StoryEditorOCM
ObalaŽIVOT ISPOD CESTE

Gospođa Ana strahuje u vlastitom domu, pogledajte joj samo zidove: ‘Voda mi stalno curi u kuću...‘ A tek ovaj apsurd

Piše Mladen Nejašmić
14. lipnja 2024. - 06:43

Priča iz Omiša jedna je od onih klasičnih komunalnih nezgoda ili bolje kazano neodržavanja (ne)postojeće infrastrukture koje već godinama prati stanovnike Puta Borka u užem gradskom središtu.

Ova naša započela je prije desetak godina kada se obitelji Stejskal vrt iza kuće preko noći pretvorio u bazen. I ne baš malen, već onaj olimpijskih gabarita.

Stanari su promptno reagirali jednako kao i odgovorne službe nakon čega je utvrđeno da je pukla vodovodna cijev "instalirana" u cesti, zadnji put renoviranoj 1975. godine kada je i asfaltirana.

Iako predviđena za kenju pokojnog Joze i "folciku" Ante Pešića Buške, do danas se nije pretjerano radilo na njezinoj obnovi čije poprečne dimenzije nisu odgovarale kasnijoj galopirajućoj urbanizaciji, rak rani naših priobalnih područja.

image
Ante Čizmić/Cropix

Iako su omiške žurne službe tada otklonile kvar, parketima u kući Stejskalovih položenoj tik do prometnice, nije bilo spasa. Nisu se, kažu naši sugovornici, odlučili buniti. Dogodilo se to što se dogodilo i išli su dalje.

Međutim, prošle godine u prizemlje kuće ponovno je prodrla voda nepoznatog porijekla. Natopljeni zidovi i mokri podovi, članovima obitelji bili su alarmirajući signal na mogući defekt javne infrastrukture.

- Odmah sam o svemu obavijestila Grad Omiš nakon čega je komunalni redar mjesec dana nakon nemilog događaja došao obaviti očevid.

Nakon njega u narednih mjesec-dva to su područje vižitali i vatrogasci, djelatnici omiškog "Vodovoda" i Županijske uprave za ceste. Umjesto odgovora, početkom kolovoza te iste godine voda je opet prodrla u stan.

Iako sam još na početku prilikom djelomične sanacije ceste iznad naše kuće zapazila značajna ulegnuća i napuknuća na dijelu prometnice koji se nalazi iznad naše kuhinje, upozorila na možebitne posljedice, što se kasnije, nažalost, ispostavilo točnim.

image
Ante Čizmić/Cropix

Osim ovih očevida, nikakvo rješenje problema nije ponuđeno. Nikakav zaključak u pisanoj formi nisam dobila. Osim opomene za neplaćenu komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda. Gdje ćete većeg apsurda?

Pitam se koji komunalni angažman i koje uređenje voda trebam platiti? Koji me to relevantni zakoni Republike Hrvatske obavezuju da platim nešto za uređenje neuređenog dok je nastala šteta daleko veća od njihovih potraživanja - ogorčena je Ana Stejskal na tobožnji angažman gradskih službi vjerujući u profesionalni pristup nastaloj situaciji koji bi trebao dovesti do otklanjanja problema i nadoknade proizašle štete, odnosno do uređenja neuređenog.

embed_photo}6597988{/embed_photo}

Cijelo to vrijeme njezina obitelj je slala brojna pitanja na sve relevantne komunalne službe, pa i na adresu gradonačelnika Ive Tomasovića. Međutim, kako onda, tako i sada.

Nitko od odgovornih i prozvanih nije odgovarao na njihove upite. Dapače, u neformalnim razgovorima institucije Grada i Županije ne vide nikakav problem.

Ni taj da su potporni zidovi prometnice kao i sama cesta dobrano "rašuškani" jer su predviđeni za manji teret u usporedbi s onim koji prometuje tim smjerom. Premda na ulazu u omiško naselje Borak jasno stoji znak zabrane prometa za kamione nosivosti veće od šest tona, rijetko tim područjem zahvaćenim ubrzanom izgradnjom velebnih obiteljskih kuća i turističkih objekata, prođe onaj lakši od 25 i više tona.

image
Ante Čizmić/Cropix

Ulegnuća duž prometnice

- Rezultat toga su i vidljiva ulegnuća duž cijele prometnice. Ono što mene zabrinjava je konstantno curenje vode u našu kuću. Evo, pogledajte - pokazuje rukom Ana Stejskal na zidove u kuhinji prošarane vlažnim žilicama.

Vlaga se uočava i na spoju ceste i potpornog zida sa sjeverne strane njihove kuće. Sve su to argumenti da netko mora postupiti po dužnosti.

- Za to netko mora snositi odgovornost. Pitam se samo zašto netko u čijoj je to nadležnosti ne zakopa na mjestu gdje je cesta ulegnuta i dođe do vodovodne cijevi kako bi utvrdili što se uistinu događa i od kuda voda u kući.

Možda je i nešto drugo, ali netko stručan to mora utvrditi - smatra naša sugovornica.

To drugo može biti i odvodnja oborinskih voda. Rešetkasti šaht na cesti iznad kuće, odavno je "zacementiran“.

Naslage zemlje, suhe trave i betona su preusmjerili vodu koja se za vrijeme jačih kiša prelijeva preko planiranog odvoda i teče niz ulicu. Umjesto redovitog održavanja i posipanjem pepelom po glavi, odgovorni o svemu - šute.

image
Ante Čizmić/Cropix

Ono što našu sugovornicu više zabrinjava su napuknuti zidovi u sobi, hodniku i kuhinji gdje su vidljiva značajna napuknuća. Je li se radi o staroj razdrmanoj ulici za čiju postojanost mogu zahvaliti kenjcu pokojnog Joze za čije je potrebe i napravljena, pa sada gabariti i tadašnja gradnja ne udovoljavaju današnjim potrebama stanovništva?

Jedno je sigurno, potporni zidovi polagano propadaju i tako narušavaju statiku kuća koje su, bar u ovom slučaju napravljene davno prije nego što je cesta došla kućama.

Zato Stejskali još jednom pozivaju sve one koji bi se trebali skrbiti o tom problemu i komunalnoj infrastrukturi općenito, da se prihvate posla prije nego se dogodi veće zlo.

image
Ante Čizmić/Cropix

Na naša pitanja, Stipe Žuljević-Mikas, pročelnik Upravnog odjela za komunalno-stambene djelatnosti Grada Omiša, odgovorio je da je uvidom njihovih djelatnika na terenu (uzimanjem i ispitivanjem sastava vode od strane djelatnika "Vodovoda"), utvrđeno kako se ne radi o vodovodnoj vodi, odnosno o puknuću cijevi.

- Također je utvrđeno kako predmetna prostorija nema adekvatnu hidroizolaciju pa najvjerojatnije dolazi do prodora podzemne vode ili kišnice iz vanjskog prostora.

Sporna prostorija se nalazi ispod lokalne ceste pod upravom ŽUC-a, točnije uz potporni zid ceste. Vezano za stanje prometnice i režima prometa, upućujemo vas da odgovor potražite kod upravitelja ceste, a za evidentiranje eventualnih prekršaja Policijskoj postaji Omiš.

Grad poduzima sve potrebne radnje u smislu prometnog redarstva u okvirima svoje nadležnosti i mogućnosti - ističe u svom odgovoru prvi čovjek omiških komunalaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 06:59