StoryEditorOCM
OtociSVI SU DOBRODOŠLI

U Hvaru se u listopadu održavaju ‘Dani planinara Dalmacije‘, broj do sada prijavljenih nadmašio očekivanja

Piše Ljubica Vuko
16. rujna 2024. - 17:42

Tradicionalna manifestacija “Dani planinara Dalmacije”, koja godišnje okuplja veliki broj planinara s ciljem širenja kulture planinarenja, druženja i rekreacije, ove godine prvi put se održava na otoku Hvaru, od 11.-13. listopada.

Inače, svake godine organizaciju preuzima drugo društvo s područja Dalmacije, a ove godine domaćin je Planinarsko društvo Hvar. Centralno mjesto okupljanja planinara bit će u gradu Hvaru, na tvrđavi Veneranda, dok će izleti proći najzanimljivijim stazama otoka, posebno osmišljenim za ovu prigodu.

Trodnevna manifestacija donosi bogat program a sve počinje u petak, 11. listopada okupljanjem sudionika na Venerandi u popodnevnim satima. Oko Venerande privremeno će se organizirati i kamp koji će biti besplatan za sudionike manifestacije.

Kako doznajemo u Planinarskom društvu Hvar, program uključuje predavanje planinarske tematike "Putovima Mihovilaca: s mora do gora" koje će održati Antonia i Leo, projekciju filma “Punte Hvara”, koncert benda Dreamers, te besplatnom organiziranom obilasku kulturno-povijesnih znamenitosti grada Hvara.

image

Dani planinara Dalmacija

PD Hvar

Manifestacija se provodi i kao dio programa Hrvatskog planinarskog saveza u sklopu proslave 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj, te će tijekom susreta biti otvorena izložba o razvoju i uspjesima hrvatskog planinarstva.

U Planinarskom društvu Hvar kažu nam i kako su osmislili 3 društvena izleta na području otoka, a sigurno će najatraktivniji biti onaj koji prolazi najvišom točkom otoka (Sv. Nikola) koji je ujedno i najduži.

image

Sv.Nikola, Hvar

PD Hvar

-Polazišna točka je iz mjesta Vrisnik odakle se serpentinama penjemo do visoravni na vrhu otoka i zanimljive geološke formacije stijene Jelin kuk, popularniji kao “Indijanac”, odakle nastavljamo prema Sv. Nikoli s kojeg se pružaju prekrasni vidici na susjedne otoke i planine na kopnu. Na povratku ćemo proći preko lokaliteta Purkin kuk i Likorova kuća, čuti lokalne legende i izlet završtiti u mjestu Dol - pojašnjavaju.

Drugi, malo kraći izlet vodi planinare stazom uz more do Milne, odakle se uspinju do brda Motokit, i nastavljaju do Velog Grablja, etno-eko sela i doma suhozida gdje će ih vodiči povesti u obilazak sela i ispričati zanimljivu povijest (suhozidna baština, uljara, destilerija lavande, ružmarinska zadruga).

image

Pogled s Motokita

PD Hvar

Najkraći i, kako kažu, najslađi izlet vodi do dva brda iznad grada Hvara: Poljun (tvrđava Napoleon i Opservatorij Hvar) i Vela Glova, s kojih uživamo u panoramskom pogledu na grad Hvar, Paklene otoke, Vis i korčulu.

image

Dani planinara Dalmacije

PD Hvar

- Za "Dane planinara Dalmacije" pripremamo se intenzivno od početka godine, imali smo 10-ak radnih akcija uređenja staza, obnavljanja markacija, a zahvaljujući snažnoj podršci volontera uspjeli smo sve na vrijeme pripremiti. Od tri pripremljene staze, koju god da izaberu za hodanje sigurna sam da će uživati u prekrasnoj prirodi, vidicima i otkrivanju posebnosti Hvara.
Sada nam ostaju završni detalji koje treba posložiti, kako bi najbolje ugostili prijatelje i kolege planinare. Iako smo očekivali veči broj sudionika iznenadio nas je broj do sada prijavljenih planinara, više od 500!
Za ukupan broj računamo i više jer znamo da određeni dio planinara dođe bez prethodne najave. Svi su naravno dobrodošli i veselimo se jednom velikom planinarskom druženju na Hvaru – kazala nam je Mira Ćurin, predsjednica Planinarskog društva Hvar.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 17:43