StoryEditorOCM
Obala‘BORANKA‘

Požarom opustošeni dio Biokova dobio nove mladice; u velikoj akciji pošumljavalo ga preko 200 volontera! Sve su snimili

Piše Dijana Turić
22. rujna 2024. - 15:08

Na Međunarodni dan sadnje drveća više od 200 volontera i izviđača pristiglo je u Park prirode Biokovo, gdje su sudjelovali u najvećoj europskoj volonterskoj akciji pošumljavanja požarišta, popularnoj "Boranki".

Kako kažu iz JU Park prirode Biokovo, ovo je prva ovogodišnja, a ukupno 39. akcija pošumljavanja požarišta u projektu "Boranka".

U akciji su sudjelovali predstavnici Saveza izviđača Hrvatske, izviđači iz splitskih izviđačkih odreda iz Splitskog skautskog zbora, predstavnici Hrvatskih šuma i JU PP Biokovo, učenici i nastavnici IV. Gimnazije "Marko Marulić" iz Splita, V. gimnazije "Vladimir Nazor" iz Splita i Prirodoslovne škole Split, te predstavnici i zaposlenici Grada Makarske.

image

Prva ovogodišnja akcija pošumljavanja požarišta na Biokovu u sklopu projekta ‘Boranka‘

Ivo Ravlić/Cropix

Svim volonterima bile su osigurane sadnice, radne rukavice, alat za sadnju, stručni nadzor stručnjaka Hrvatskih šuma, voda, sendviči i voće.

Cilj je ove prve ovogodišnje akcije bio što prije pošumiti dio Biokova na kojem je mlada šumska sastojina izgorjela i stradala u velikom šumskom požaru koji je ovog ljeta zahvatio Gornje Tučepe i Podgora Selo, a pritom se proširio i na početni dio Parka prirode Biokovo.

Prema preporuci struke iz Hrvatskih šuma, na izgorenom dijelu Biokova posađene su isključivo autohtone vrste drveća, i to mješovito, bjelogorica i crnogorica, od čega najvećim dijelom hrastovi medunac i crnika, jasen, crni bor i pinija. 

image

Savez izviđača Hrvatske

Patrik_pukko/

Kako se projekt Boranka, uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, u proteklih nekoliko godina uspješno proširio i na zemlje u regiji, gdje Boranku provode nacionalni izviđački savezi, na ovoj akciji sudjelovali su i predstavnici Saveza izviđača Makedonije, Saveza izviđača Crne Gore i Saveza izviđača Bosne i Hercegovine. Akciju su osobno podržali, sudjelujući pritom i u sadnji stabala, predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

image

Savez izviđača Hrvatske

Igor Pavlovic/

- Ponosni smo što smo u okviru Javnog poziva s organizacijama civilnog društva podržali dva projekta Saveza izviđača Hrvatske, konkretno projekt Boranka u Sjevernoj Makedoniji i sada nastavak suradnje u Crnoj Gori. Na taj način radimo na promicanju prioriteta i vidljivosti RH na području međunarodne razvojne suradnje, a dokaz da smo uspjeli u tome je da je projekt u Sjevernoj Makedoniji prepoznat od strane veleposlanstva SAD-a koje aktivno sudjeluje u projektu, dok je projekt u Crnoj Gori prepoznala delegacija Europske unije.

image

Savez izviđača Hrvatske

Patrik_pukko/

Podrška projektima zaštite okoliša odražava se i u Nacionalnoj strategiji razvojne suradnje, gdje je odgovoran gospodarski razvoj, temeljen i na okolišnoj odgovornosti, jedan od sektorskih prioriteta Republike Hrvatske. Vidjeti konkretne rezultate ulaganja u nove generacije ono je zbog čega ovakvi projekti sadrže dodanu vrijednost. Uključivanje državnog vrha, poznatih javnih osoba i brojnih volontera, kao i osvajanje brojnih nagrada, dokaz su široke podrške ovim projektima i posvećenosti društva zajedničkom cilju – stvaranju zelenijeg i zdravijeg planeta.

Za kraj, zahvaljujemo se Savezu izviđača Hrvatske na promociji RH koja je vidljiva dalje od regije, a jedan od primjera toga je COP28 u Dubaiju, kada je projekt Boranka predstavljen kao istaknuti projekt zaštite okoliša. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavit će podržavati takve inicijative koje donose pozitivne ekološke i društvene učinke, jer održivost nije samo moralni izbor, već nužnost - izjavio je Dragan Ljevar, drugi tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

image

Savez izviđača Hrvatske

Igor Pavlovic/

Nakon ove uspješno održane akcije pošumljavanja u PP Biokovo, Boranka će u narednim tjednima pošumljavati požarišta oko Trogira i Šibenika. 

Podsjetimo, kampanja Boranka do sada je okupila više od 11,000 volontera iz čitave Hrvatske, ali i inozemstva, a ukupno su na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske, Trogira i Zadra izviđači i drugi volonteri Boranke do sada posadili više do 130.000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Time je Boranka postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i sjajan primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 15:17