StoryEditorOCM
SplitDUET ZA PREPUCAVANJE

Ante Sanader žestoko ‘oprao‘ Mira Bulja: Nesposobni ste, ni eura niste povukli za građane!; Sinjanin mu nije ostao dužan

Piše Sandra Barčot
28. lipnja 2024. - 13:15
Veliki meštar Sanader u razgovoru ugodnom s Ivicom Kukavicom, HDZ-ovim koalicijskim partnerom koji to (ni)jeVojko Bašić/Cropix

Tijekom pojedinačne rasprave na današnjoj sjednici Županijske skupštine splitsko-dalmatinske, o temi proračunskog rebalansa, gdje su vijećnici oporbenog Mosta predložili amandman u cilju da država preuzme financiranje predškolskog odgoja, poglavito u sredinama koje nemaju dovoljno novca da svojim mališanima osiguraju smještaj u vrtićima uz obvezan predškolski standard - tema se svela na političko prepucavanje.

Najprije je Milija Baldić-Lukšić (Most) predložila i besplatne knjige za srednjoškolce, kao što su osigurane i za osnovce, uz amandman da se predškolski odgoj stavi "pod kapu" Ministarstva obrazovanja. Odmah se za riječ javio Toni Garac (HSLS).

- Pa vi mostovci niste prije godinu dana glasovali za predškolski odgoj, no ja ću vaš amandman podržati jer trebamo pomoći taj sektor. Problem su načelnici i gradonačelnici koji ne znaju ili ne žele iskoristiti novac, pa djeca nemaju smještaj u vrtiću kao što je u Imotskoj krajini, Baškoj Vodi...

- Odakle vama da nisam glasala, bilo je sve ugurano u proračun, a ne možemo glasati za sve! Meni su djeca na prvom mjestu od kada sam u politici i to dokazujem svojim radom.

S tim da ne smijemo zaboraviti da vrtići nisu besplatni, jer roditelji kroz poreze i druga davanja itekako pune lokalne proračune. Ništa nije besplatno, no ajmo barem zadržati i pružiti svima isti pedagoški standard - vratila je lopticu Baldić-Lukšić, na što je za govornicu izišao i Ante Sanader (HDZ):

- Iznenađujete me da se vi borite za centralizaciju, a vaš Bulj je u gradu gdje sve cvate, uspješni ste, a sada želite vratiti vrtiće pod državu, a niste ni eura uzeli iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost za vrtić u Glavicama. Jer ste nesposobni, ne znate upravljati...

image

Mostovi vijećnici Miro Bulj i Milija Baldić-Lukšić

Vojko Bašić/Cropix

- Nije stvar centralizacije jer gradovi i općine nemaju sredstava da bi zadovoljili predškolski standard, a ako smatrate da je to loše, dajte onda i gradovima osnovne i srednje škole, pa ćete vidjeti kako će to izgledati - rukavicu je opet bacila Baldić-Lukšić, dok je prozvani Miro Bulj (Most), županijski vijećnik i sinjski gradonačenik, bio konkrentniji:

- Ja se ne bavim vrtačama i svojim njivama, a otvorio sam tri vrtića, imamo poreza manji nego ti (Ante Sanader, op.a.) u Kaštelima i besplatan prijevoz.

Ni Sanader se nije dao:

- Sve je to prevara, niste povukli ni novčića iz NPOO-a. Neznanje i nespodobnost vlada Sinjem!

Pa se u raspravu ponovno uključio vijećnik Garac:

- Gradovi i općine imaju dovoljno novca, ali lokalni čelnici biraju kako će ga rasporediti, hoće li za vrtić ili za - zidić!

- Imali smo Primorski Dolac koji nije mogao plaćati račune, pa mu je Županija dala novac. To je za našu djecu - ponavljala je Baldić-Lukšić, dodajući:

- I s vama se, kolega Garac, nema smisla raspravljati! Djeca su naša budućnost, a je li to kapitalno ulaganje ili novac za plaće odgojitelja, po meni isto treba ulagati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 13:15