StoryEditorOCM
ObalaPrirodna nepogoda

Župan Boban donio je odluku: ​Podgorani će dobiti odštetu nakon poplave koja ih je zadesila

Piše Sandra Barčot
Fotografija Ivo RAVLIĆ/CROPIX
22. listopada 2024. - 11:24

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, donio je Odluku o proglašenju prirodne nepogode uzrokovane poplavom nastale tijekom 5. listopada 2024. godine, na području Općine Podgora.

Sve na temelju zakonske mogućnosti, ali i obveze pomoći lokalnom stanovništvu u sklopu „Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda”

Ova odluka stupa na snagu 21. listopada, a proglašenjem prirodne nepogode uzrokovane poplavom, županijskom čelniku i regionalnim ustanovama, omogućena je financijska podrška domicilnom stanovništvu čija je imovina uništena tijekom bujičnih prodora.

- Zadužuju se nadležna tijela pri izvršenju ove odluke da provedu radnje u skladu s Zakonom i Pravilnikom o registru šteta od prirodnih nepogoda, te kod obračuna štete na poljoprivrednim kulturama primjenjuju cijene na temelju „Zaključka o prihvaćanju prosječnih cijena poljoprivrednih kultura za razdoblje od 1. travnja 2024. do 31. ožujka 2025. godine” kojeg je donijelo Državno povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda prema obavijesti od 6. ožujka 2024. godine, dok za prosječne prinose poljoprivrednih kultura koristit će se prosječni prinosi za navedeno razdoblje sukladno „Zaključku državnog povjerenstva od 15. prosinca 2023. godine”, dok se ne steknu uvjeti za donošenje prosječnih prinosa za navedeno razdoblje u izvršenju obaveza na temelju ove Odluke – stoji u navedenom dokumentu, gdje se navodi i kako „Odluka” stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se naravno, i u Službenom glasniku Splitsko-dalmatinske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 11:25