StoryEditorOCM
Splitbez predaha

Požar kod Splita još je aktivan, od jutros pomažu i dva kanadera! Vatru gasi 230 vatrogasaca, jedan završio na hitnoj!

Piše Split SD
29. kolovoza 2024. - 08:33

Stanje na požarištu od sinoć je nepromijenjeno, doznajemo jutros iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra. Požar je i dalje aktivan, a u tijeku je zamjena vatrogasaca pa još uvijek nemamo informaciju koliko ih se trenutno bori s kamenom.

U pogonu su od jutros i kanaderi koji će sigirno gasiteljima biti od velike pomoći, jer, kako smo već naveli, fronta požara je zaista velika, no, srećom, kuće nisu ugrožene, kažu dežurni vatrogasci.

- Požar na otvorenom prostoru na području Žrnovnice, Markovača – Sitno Gornje i dalje je aktivan, a tijekom jutra u sanaciju su uključena i dva protupožarna zrakoplova Canadair. Jučer oko 20 sati otpuštene su snage izvanredne dislokacije iz Šibensko-kninske i Zadarske županije te pripadnici PP NOS-a HV, a trenutno je na požarištu angažirano 230 vatrogasaca sa 64 vatrogasnih vozila - najnovije su jutrošnje informacije Hrvatske vatrogasne zajednice.

Tijekom noći na intervenciji gašenja požara jedan se vatrogasac ozlijedio te je zbrinut od strane HMS.

- Sjeverni dio požarišta noćas se rasplamsao uslijed jake bure i zaprijetio je kućama, a njegovo gašenje otežavao je i nepristupačan teren. Vatrogasci su brzom reakcijom uspjeli zaustaviti njegovo širenje i požar je pod kontrolom te je situacija jutros povoljnija - rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Tijekom jučerašnjeg dana u gašenju su ukupno sudjelovala tri protupožarna zrakoplova Canadair i jedan Air Tractor koji je preusmjeren sa zadaće protupožarnog izviđanja, 26 pripadnika PP NOS-a HV te ukupno 304 vatrogasca sa 82 vatrogasna vozila sa područja Splitsko-dalmatinske županije, IVP Zadar, Šibenik i Split te izvanredne dislokacije sa područja županija Šibensko-kninske, Zadarske, Ličko-senjske i Grada Zagreba.

Požar otvorenog prostora na Kotlenicama, Dugopolje jučer je ugašen kao i požaru na području Plano – Vilajica u čijoj je intervenciji gašenja ukupno bilo angažirano 15 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila iz JVP Trogir, DVD-a Slatine, Kaštela, Trogir i Marina te jedan protupožarni zrakoplov Air Tract

image
Screenshot/Facebook
image
Screenshot/Facebook

Podsjetimo, požar između Sitnog Gornjeg I Donjeg aktivirao se sinoć oko 21 sat, nakon što je pojačao vjetar, a na terenu je bilo 250 vatrogasaca s 80-ak vozila.

Zatvorena je i cesta od Žrnovnice prema ovim podmosorskim mjestima.

image
Screenshot/Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 04:33