StoryEditorOCM
Obalau omišu

Veliki obrat koji rješava gorući problem grada, u zadnji čas se predomislili oko namjene nove zgrade od 8000 kvadrata

Piše Sandra Barčot
25. rujna 2024. - 23:46

Nakon dva "osvježavanja", odnosno produžavanja građevinske dozvole i sve popratne dokumentacije, za gradnju nove zgrade srednje škole u Omišu, dočekali smo novi rasplet vezan uz ulaganje u školstvo u gradu na ušću Cetine - neće se graditi zgrada srednje, nego osnovne škole!

Lokacija je ista, gradska parcela na Ribnjaku, 8000 metara kvadratnih u neposrednoj blizini nove gradske sportske dvorane i nogometnog igrališta.

- Odlučeno je tako u dogovoru s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih, uz jedinicu lokalne samouprave Grada Omiša te prosvjetnih djelatnika - kazuje nam Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije, osnivača svih srednjih te osnovnih škola (osim Splita i Makarske), te navodi i ove detalje o novom ulaganju, koje se već dugo godina najavljuje, ali u drugačijem obimu.

Sredstva iz Nacionalnog plana oporavka

- Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti koji je osigurala Vlada Republike Hrvatske, moguće je isfinancirati izgradnju ili nadogradnju osnovnih škola. U razgovoru s resornim ministarstvom, zaključak je bio da treba tražiti rješenje na način da se omiškoj srednjoj školi "Jure Kaštelan" osiguraju uvjeti za bolji i kvalitetniji rad, ali i da se za osnovnu školu "Josip Pupačić" nađe način dodatnog smještajnog kapaciteta. Odluka je da izmjestimo osnovnu školu na Ribnjak, a srednja škola da ostane u svom prostoru, te da se proširi i u objekt osnovne u gradskom središtu.

Dodaje županijski resorni pročelnik kako je plan za osnovnoškolce osigurati potpuno novi objekt.

- To je zajednički zaključak s ministarstvom i na tome sada radimo te se nadamo kako ćemo svakako realizirati taj projekt jer je to prijeko potrebno za grad Omiš koji ima gotovo 900 učenika osnovne škole i 500 učenika srednje škole.

Veliko je to ulaganje s kojim bismo dugoročno riješili prostor za sve učenike u Omišu. U ovom trenutku nemamo točnu projektantsku procjenu samog iznosa, no kroz izradu glavnog projekta, odnosno troškovnika, znat će se točan iznos. Jedno je to od većih ulaganja u Splitsko-dalmatinskoj županiji – precizira Đonlić.

Navodi kako je građevinska dozvola za objekt valjana, te da se ide na izmjenu glavnog projekta.

- Nadamo se da će do konca 2025. godine, odnosno početka 2026. godine započeti radovi na gradnji nove osmoljetke u Omišu! Uz objekt same škole, bit će izgrađena i sportska školska dvorana i sve ono što ide kroz normativ i pedagoški standard, od kuhinje i blagovaonice do raznih kabineta.

Grad osigurao zemljište

Zadovoljstvo novim ulaganjem u objekt za djecu i mlade, ne krije ni gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović, koji nam prisnažuje kako je Grad osigurao zemljište na Ribnjaku i stvarno gurali projekt gradnje zgrade srednje škole.

- Dva puta se obnavljala građevinska dozvola za jednu obrazovnu ustanovu, da bi je sada prebacili za drugu, jer naša osnovna škola "Josip Pupačić" broji 800 učenika u centralnoj zgradi plus 60 učenika u područnoj školi Kučiće.

Što se pak srednje škole "Jure Kaštelan" tiče ona ima oko 500 đaka. A nova školska zgrada koja se planira graditi imat će kapacitet za 800 učenika, pa je i logična "zamjena" što se zgrada tiče. Glavno je da dobijemo novi, adekvatan prostor za naše učenike - navodi gradonačelnik.

On, kao kao i brojni učenici te njihovi roditelji s nestrpljenjem čekaju novu zgradu za osnovnu školu, koja prostorno "puca po šavovima".

Još kada se ta stara zgrada energetski obnavljala, bilo je vidljivo kako su smještajni kapacitet mali.

Paralelno se tada najavljivala gradnja srednje škole, pa je u svibnju 2019. godine isticano kako se radi o ulaganju tada procijenjene vrijednosti od 50 milijuna kuna. Kazivano je tada, prije pet godina, kako će se to ljeto 2019. godine, biti postupak raspisivanja javne nabave, kako bi najesen (2019. godine) zaključili svi ugovori te do kraja godine bi radovi i službeno trebali krenuti.

Trebalo sve krenuti 2019. godine

Najavljivalo se tada kako će srednja škola „Jure Kaštelan” koja ima ukupno 10 obrazovnih programa od gimnazijskih (opće i jezične gimnazije) do strukovnih četverogodišnjih (hotelijersko-turističkog tehničara i tehničara za elektroniku), trogodišnjih (kuhar, konobar, frizer, kozmetičar i instalater kućnih instalacija) i posebnih programa za djecu s poteškoćama u razvoju, riješiti i problem obrazovanja. Kako je kapitalan projekt ne samo za grad Omiš, nego cijelo omiškog zaleđe, susjedna područja i grad Makarsku, čiji srednjoškolci upisuje neke od programa u Omišu koji se nude.

No evo nas pri kraju 2024. godine, kada je odluka promijenjena, pa će u novu zgradu osnovnoškolci, a srednjoškolci će se "proširiti" na njihovu staru zgradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 23:47