utvrđivanja činjenica iz nadležnosti Povjerenstva, nije utvrđeno postojanje osnova i okolnosti prema kojima bi se pročelnica, smatrala povezanom osobom s obveznikom Daliborom Ninčevičem, gradonačelnikom Solina. Sukladno navedenom, Povjerenstvo u postupku predlaganja imenovanja spomenute osobe za članicu NO ViK-a, nije utvrdilo okolnosti iz kojih bi proizlazilo da bi obveznik Ninčević u obnašanju javne dužnosti gradonačelnika, svoj privatni interes stavio ispred javnog interesa. Stoga nije utvrđeno ispunjenje pretpostavki za pokretanje postupka iz nadležnosti Povjerenstva – stoji u odluci koju potpisuje predsjednica Aleksandra Jozić-Ileković.

Solinskog poteštata (HDZ) optužili da je curu ‘uvalio‘ da nadzire splitski Vodovod, konačno je reagirala: ‘Idu podlo...‘

Ninčević: ‘Ona će najbolje predstavljati Solin‘

Dok nam cijeloj priči sam Ninčević prisnažuje i s ovim:

- Grad Solin kao suvlasnik ViK-a, sam će odlučivati i predlagati svoje svoje predstavnike u NO, to je naše pravo i obveza. A naš kandidat ispunjava sve uvjete za ovo mjesto i najbolje će predstavljati naš grad u ovom komunalnom društvu.

image

Dalibor Ninčević, gradonačelnik Grada Solina.


 

Božidar Vukičević/Cropix

Što se ostalih tema, točaka dnevnog reda tiče, one su: izbor revizora za izradu revizije godišnjih financijskih izvještaja, financijski izvještaj VIK-a, odluke o kratkoročnom kreditu, usklađenje temeljnog kapitala i nominalnih iznosa poslovnih udjela, te Odluke o izmjeni i dopuni društvenih ugovora.

Zanimljivo će biti pratiti i donošenje Odluka o raspisivanju javnog natječaja za izbor i imenovanje zamjenika člana uprave odnosno zamjenika direktora, gdje se uvijek pojave i kalkulacije kome je ovo mjesto „stavljeno” na čuvanje.

Na dnevnom redu su i informacije o planiranim aktivnostima vezanih za zgradu Biokovska 3 u Splitu, kao i prijedlog sklapanja novog ugovora o reguliranju međusobnih odnosa sa Općinom Lećevica, i za kraj informacije o statusu ustanove EKO-Kaštelanski zaljev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 13:58