StoryEditorOCM
SplitPAMETNI I VRIJEDNI

Ana, Gabrijela i Filip najbolji su studenti splitskog Ekonomskog fakulteta. Otkrili su zašto su pogodili s izborom faksa

Piše Mila Puljiz/Universitas
10. lipnja 2024. - 23:01

Ana Bosnić, Gabrijela Matić i Filip Lesić, studenti su Ekonomskog fakulteta u Splitu, a zahvaljujući svojem radu i zalaganju, spadaju među najbolje studente fakulteta. Ana je studentica treće godine poslovne ekonomije, smjer marketing, Gabrijela je studentica druge godine sveučilišnoga diplomskog studija Turizma i Hotelijerstva, dok je Filip apsolvent diplomskog studija Poslovne ekonomije na smjeru Financijski menadžment.

- Oduvijek su me zanimale brojke, statistika, matematika i financije te sam već s 18 godina počeo ulagati u dionice, obveznice i kriptovalute. Nakon srednje škole sam htio više naučiti o svemu tome, odlučio sam upisati Ekonomski fakultet i nisam pogriješio - objasnio je Filip, dobitnik Dekanove nagrade za uspjeh na preddiplomskom studiju.

image

Split, 200524.
Najbolji studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu.
Na fotografiji: Filip Lesic
Foto: Jakov Prkic/CROPIX

Jakov Prkic/Cropix

- Iako sam razmatrala studij jezika nakon jezične gimnazije, moja dugogodišnja želja za poduzetništvom prevladala je. Razmišljajući o budućnosti, shvatila sam da mi Ekonomski fakultet nudi priliku da spojim oba interesa: ostvarivanje svojih poduzetničkih ambicija i istovremeno nastavljanje razvijanja jezičnih vještina kroz putovanja i međunarodnu suradnju. Taj spoj strasti i praktičnosti učinio je Ekonomski fakultet idealnim izborom za mene, a svakim danom provedenim učeći i razvijajući se u ovom dinamičnom okruženju, sve više sam uvjerena da sam donijela pravu odluku. Očekuje vas okruženje koje potiče kreativnost, inicijativu i poslovnu intuiciju - mišljenja je Gabrijela.

image

Split, 200524.
Najbolji studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu.
Na fotografiji: Gabrijela Matic.
Foto: Jakov Prkic/CROPIX

Jakov Prkic/Cropix

- U četvrtom razredu gimnazije sam se raspitala o ekonomiji, posebice marketingu, i čula sam nekoliko priča o radu u marketinškim firmama i shvatila sam da je to ono čime se želim baviti. S fakultetom sam prezadovoljna, od načina rada, profesora, ostalih kolega i sada ne mogu zamisliti da studiram bilo što drugo. Potrebno je truda i učenja, ali smatram da je za moj uspjeh najviše zaslužna dobra organizacija, volja i disciplina. Kao i svima drugima, i meni se dogodi da ponekad nemam snage za učenje ili pisanje projekata, ali tada se sjetim da je to za moje dobro i da će mi kasnije biti puno lakše - dodala je Ana.

Erasmus iskustvo

Osim teorijske podloge, Ekonomski fakultet svojim studentima nudi i usavršavanje u praktičnom dijelu.

- Ja sam ove godine dva mjeseca obavljala praksu u SeekandHit-u (tech/marketing tvrtka) te sam radila u odjelu za performance marketing. Na praksi mi je bilo odlično, naučila sam dosta toga i obavljala zadatke koje u sklopu nastave na fakultetu nemamo priliku obavljati - kazala nam je Ana, a praksom je zadovoljna i Gabrijela.

- Imala sam priliku raditi u nekoliko različitih poduzeća, gdje sam stekla značajno iskustvo koje mi je olakšalo odabir buduće karijere. Fakultet aktivno podržava i organizaciju međunarodnih praksi, što s nestrpljenjem očekujem, posebice nakon obogaćujućeg Erasmus semestra provedenog u Valenciji. Tamo sam, u multikulturalnom okruženju, znatno proširila svoja znanja i jezične vještine, koje sada koristim u svakodnevnom životu - kazala je Gabrijela, a s njom se složio i Filip, koji je također bio na Erasmusu u Madridu.

- Svim studentima koji su u mogućnosti bih preporučio odlazak na najmanje jednu Erasmus razmjenu tijekom studiranja, mislim da je to odlično iskustvo koje pruža mnogo benefita. Na taj način možete upoznati nove kulture, jezike, ljude, usporediti obrazovne sustave u inozemstvu i Hrvatskoj, a ne treba zaboraviti ni zabavni aspekt studentskih razmjena - podijelio je s nama.

Natjecanja i projekti

Osim odličnih akademskih rezultata, naši sugovornici aktivni su i na brojnim projektima, natjecanjima i aktivnostima.

- Posebno bih naglasila volontiranje u Studentskom poduzetničkom inkubatoru (SPI) koji djeluje u sklopu Ekonomskog fakulteta u Splitu. Moje iskustvo u SPI-ju odvelo me na prvi hackathon u Stuttgartu, gdje sam sa svojim timom osvojila prvo mjesto. Inspirirana tim uspjehom, nastavila sam sudjelovati na drugim hackathonima kao što su Hack4Split i Smart City Challenge, te na startup natjecanjima poput STupa-a, sve u organizaciji SPI-a, našeg fakulteta i njihovih partnera. Ovi projekti nisu samo osvojili prva mjesta, već su postali ključni dio mog akademskog i profesionalnog razvoja. Nadalje, kao član projektnog tima u udruzi Erasmus Student Network (ESN), sudjelovala sam u kreiranju i provedbi kako sveučilišnih tako i europskih projekata. U timu ICE and Mobility unutar ESN-a, organizirala sam brojne događaje za Erasmus studente koji dolaze u Split. U okviru kolegija “Upravljanje manifestacijama”, preuzela sam ulogu voditeljice za humanitarni događaj “Djeca za djecu”, čiji je cilj bio prikupljanje sredstava za udrugu “Naša dica” - kazala je Gabrijela.

- Sudjelovao sam u CFA Research Challenge natjecanju 2022. godine u timu studenata pod mentorstvom profesorice Ane Rimac Smiljanić. To je globalno studentsko natjecanje u istraživanju dioničkog tržišta u kojem smo imali priliku surađivati s mentorom iz industrije. Studentima bih preporučio što veću uključenost u razne projekte i udruge tijekom fakultetskog obrazovanja - dodao je Filip.

Planovi nakon fakulteta

Pitali smo studente gdje se vide nakon fakulteta?

- S obzirom da je marketing područje koje me najviše zanima i koje me već i prije početka studija zaintrigiralo, nakon fakulteta se vidim u marketinškom odjelu neke firme ili u agenciji za digitalni marketing. Htjela bih stalno napredovati u svojoj karijeri, educirati se i graditi kao osoba - kazala je Ana.

image

Split, 200524.
Najbolji studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu.
Na fotografiji: Ana Bosnic.
Foto: Jakov Prkic/CROPIX

Jakov Prkic/Cropix

- Moja prvotna želja za spajanjem poduzetničkog duha s akademskom posvećenošću ostaje nepromijenjena. Sanjam o osnivanju poduzeća koje će ne samo uspješno poslovati, nego će također otvarati vrata mladim i ambicioznim talentima, pružajući im prilike za profesionalni razvoj i osobni rast - dodala je Gabrijela.

- Kako sam položio sve ispite na fakultetu i ostalo mi je samo izlaganje diplomskog rada, zaposlen sam već više od godinu dana u Umjetničkoj organizaciji Produkciji Z. To je privatno lutkarsko kazalište za djecu u vlasništvu moga oca, Ive Lesića. Kako smo mi glazbena obitelj, a završio sam srednju glazbenu školu, već niz godina sudjelujem u produkciji i stvaranju predstava, a posljednjih godinu dana sam se uključio u svaki aspekt kazališta. Teško mi je reći što bi mi bio posao iz snova jer me zanima mnogo područja, tako da bih se u budućnosti volio iskušati u brojnim poslovima - objasnio je Filip.

image

Filip Lesić, Gabrijela Matić i Ana Bosnić
 

Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 12:13