StoryEditorOCM
Split‘svemirski brod‘

Ovo spašava živote! Splitski Dom zdravlja dobio najmoderniji ultrazvuk: ‘Može razlikovati benigne od malignih promjena!‘

Piše Ivica Marković
14. listopada 2024. - 12:59

Doktor Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (DZ SDŽ) od njega želi napraviti javnozdravstvenu ustanovu na koju će biti "ljubomorne" i mnoge hrvatske bolnice.

Već sada je županijski Dom zdravlja, kada je u pitanju radiološka oprema, jedan od najopremljenijih, ako ne i najopremljeniji u Hrvatskoj.

image

Najnoviji UZV u Domu zdravlja

Duje Klarić/Cropix

Kako smo već pisali Dom zdravlja ima tri MSCT uređaja - u Splitu, Imotskom i Hvaru, a četvrti se upravo montira u Makarskoj, ima u Splitu mamografija, zubni rendgen, klasični rendgen i još im samo nedostaje MR uređaj, koji će, tko zna, možda u budućnosti i biti kupljen.

I dok se čeka na MR u županijskom Domu zdravlja su "sletjela" dva "svemirska broda" - najmoderniji UZV uređaji koji imaju mogućnost "snimanja" uz pomoć intravenskog kontrasta.

image
Duje Klarić/Cropix

- Kontrast se upotrebljava kada postoje promjene u jetri, slezeni, bubregu te u području velikih krvnih žila poput aorte (nakon postavljanja stenta). Radi se o uređajima Hologic Super Sonic mach 30, a svaki od njih košta oko 100 tisuća eura - rekao nam je dr. Davor Luetić, poznati splitski radiolog iz DZ SDŽ.

Ovi uređaji ne zrače, kao, recimo, MSCT uređaji, a tijekom radiološke pretrage se može pacijentu, ukoliko je nešto suspektno dati kontrast kako bi "slika bila bolja".

image

Dr. med. Danica Vojković, specijalistica radiologije

Duje Klarić/Cropix

- Nakon što pacijentu damo kontrast može se razlikovati je li promjena na nekom organu benigna ili maligna i tada se pacijent upućuje na daljnje medicinske tretmane. Pretrage na ova dva uređaja započet će početkom iduće godine, kada se obuče svi radiolozi na Školskoj poliklinici (njih pet) i radiolozi iz drugih ispostava DZ SDŽ.

Naravno, pretraga će se raditi preko crvene uputnice (pregled plaća HZZO). Ova dva UZV uređaja nabavljeni su zahvaljujući najviše dr. Marku Rađi i voditelju odjela radiologije DZ SDŽ dr. Dinu Cariću - zaključio je dr. Davor Luetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2024 12:59