StoryEditorOCM
SplitINOVATOR LUKA

Izum mladog inovatora iz Žrnovnice ‘izbit će vas iz cipela‘: ako imate prastari radio, ne bacajte ga, on će ga oživjeti!

Piše Stipe Šarić
21. listopada 2024. - 07:26

Luka Štrbac je 17- godišnjak iz Žrnovnice i maturant Elektrotehničke škole u Splitu. U elektrotehniku se zaljubio zbog djeda, a prije nekoliko dana je sa svojim projektom ‘Retrolink‘ osvojio zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2024 održanom u Zagrebu. Našli smo se s njime u školi kako bi nam rekao nešto više o projektu, te o tome kako se uopće počeo baviti s ovime.

- Udruga ‘Diatus‘ me prijavila na ARCU kao predstavnika Elektrotehničke škole, a ja sam se odlučio prijaviti s mojim projektom ‘Retrolink‘. Riječ je o projektu koji predstavlja modernizaciju vintage radio aparata, a za njega mi je mentor bio profesor iz moje škole Miroslav Dujmović.

image

Luka Štrbac i Miroslav Dujmović

Božidar Vukičević/Cropix

Sastoji se od PCB pločice s pomoću koje povezujemo današnju tehnologiju sa starom. Na pločici se nalazi Bluetooth prijamnik s pretpojačalom, te napajanjem i stabilizatorom koji omogućuju puštanje željene glazbe na stari uređaj. Sklop radi tako što ga povežemo na npr. gramofonski ulaz od radio prijemnika s pomoću kojeg puštamo glazbu, a napaja se iz mrežnog napajanja samog radija tako da je moguća integracija u sam uređaj.

Putem sklopa možete puštati glazbu s mobilnog telefona, može se priključiti na TV u funkciji kućnog kina, te se može puštati na FM ili DAB+ prijem. To znači da stare uređaje koji su inače samo stajali i kupili prašinu s pomoću ovoga možete ponovno koristiti, a moram istaknuti i da je kod njih zvuk bolji nego kod modernih uređaja - pojasnio nam je Luka, te otkrio koliko mu je vremena potrebno za napraviti jedan ovakav primjerak.

- Radim ih u svojoj garaži u Žrnovnici, a za napraviti jedan mi je potrebno pet do šest tjedana. Mislim da radim po osam sati dnevno vjerojatno bi ga napravio u tjedan, dva, ali s obzirom na to da sam još u školi radim kada stignem. No, najviše vremena mi zapravo ode na samo drvo budući da to inače nije moja struka, pa sam u početku morao istražiti kako se to točno radi. A tu i dosta vremena ode na čekanje, kao naprimjer nakon što opiturate ili stavite lak - kazao je.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Mladom Luki ovo inače nije prvo odličje budući da je na prošlogodišnjoj izložbi inovacija za svoj projekt s pokretnim solarnim panelom osvojio srebrenu medalju.

- Prijavio sam se i prošle godine s projektom pokretni solarni panel s IoT sučeljem, te sam tada osvojio srebrenu medalju. Shvatio sam da solari imaju manju iskoristivost kada stoje na mjestu budući da se sunce pomiče, pa sam napravio solare koji se mogu micati i tako pratiti sunce. Imam čak i aplikaciju na mobitelu preko koje mogu pratiti i kontrolirati solare gdje u svijetu se nalazili - naveo je.

Djedove zasluge

Kako nam je Luka otkrio, njegova ljubav prema elektrotehnici rodila se zbog njegovog djeda koji ga je gurnuo u to.

- Mene je dida kad sam bia baš mal doveo u garažu jedno jutro prije mise i stavio me pokraj jednog starog motora koji je bio pun ulja. Nakon nekog vremena došla je mater i vidjela da mi je bila košulja koju sam obuka za misu postala u potpunosti crna jer sam se valja u tom ulju. Tako da me dida gurnuo u ovo, a i on je isto završio elektrotehniku. Išao bih svugdje s njime kad san bio mlađi, najčešće na selo u Bračeviće, tamo također imamo garažu kao i u Žrnovnici.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Tako sam krenuo, no, ja sam se ipak zainteresirao malo više za elektroniku i specifično za ova radija zato što sam jedan put u garaži na selu vidio stari osciloskop koji nije bio ispravan. To je jedan uređaj koji vizualizira struju, te je mene zanimalo kako on radi. Stoga san krenuo malo istraživat po internetu i nakon što me napočetku nije baš išlo skoro san odusta, ali sam uspio naći na internetu upute što trebam i na koncu je proradio.

To mi je dalo motivaciju, te sam nakon toga uzeo jedan stari radio sličan ovome i počeo se igrati s njime, pa sam otišao na Benkovački sajam uzeo jedan, dobio od drugog dida drugi i eto, tako se rodila ljubav. Počeo sam se tada dosta baviti time i istraživati kako sve funkcionira, te sam bio i na ljetnoj školi u Zvjezdanom selu Mosor gdje sam se upoznao s modernom tehnologijom, a također sam u Zvjezdanom selu bio i s hrvatskim radioamaterskim savezom - kazao nam je. 

Ponosni na Luku

S obzirom na to da je Luka trenutno maturant, morali smo ga priupitati i o njegovim planovima za budućnost. 

image

Luka Štrbac s mentorom Miroslavom Dujmovićem i ravnateljem Saniom Bečićem

Božidar Vukičević/Cropix

- Ne znam koji ću točno fakultet odabrati, ali zasigurno ću nastaviti u ovom smjeru. Vidim se negdje u budućnosti da imam svoju tvrtku vezano uz elektroniku ili možda da radim u školi. Ma, ne znam, ima još vremena za to - zaključio je Luka. 

A koliko je škola ponosna na Lukin uspjeh rekao nam je ravnatelj Sanio Bečić.

- Mi kao škola smo jako ponosni da imamo jednog ovako talentiranog mladića kao Luku, te podržavamo naše učenike u svakom njihovom izboru. Svi oni, kao i Luka za bilo koji projekt imali su našu podršku, a imat će je i dalje - poručio je ravnatelj. 

Uspješan DIATUS-ov tim

DIATUS-ov tim je predvodio njegov predsjednik Mihajlo Milan Čizmić, a osim Luke odličja na međunarodnoj izložbi inovacija osvojili su:

član DIATUSA Marjan Matić (TAP IN – Novi način izrade i postave parketa) osvojio je zlatno odličje, dok su Srebrne medalje zaslužili Nataša Radas (Silabus prikaz Pitagorina poučka, Pero Budimir Bekan (Automatski samopunjač električnog vozila) i Tedy Popovac (Vijak s jednosmjernom navojnom glavom).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2024 07:26