StoryEditorOCM
ObalaBURA U VIJEĆNICI

Makarski okršaj vlasti i oporbe: ‘Svi koji ne podrže proračun su protiv gradnje dvorane‘; ‘Sporno nam je nešto drugo‘

29. svibnja 2024. - 20:44

Sa 8 glasova za od strane vijećnika SDP-a i koalicijskog partnera Stjepana Zelića, tri protiv od strane vijećnika HDZ-a i suzdržanog glasa od strane NLO-a, usvojen je prvi rebalans proračuna Grada Makarske. Rashodi su sa 35.932.457,53 eura povećani na 36.037.134,20 eura, a prihodi smanjeni sa 31.389.393,73 na 30.607.436,45 eura.

Prihodi su smanjeni za 781.957,28 eura, a rashodi su povećani za 104.676,67 eura. Smanjenje prihoda od 907.855,72 eura, odnosi se na prihode od komunalnog doprinosa koji su ostvareni u značajno manjem iznosu od planiranih, a rashodi se uvećavaju za 104.676,67 eura.

Rashodi za zaposlene

Povećavaju se rashodi za zaposlene za 231.183,00 eura, što se odnosi na 15-postotno povećanje plaća zaposlenika gradske uprave i Pogona za obavljanje komunalne djelatnosti. Rashodi od 920 tisuća eura su povećani zbog kupnje zemljišta za izgradnju školske dvorane Osnovne škole oca Petra Perice na Zelenki, a u rebalans je, među ostalim, uvršteno 1,1 milijun eura za nadogradnju Osnovne škole Stjepana Ivičevića kao i 250 tisuća eura za izradu dodatne dokumentacije.

image

Sa sjednice Gradskog vijeća Makarske

Ivo Ravlić/Cropix

Međutim, među ostalim se sa 104 tisuće na 5 tisuća eura smanjuje stavka za izgradnju trga na Zelenki, a kako je prilikom rasprave kazala vijećnica NLO-a Ivana Miočević Franić, nije se pristupilo izradi dokumentacije za uređenje prostora zgrade bivše Metaplastike - Merkura 5, a istovremeno je Grad tvrtki Muze isplatio 16 tisuća eura za izradu idejne muzeološke koncepcije.

image

Vijećnica NLO-a Ivana Miočević Franić

Ivo Ravlić/Cropix

Kako je kazao HDZ-ov vijećnik Joško Lelas, izmjenama proračuna se vidi nedostatak hrabrosti i ideje.

- Kada se usvajao proračun, rekli smo da stoji na klimavim nogama i da je na tankoj kori leda upravo zbog Peškere koja je sama po sebi dvojbeni zadatak. Ako ćemo raditi projekt na Peškeri, onda državi moramo vratiti novac, a ako se neće raditi, onda čemu 2 milijuna eura rezerviranih za Peškeru?

image

Predstavnici oporbenog HDZ-a, u prvom planu Joško Lelas

Ivo Ravlić/Cropix

Komunalna i javna infrastruktura nula, a čak i ono malo što je bilo planirano se smanjuje. Odustaje se od projekta šetnice pa se zna da nećemo ništa napraviti do kraja godine kao i od Trga Ivana Pavla II na Zelenki - kazao je Lelas, kojem je Gordana Muhtić, predsjednica Gradskog vijeća koja je branila rebalans, spočitnula da je riječ o zelenom dijelu Peškere.

Prihod od poreza

Potom je vijećnik HDZ-a Jure Brkan konstatirao da je glavni uzrok rebalansa proračuna taj što je država povećala prihod od poreza na dohodak za 14 posto, a drugi što Grad Makarska nije uprihodovao komunalni doprinos u iznosu od 907 tisuća eura i stekli su se uvjeti za kupnju zemljišta za izgradnju dvorane škole na Zelenki isto kao i za nadogradnju.

image

Vijećnik HDZ-a Jure Brkan

Ivo Ravlić/Cropix

- Svi hvalospjevi o rebalansu su samo kako bi ispalo da oni nešto rade, ali građani vrlo dobro vide što se i na koji način radi. Volio bih da se radnicima gradske uprave stvarno povećaju plaće, ali tko Gradu brani da sada zaposli još četiri do pet komitetlija i lajkača na Facebooku koji će im biti sigurna izborna baza za iduću godinu što je barem bila praksa u prethodne tri godine. Ovo je proračun bogatog Grada od kojeg, nažalost, korist ima samo uski krug građana, obično onih vezanih oko gradonačelnika Paunovića - kazao je Brkan.

Potom je završnu riječ pri obrani rebalansa proračuna dao gradonačelnik Zoran Paunović, kazavši da se rebalans donosi isključivo iz jednog jedinog razloga - gradnje školske dvorane na Zelenki.

Postignut dogovor

- Uspjeli smo postići dogovor sa vlasnicima zemljišta s kojima smo potpisali predugovor i zato tražimo suglasnost Gradskog vijeća da bismo otkupili to zemljište na kojem ćemo graditi sportsku dvoranu Osnovne škole oca Petra Perice. Svi oni koji ne podrže ovaj proračun, daju jasnu političku poruku da su protiv gradnje dvorane ne Zelenki, što je po meni porazno.

Žao mi je što oporba ne želi podržati ovaj rebalans jer ste ili za gradnju dvorane ili niste, ali vi očito niste - poručio je Paunović oporbi koja je najavila da neće glasati za izmjene i dopune proračuna na što mu je vijećnica Miočević Franić napomenula da ne obmanjuje građane.

- Ostat ćemo suzdržani jer se ne slažemo s ostatkom proračuna, a ne gradnjom sportske dvorane - kazala je Miočević Franić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 09:14