StoryEditorOCM
OtociMISIJA U MALIJU

Mladi Hvaranin prošao je ratni pakao u Africi kao njemački vojnik! Fabijan je napravio veliki zaokret, evo što sad radi

Piše Mirko Crnčević
29. svibnja 2024. - 14:04

Brojni penjači iz cijelog svijeta ovih dana "okupiraju" otok Hvar, odazvali su se pozivu Turističke zajednice općine Jelsa (TZ) da sudjeluju na drugom "Hvar Climbing Festivalu" (30. svibnja do 2. lipnja).

Bit će to prigoda da s ostalim entuzijastima u mediteranskom ambijentu isprobaju svoje vještine na nekim od impresivnijih stijena u Lijepoj našoj. Očekuju ih iskusni vodiči koji će im omogućiti da sigurno dožive sve što festival ima ponuditi, a među gostima je dosta onih koji su uživali i u lanjskom prvom izdanju tog programa.

- Zahvalni smo kolegi Roku Roiću koji je lani, nakon mog povratka iz inozemstva, TZ-u dao inicijativu za pokretanje ovakvog festivala. Očekujemo od 300 do 350 penjača iz 25 zemalja.

Prošle godine su nam ljudi ostajali tri-četiri dana, a sada ih je tu puno koji će na Hvaru boraviti cijeli tjedan, neki možda i dulje. Baza nam je u jelšanskom kampu "Mina", premda su neki smješteni privatno. Iako nerijetko dolaze sa svojim instruktorima, prijatelje penjače dočekujemo s pet iskusnih vodiča da bismo detaljno osmišljeni program realizirali u potpunosti i sigurno - kazao je Fabijan Belić Roče iz Jelse, glavni čovik od stine.

image

U Veloj Stinivi je jedno od najstarijih i najpopularnijih hvarskih penjališta

Privatni album

Riječ je o mladom čovjeku, koji po majci ima njemačke krvi, koji je svoja iskustva u penjanju i skijanju stjecao punih pet godina kao profesionalni vojnik u Njemačkoj, a na svojoj koži osjetio je i pakao Malija tijekom mirovne misije u toj zemlji zapadne Afrike.

Da nije njega, festival se praktično ne bi ni moglo organizirati, a penjači su, dodaje Belić, dobili određene popuste na putovanje trajektom i smještaj u kampu te besplatan prijevoz do pojedinih penjališta.

Četverodnevni program odvijat će se na istočnom dijelu i južnoj strani škoja - na najstarijem i najpopularnijem penjalištu u Veloj Stinivi, zatim malo manje zahtjevnom Pokriveniku i konačno u Lučišćima, koje čeka nešto iskusnije penjače. Penjališta su većinom tik uz more, ponegdje su litice uronjene u plavetnilo ili se u blizini nalaze prekrasne plaže.

Hvar je idealno odredište za penjanje tijekom cijele godine, a sudeći po dojmovima gostiju, dogodine možemo očekivati i do 500 penjača, što je za otok impozantna brojka - poručuje Belić.

image

U uvali Pokrivenik penjalište čeka manje iskusne
Foto: Privatni album

Privatni album
image

Penjalište u Lučišću zahtijeva iskusnije penjače
Foto: Privatni album

Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 21:43