StoryEditorOCM
SplitPRAVO MISTO

Dožupan Čogelja: ‘Stipendirat ćemo deficitarna zanimanja i izvrsne studente, a u planu su i poticaji za umirovljenike‘

Piše split sd
23. rujna 2024. - 14:20

Uspostavom web sučelja "Pravo misto“, kao komunikacijske platforme, Splitsko-dalmatinska županija predstavila je preko 100 programa koje provodi samostalno i u suradnji s drugim institucijama.

Kako tvrdi dožupan Stipe Čogelja, transparentnost i učinkovitost djelovanja podigli su pritom na višu razinu, a objavom kontakt osoba za pojedini program postigli su dvosmjernu komunikaciju između sustava i korisnika.

- Na sučelju se nalaze programi namijenjeni građanima, jedinicama lokalne samouprave, udrugama, institucijama, poduzetnicima, obrtnicima… koji pokrivaju čitav spektar potreba naših sugrađana. Konstantno ističemo viziju naše županije koja se očituje kroz četiri vertikalne i horizontalne teme: digitalna, zelena, izvrsna i uključiva. Ključ uspjeha držimo da se nalazi u zajedničkom sinergijskom djelovanju. Osluškujući potrebe s „terena“ osmislili smo nove programe te trenutno intenzivno radimo na njihovoj pripremi, a za koje vjerujemo da također oplemeniti lepezu usluga "Pravog mista“ - ističe dožupan Čogelja.

image
Nikola Brboleža/Cropix

S obzirom da mnoga područja Splitsko-dalmatinske županije, gradovi i općine trenutno bore s izazovima nedostatka radne snage, smatraju da pravovremenim djelovanjem možemo spriječiti devalvaciju kvalitete života naših sugrađana, kroz partnerstvo županije i gradova i općina te zainteresiranih javnih i privatnih poslodavaca putem stipendiranja deficitarnih zanimanja doskočiti tom problemu te aktivno planirati potrebe na tržištu rada.  

Stipendije i sufinanciranje

- Uz stipendiranje deficitarnih zanimanja, bitnu ulogu ima i prometna povezanost, pa smo tako pripremili i Program sufinanciranja razvoja prometa Splitsko-dalmatinske županije, koji ima za cilj stvaranje preduvjeta za održiv i uravnotežen razvoj prometa Splitsko dalmatinske županije, a posebice preduvjeta za razvoj gospodarstva i povećanje kvalitete življenja stanovnika. Financirat ćemo razne aktivnosti iz područja prometa u manje razvijenim jedinicama lokalne samouprave, odnosno do Pete razvojne skupine) - ističe Čogelja.

Napominje kako kroz programe Centra izvrsnosti i Digitalne Dalmacije već dugi niz godina potiču izvrsnost kod mladih, pripremajući ih za zanimanja budućnosti.

- A sad, kao krunu tog djelovanja vidimo Program za poticanje izvrsnosti u znanosti, putem kojeg želimo nagraditi najbolje u znanosti na našem Sveučilištu u Splitu, poticati težnju za znanjem kroz stipendiranje doktorata, a kroz poticanje radova na temu prirodne i kulturne baštine valorizirati znanstvena istraživanja našeg bogatog nasljeđa.

Želja nam je razvijati "unutarnji“ turizam, da u jesenskom i zimskom periodu naši sugrađani starije životne dobi obilaze turističke atrakcije naše županije. Pa smo tako pripremili Program poticanja aktivnosti udruga umirovljenika, putem kojeg bi sufinancirali troškove aktivnosti jednodnevnih izleta u "mirnijem“ razdoblju godine - promovira dožupan ‘Pravu jesen na pravom mistu‘.

image

Dožupan Stipe Čogelja
 

Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 14:25