Svečano je bilo na Studiju Hotelijerstva i gastronomije Sveučilišta u Splitu u Makarskoj na kojem je održana još svečanija promocija treće generacije diplomiranih studenata.
U zgradi Studija Franjevačkog samostana promovirana su 24 studenta, od čega 19 sveučilišnih prvostupnika ekonomije i pet magistara hotelijerstva i gastronomije koji su ujedno i prva generacija sveučilišnih magistara.
Na promociji su svojim studentima najponosniji bili voditeljica Studija prof.dr.sc. Vlatka Škokić, prorektor prof.dr.sc. Nikša Jajac te ‘alfa i omega‘ makarskog Studija Hotelijerstva i gastronomije prof. dr. sc. Ivan Pavić, bivši rektor i osnivač Studija koji je sada u ulozi savjetnika rektora.
Kako je kazao prorektor Nikša Jajac koji se promoviranim studentima, njihovim obiteljima i prijateljima obratio uime Sveučilišta u Splitu i rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića, posebno je ponosan zbog promocije prvih studenata koji su završili diplomski studij.
Prisjetio se prorektor obnove zgrade Studija koji u Makarskoj djeluje od 2019. godine, a koja je nakon renoviranja otvorena prije dvije godine, kazavši da je budućnost Hrvatske na vođama.
- Uz dužno poštovanje i konobarima i čistačicama, nama trebaju menadžeri i voditelji i moramo odgojiti generacije koje će sve te ljude voditi jer u budućnosti nas Hrvata kojih je sve manje i manje, ne preostaje ništa drugo.
Upravo tome i služi ovaj studij jer ne samo da ste izvrsni u području hotelijerstva i gastronomije, već su vaša stečena znanja i vještine mnogo šira i sposobni ste voditi gotova sva društva i organizacije u Lijepoj našoj i šire.
Turizam i gastronomija vam samo daju dodatne prednosti na sve to jer ste postali eksperti u još jednom polju - kazao je Jajac napomenuvši promoventima važnost upoznavanja jedni drugih jer će, kako kaže, vrijeme ići, a uvijek će se moći osloniti na kolege iz svoje generacije s kojima će zasigurno surađivati.
- Drugi, vrlo važan aspekt su bližnji i obitelj jer je vaš uspjeh ujedno i uspjeh svih koji vas istinski vole jer su vam dali potporu da budete ono što ste danas - napomenuo je Jajac.
Studenti iz cijele Hrvatske
Kako je kazala voditeljica Studija prof.dr.sc. Vlatka Škokić, promoventi od današnjeg dana postaju oni koji će brinuti o drugima, svojoj obitelji i gradu.
- Izabrali ste teži put, put znanja. Nije bilo uvijek lako, ali ste došli do kraja i svaka vam čast na tome. Studenti koji nisu iz Makarske, rasli s ovim gradom kako je grad rastao i s njima.
Svijet bi bio puno humaniji nego što je danas kada bismo vratili samo malo zajednici iz koje dolazimo - kazala je Škokić napomenuvši promoviranim studentima da nikada ne zaborave svoj Studij čija će im vrata uvijek biti otvorena.
Voditeljica nam je kazala da se svake godine na Studij upiše 20 studenata jer svakome od njih žele pristupiti ponaosob, a promoventi nisu samo iz Makarske i s područja Rivijere, Ploča i Šestanovca, već iz Splita i okolice, Zagreba, Požege, Međugorja i otoka.
- Svi naši promovirani studenti već su zaposleni tijekom studiranja jer je njihovo zanimanje u velikoj potražnji, a znaju upravljati bilo kojim sustavom jer naš studij stvara buduće menadžere i lidere koji su specijalizanti za ugostiteljstvo, turizam i gastronomiju.
Mi konstantno oblikujemo naš kurikulum prema potrebama tržišta rada, a star je tek pet godina - kazala je Škokić.
Makarka Đina ulazi u povijest
Svečanu prisegu dali su Leonarda Lana Bajić, Ivana Brečić, Ante Buljan, Ivana Čović, Matea Dugandžić, Dina Đurović, Marin Jelić, Antonia Štrljić, Antonio Markić, Nina Matijašević, Dorotea Pavić, Ana Pehar, Patrik Petković, Nediljka Rašić, Iva Ravlić, Josip Štambuk, Mihaela Knezović, Patricija Vidaković, Bartul Vladić, Đina Bešker, Anamarija Jerončić, Marijana Matišić, Gloria Pivčević i Vittorio Šimić.
Među prvom generacijom sveučilišnih magistara je i Makarka Đina Bešker, ujedno i prva sugrađanka koja je u svom gradu stekla sveučilišnu titulu magistra hotelijerstva i gastronomije.
Kako je kazala, trenutak promocije je i veliki korak u obrazovnoj i kulturnoj povijesti Makarske.
- Makarska rivijera je poznata po svojoj ljepoti, tradiciji i gostoprimstvu, a mi smo kao studenti hotelijerstva i gastronomije dobili priliku pružiti dodatnu vrijednost i doprinos njezinom razvoju.
Važno je naglasiti da nas je svaki trenutak doveo do uspješnog finala jer je bilo puno izazova i svega što nas je oblikovalo i učinilo snažnijima.
Vjerujte u svoje snove i nikada ne odustajte od njih – kazala je Bešker dodavši da im je diploma početak jednog novog poglavlja, a izuzetno je ponosna na svoje kolege, profesore i mentore kao i obitelji i prijatelje koji su im pružali podršku svih ovih godina studiranja.
- Izuzetna mi je čast što sam prva Makarka koja je magistrirala na našem Studiju jer to se događa samo jednom u životu.
Već odavno radim u Sol Tourismu gdje obnašam funkciju voditeljice prodaje hotela Miramare tako da mi je magisterij bio baš za moj gušt – kazala je Bešker koja se na velikoj potpori posebno zahvalila svojoj majci, suprugu i sinovima.
Poduzetni studenti
Kako nam je kazao sveučilišni prvostupnik ekonomije Patrik Petković koji je u Makarsku došao iz Međimurja, studirao je tri godine, a sada će otvoriti svoju tvrtku.
- Već radim za telekomunikacijsku tvrtku, a u planu mi je osnovati svoju pa ću biti privatnik.
Za početak ću u Međimurju otvoriti svoj kafić i sve što sam naučio na fakultetu i srednjoj ugostiteljskoj školi, puno će mi pomoći u budućnosti - kazao je Petković.
Među veselim diplomiranim studentima je i Tučepka Ana Pehar koja je također stekla zvanje prvostupnice ekonomije, a za posao se ne brine jer već sezonski radi u TZ-u Tučepi, ali će i dalje nastaviti studirati kako bi stekla titulu magistre hotelijerstva i gastronomije.
- Većina mojih kolega već radi jer je naše zanimanje vrlo traženo. Nakon završetka studiranja, planirala sam se zaposliti baš ovdje na Studiju- kazala je Pehar.
Inače, misija Studija Hotelijerstvo i gastronomija na Sveučilištu u Splitu je obogatiti studijsku ponudu i odgovoriti na rastuće potrebe hrvatskog turističkog sektora za visokoobrazovanim stručnjacima sposobnima za uspješnu konkurenciju na međunarodnom tržištu.
Program kombinira teorijska znanja i praktične vještine, usklađujući se s globalnim standardima u području hotelijerstva i gastronomije. Kroz intenzivnu stručnu praksu u realnom radnom okruženju i naglasak na malim studijskim grupama, studij potiče individualni pristup i specijalizaciju studenata, pružajući im kompetencije za upravljanje složenim zadacima u turizmu.
Vizija programa je postati lider u obrazovanju za hotelijerstvo i gastronomiju u regiji, pripremajući studente za izazove i prilike u dinamičnom turističkom sektoru. Naglasak je na multikulturalnoj kompetentnosti, omogućavajući studentima učenje do tri strana jezika kako bi se maksimizirala njihova konkurentnost na globalnom tržištu.
Program teži uspostavljanju čvrste veze s industrijskim partnerima, osiguravajući relevantnost svojih kurikuluma i pružajući studentima prilike za zaposlenje i napredovanje u karijeri nakon završetka studija.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....