StoryEditorOCM
SplitVRŠITELJ DUŽNOSTI

Otkrivamo tko će uskoro na čelo KBC-a Split, ali na - određeno vrijeme: pacijenti ga obožavaju, višestruki je najdoktor

Piše Tanja Šimundić Bendić
12. lipnja 2024. - 16:56

I dok nakon ostavke prof. dr. Julija Meštrovića javnost s pravom kalkulira o potencijalnim kandidatima za dužnost novog čelnog čovjeka splitskog KBC-a, u sjeni je ostalo važno pitanje: tko će do imenovanja ravnatelja ili ravnateljice obavljati itekako bitnu funkciju vršitelja ravnateljske dužnosti.

U bolničkim hodnicima bez sumnje aludiraju na prof. dr. Zenona Pogorelića, hvaljenog liječnika koji uz poslove u domeni dječje kirurgije obavlja i funkciju zamjenika prof. dr. Meštrovića. Podsjetimo, javnost je nemalo šokirala vijest o neopozivoj ostavci aktualnog vodećeg čovjeka najveće dalmatinske bolnice i druge po važnosti u cijeloj zemlji.

Tko je dr. Zenon Pogorelić, novi čovjek u vrhu KBC-a Split? Pacijenti ga obožavaju, operacije snima i na You Tubeu...

Prof. dr. Pogorelić se s obzirom na zavidno iskustvo stečeno tijekom rada u najužem KBC-ovu upravljačkom kabinetu, mnogima ističe kao najozbiljniji kandidat na to mjesto.

image

Prof. dr. Zenon Pogorelić figurira kao izgledni kandidat za v.d. čelnika najveće dalmatinske zdravtsvene ustanove

Nikola Vilić/Cropix

To bi bila logična pretpostavka, no ne i jedina izvjesna mogućnost. Naime, i o funkciji v.d. ravnatelja odlučivat će se u Zagrebu, u kabinetu ministra zdravstva Vilija Beroša (HDZ).

Na toj adresi će se staviti formalni potpis i na odluku o novom ravnatelju koji neće u vruću fotelju jedne od ključnih ustanova u Splitu i Dalmaciji sjesti u ekspresnom roku. Bit će to postupak koji će, tvrde naši bolnički izvori, potrajati. I imat će onaj formalni, natječajni dio.

Vrhunski stručnjak

Dok se ne iznjedri ime novog KBC-ova šefa, kormilo će s predzakom vršitelja dužnosti morati preuzeti osoba od iskustva, ali i povjerenja. Ona će na funkciju stupiti već za mjesec dana, precizno rečeno, 10. srpnja kada dr. Meštroviću istječe dugogodišnji bolnički staž.

Još aktualni ravnatelj je, podsjetimo, odlučio s početkom srpnja otići u mirovinu, dvije godine prije završetka mandata.

Ako kao v.d. bude izabran, dr. Pogorelić, kako mnogi predmnijevaju, ključnu funkciju će na određeno vrijeme preuzeti liječnik kojeg su u nekoliko navrata pacijenti ovjenčali titulom najdoktora. Riječ je o vrhunskom stručnjaku, predstojniku Klinike za dječju kirurgiju i pročelniku katedre Kirurgije na Medicinskom fakultetu u Splitu.

image

Bolnica Križine

Joško Šupić/Cropix

Vrhunski dječji kirurg je i jedan od najboljih znanstvenika u Hrvatskoj, potvrđuju nam to njegovi bolnički kolege, ali ono što ga čini posebnim je to što ga obožavaju i njegovi mali pacijenti, kao i njihovi roditelji. Njegovo su znanje i empatija, često kažu u komentarima, beskrajni.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 17:05