StoryEditorOCM
Splitdvije pauze natašte

Na početku sjednice splitskog Gradskog vijeća, odmah problemi: Nije bilo dovoljno vijećnika, čekale su se ključne ruke

Piše Petra Klarić
15. srpnja 2024. - 10:42

Počela je 31. Sjednica Gradskog vijeća Grada Splita, odmah turbulentno. Odmah na početku pauzu su zatražili HDZ-ovi vijećnici, a zatim i vladajući “Centar”, navodno da bi skupili većinu. Nedostajali su im Igor Skoko i nezavisni Damir Barbir.

Osim toga, vijećnici HDZ-a i HGS-a pobunili su se protiv posudbe od 15 milijuna eura gradskoj tvrtki “Žnjan d.o.o.” Tomislav Šuta, predsjednik splitskog HDZ-a, kaže da  vijećnici nisu dobili pismenu odluku po kojoj bi se ova točka uopće mogla staviti na dnevni red sjednice.

- Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita trebalo se glasati o pozajmici tvrtki Žnjan d.o.o. za projekt Žnjana. Smatramo da je to nedopustivo jer će se na taj način donositi nezakonite odluke. Sredstva nisu osigurana i stavljeno je na gradskog vijeće odluka o pozajmici od čak 15 milijuna eura. 

image
Saša Burić/Cropix

Nigdje nema odluke Nadzornog odbora, a za iznose veće od 100 000 kuna potrebna je odluka skupštine društva i tek onda se dodatno treba izglasavati. Mi nismo dobili nikakvi materijal i sada je jasno da gradonačelnik ne posluje transparentno. Puljka nije briga za zakone i procedure i to još jednom dokazuje - rekao je Šuta.

Slično kaže i HGS-ova vijećnica Lidija Bekavac. Ponašanje gradonačelnika Ivice Puljka, smatra ona, poražavajuće je.

- Nije ispoštovana zakonska procedura. Trebala nam je suglasnost Skupštine društva, a tek onda odluku donosi Gradsko vijeće. Mi ranije donesene odluke nemamo, niti to piše ispred nas. Poražavajuće je da se ispred nas stavi pola lista papira, a da na njima ništa ne piše. Smatramo da je ovo nezakonito - rekla je medijima gradska vijećnica.

image

Lidija Bekavac

Tom Dubravec/Cropix

Nakon pauza i pressica za medije, kada su pristigli svi vijećnici koje se čekalo, nastavilo se s dnevnim redom sjednice. Gradonačelnik je bio izlagač za točku "Izvješće o radu gradonačelnika Grada Splita za razdoblje srpanj - prosinac 2023. godine", tijekom kojeg je izdvojio brojne projekte. Na izlaganje mu je odgovorio predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet.

- Pretjerao si, kao i uvijek. Koncentriraj se na ono što je urađeno, a ne ono što će se napraviti. Ima planova za svaki kvart, ali kad će to... - prigovorio je Domazet Puljku.

image
Vojko Bašić/Cropix

Danas nas, osim već spomenute točke o pozajmici tvrtki “Žnjan”, očekuje i točka o skraćenju radnog vremena noćnim klubovima u gradskoj jezgri. Može pretpostaviti da na Vijeću slijedi žustra rasprava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. kolovoz 2024 14:42