StoryEditorOCM
Splitsplit pride

Pogledajte atmosferu 13. povorke ponosa u Splitu! Žestoko se bubnjalo na Pjaci, osiguranje je na nivou: ‘Sretan Pride‘

Piše Petra Klarić
6. srpnja 2024. - 19:17

19:20 Povorka ponosa lagano se penje uz Hrvojevu ulicu i uskoro će doći na završnu točku - Đardin - gdje će se nastaviti prigodni program.

Iako je povorku čuvao veliki broj policijskih službenika, nije bilo nikakvih incidenata. Velik je to pomak od prvog splitskog "Pridea", čini se da smo kao sredina konačno postali malo tolerantniji na različitosti.

18:45 Povorka ponosa prošla je Marmontovu i sada je stigla na Pjacu, gdje je zastala kako bi svi skupa zaplesali uz ritmove bubnjarskog ansambla "Klapa Klapa".

- Jel me čujete, sretan Pride. Dobro došli na 13. splitsku paradu ponosa, nadam se da će vam biti najbolja do sada - poručili su okupljenima organizatori.

- Sigurnost. Sigurnost je jedna od temeljnih ljudskih potreba, ona uvjetuje sve ostale osjećaje, kako se ponašamo i što radimo. Ako se negdje ne osjećamo sigurno, od tu najčešće bježimo.

Naš dragi i lipi Split. Većina LGBTIQ mladih intenzivno razmišlja o preseljenju iz Splita u neku sigurniju sredinu u kojoj bi mogli otvoreno živjeti svoje identitete. Ne osjećamo se sigurno u vlastitom gradu, po njegovim ulicama, školama, u izlasku, kod doktora. Biti u javnom prostoru za nas znači procjena okoline i kalkuliranje koliko otvoreno negdje možemo govoriti i koliko opušteno se možemo ponašati. Izađemo iz kuće i palimo senzor koji nam govori kojim ulicama da šetamo, a da je najmanja šansa za dobacivanjem, vrijeđanjem ili prijetnjama i kada trebamo cenzurirati vlastitog govor, izražavanje ili ponašanje ovisno u koji smo prostor došli. Senzor je upaljen gdje god pošli - bilo da kupujemo namirnice za ručak na pazaru, bilo da čekamo autobus na stanici, bilo da šetamo psa po Marjanu. I dopustit ćemo si da u javnom prostoru uhvatimo voljenu osobu za ruku samo ako dobro procijenimo da smijemo. Čim naleti grupa muškaraca ili smo došli negdi gdje se senzor pali, prešutno puštamo ruku i oboje znamo zašto. U srcu zatitra ljutnja, sram i tuga jer smo opet popustili, kazali su okupljeni. 

image
Petra Klarić/
image

Mirta Barić, jedna od organizatorica

Nikola Brboleza/Cropix

18:15 Povorka ponosa krenula je splitskim ulicama. Uz bubnjeve i dobru atmosferu započela je prosvjedna povorka "Split Pridea". 

17:00 U Đardinu se povodom 13. splitske parade ponosa "Split Pride" već okupio popriličan broj ljudi, procjena je da ih je trenutno otprilike 300. Uskoro će početi parada kroz splitske ulice, i ove godine osiguranje je na visokoj razini, prisutan je velik broj policijskih službenika.

image

Osiguranje je na nivou

Petra Klarić/

LGBTIQ osobama i prijateljima, koji su se i ove godine došli boriti za slobodno izražavanje svojih identiteta, pridružile su se i brojne osobe iz političkog života, među njima i gradonačelnik Ivica Puljak sa suprugom, saborskom zastupnicom Marijanom Puljak, ali i dogradonačelnik Bojan Ivošević.

image

Ivica i Marijana Puljak

Nikola Brboleza/Cropix
image

Bojan Ivošević

Nikola Brboleza/Cropix
image

Okupljeni početak povorke čekaju u Đardinu

Petra Klarić/

Atmosfera u Đardinu je odlična, druži se i plesucka uz poznate glazbene numere, a svi željno očekuju centralni događaj koji bi trebao početi za koji trenutak - prosvjednu paradu.

image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2024 21:27