StoryEditorOCM
Otociljudi se žale

Jedan otok, različite (grado)načelničke plaće. Jedan ima 2300, drugi 1900, treći 3000 €. I na koga ima najviše pritužbi?

Piše Stjepan Mijat Zaninović
11. listopada 2024. - 16:05

Kada je Vlada krajem srpnja ove godine donijela odluku o visini osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika kojom su značajno povećane plaće premijeru, predsjedniku, ministrima i svim inim dužnosnicima, koleteralni dobitnici postali su i čelnici lokalnih samouprava. I njima je, naime, omogućeno drastično povećanje plaća na što su (grado)načelnici na Hvaru različito reagirali.

Rikardo Novak, gradonačelnik najvećeg grada na Hvaru s najvećim budžetom, prošli mjesec je primio bruto plaću od 2.341,24 eura i to po koeficijentu od 2,94. A Antonio Škarpa, gradonačelnik Starog Grada, spustio je svoj koeficijent za obračun plaće pa je dobio povišicu od 7,66 posto Tako je nova neto plaća gradonačelnika Starog Grada iznosila 1.866,85 eura.

Pitali smo ga zašto je odbio mnogo veću povišicu na što je odgovorio da je najmanja plaća u Gradu i recimo odgajateljicama u vrtiću oko 800 eura zbog čega ne bi bilo pošteno da je on sebi toliko digao prihode. Kaže da će kada svojim zaposlenicima osigura veće plaće, istu osigurati i sebi.

Par kilometara istočno je Jelsa u kojoj stoluje Nikša Peronja. On nije dirao svoj koeficijent nego je prihvatio povećanje plaće od 83,45 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 18:40