StoryEditorOCM
Splita lipo ga je vidit

Pa da nismo najjači! Puljak je novi splitski most pompozno proglasio otvorenim, ali bolje da ga ne pokušavate prijeći...

Piše Petra Klarić
11. lipnja 2024. - 21:27
Za izdavanje uporabne dozvole zaduženi su oni koji su izdali i građevinsku dozvolu, što je, također, Grad SplitNikola Vilić/Cropix

Pješački most između Mejaša i Dragovoda, onaj koji bi pješacima, a posebice učenicima obližnje osnovne škole, trebao osigurati siguran prelazak preko Vukovarske ulice, postavljen je još u travnju.

Moramo priznati da se čekanje na prvi pogled isplatilo, jer nathodnik značajno podiže sigurnost građana i pridonosi vizuri toga dijela Splita. No, ako ste se slučajno zaputili tamo sa željom da se njime prvi put prošetate, mogli ste vidjeti da je – zatvoren.

Montaža pješačkog mosta finalizirana je 20. travnja. Odmah su se tim pothvatom pohvalili gradski oci, a našoj je novinarki Dragan Vlastelica iz Banovine tada rekao da će građanima biti dostupan za dva do tri tjedna. Od tada su prošla gotovo – dva mjeseca.

Split dobio svoj ‘Slavoluk pobjede’: ‘Bogu hvala da se u 20 godina nije dogodila tragedija!‘ Znamo i kad će proraditi

Cijela priča oko pješačkog mosta iznad najduže splitske ulice vuče se već dugi niz godina, odnosno cijelo desetljeće. Sve je počelo 2014., kada je u izradu projekta krenula gradska uprava na čelu sa SDP-ovim poteštatom Ivom Baldasarom.

image

Sve je počelo 2014., kada je u izradu projekta krenula gradska uprava na čelu sa SDP-ovim poteštatom Ivom Baldasarom

Nikola Vilić/Cropix

Realizacija je trajala toliko dugo da su se u tom razdoblju u ključnoj fotelji u Banovini izmijenila čak trojica gradonačelnika, već spomenuti Baldasar, Andro Krstulović Opara (HDZ) i Ivica Puljak (Centar). Puljak je, konačno, projekt (gotovo) realizirao, i to upravo u političarima omiljeno vrijeme za svečana rezanja vrpci – taman pred parlamentarne izbore.

Odmah nakon što je konstrukcija nathodnika montirana, neki su građani izrazili negodovanje što odmah nije bio osiguran pristup osobama s invaliditetom, ali tome se ubrzo "doskočilo" ugradnjom podiznih platformi na obje strane ulice.

Nadležne u Banovini pitali smo što se točno događa i zašto most još nije otvoren korisnicima. Štoviše, pješake dočekuju građevinske ograde i prometni znakovi za obilazak lokacije.

image

Pješake dočekuju građevinske ograde i prometni znakovi za obilazak lokacije

Nikola Vilić/Cropix

– Nathodnik nikad službeno i nije bio otvoren, iako su svi radovi završeni 15. svibnja. Podnesen je zahtjev za izdavanjem uporabne dozvole kod nadležnog tijela 23. svibnja i nakon obavljenog tehničkog pregleda i izdavanja uporabne dozvole bit će otvoren za korištenje.

Prema projektu su predviđene i ugrađene dvije kose podizne platforme na dva kraka stubišta, radi pristupačnosti osobama s invaliditetom. Nadamo se skorom tehničkom pregledu i izdavanju dozvole – kazali su iz Grada.

Zahtjev za izdavanje uporabne dozvole zaista je poslan 23. svibnja, kako je i rečeno. Pogled u Informacijski sustav prostornog uređenja, aplikaciju koju vodi Ministarstvo graditeljstva, otkriva da ključni "papir" još nije u statusu "uredan", a prošla su već više od dva tjedna.

image

Za izdavanje uporabne dozvole zaduženi su oni koji su izdali i građevinsku dozvolu, što je, također, Grad Split

Nikola Vilić/Cropix

Za izdavanje uporabne dozvole zaduženi su oni koji su izdali i građevinsku dozvolu, što je, također, Grad Split. Dakle, Grad Split od Grada Splita čeka uporabnu dozvolu, takav je sustav...

Kada će nathodnik konačno proći tehnički pregled i dobiti uporabnu dozvolu, teško je kazati. Nadamo se da će se to dogoditi što prije i da će pješaci između Dragovoda i Mejaša uskoro moći prolaziti bez da strepe hoće li Vukovarskom velikom brzinom prema njima dojuriti neko vozilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 21:30