StoryEditorOCM
Obalanema više ‘mamutica‘

Makarska je pucala po šavu od preizgrađenosti, a sada su stigle promjene: ‘To je bio šok za investitore‘

Piše Korana Sutlić/JL
1. lipnja 2024. - 18:10

Makarska je među prvima u Hrvatskoj uvela u novo doba restrikcije u gradnji, nakon što je grad doslovno na nekim lokacijama pucao po šavu od preizgrađenosti zbog megalomanije određenih građevinskih grupa, i bila je simbol preizgrađenosti na obali, piše Jutarnji.hr. Taj se grad još bori s posljedicama prošlog prostornog plana jer su neke ‘stare‘ dozvole za gradnju još važeće, ali i sa smicalicama koje su neki potencijalni investitori probali u zadnji tren kako bi dobili dozvole za mega objekte.

Naime, kad su u Gradu najavili da idu na novi prostorni plan investitori su ih zasuli s blanco zahtjevima, predanim bez dokumentacije kao neka vrsta ‘‘rezervacije mjesta‘‘, od kojih su dio ipak sad uspjeli odbiti. Tako je zaustavljena moguća gradnja kojih par stotina stanova, i oni bi vjerojatno u starom sustavu bili odobreni.

Podsjetimo, usvajanjem izmjena Prostornog plana Makarske u prosincu 2023. godine, onemogućena je višestambena izgradnja i daljnja apartmanizacija grada. Indirektno je, kako Jutarnji.hr saznaje, zahvaljujući ovoj odluci nedavno odbijeno 35 zahtjeva za lokacijsku te 43 zahtjeva za građevinskom dozvolom. S obzirom na to da se gotovo svaki zahtjev odnosio na višestambene zgrade, na ovaj način je spriječena izgradnja stotina novih stambenih jedinica.

Po starom prostornom planu bilo je bez ikakvih problema moguće izgraditi stambenu zgradu od 35-40 stanova na 2000 kvadrata, a od kad su izmjene plana stupile na snagu, više nema mogućnosti višestambene izgradnje. Jedine stambene građevine koje je moguće graditi po novom planu su veličine do pet stambenih jedinica ili vile s jednom funkcionalnom jedinicom.

Ipak, aktualna gradska uprava nakon novog PP-a i dalje se bori s posljedicama stare zakonske regulative koja je išla u prilog nekim investitorima, jer su dozvole za gradnju izdane u vrijeme starog plana na snazi još neko vrijeme. Također, najava izmjena Prostornog plana i ukidanja mogućnosti gradnje višestambenih zgrada izazvala je spomenuti veći broj zahtjeva investitora koji su željeli iskoristiti mogućnost prije nego je novi stupio na snagu.

Nakon najave izmjena plana, u studenom i prosincu 2023., predano je čak 134 tzv. bianco zahtjeva za građevinsku dozvolu. U 2023. je tako ukupno bio 231 zahtjev za građevinsku dozvolu, a u 2022. godini je bilo 137 zahtjeva.

Bianco zahtjevi se moraju nadopuniti u određenom roku, a ako podnositelj to ne učini, gradska uprava ga ima pravo odbiti. Odjel za razvoj je, kako Jutarnji.hr saznaje u Gradu Makarska, zaprimio velik broj zahtjeva, isti investitori su imali po nekoliko zahtjeva, no niz zahtjeva je odbijeno jer dokumentacija nije bila potpuna niti je nadopuna stigla u definiranom vremenskom roku.

Zbog većeg opsega posla nadležni odjel gradske uprave, kako Jutarnji.hr saznaje, radio je u dvije smjene dok nije obradio sve pristigle zahtjeve. Odbijeno je, dakle, 35 bianco zahtjeva za lokacijsku i 43 bianco zahtjeva za građevinsku dozvolu.

- To je bio šok za investitore, jer nisu naviknuli na ovaj način rada u gradskoj upravi. Iznimka su stradalnici Domovinskog rata i poticana stanogradnja. Možemo reći kako konačno više neće biti izgradnje "mamutica" u Makarskoj - istaknuo je Zoran Paunović, gradonačelnik.

Ne može se, kaže, vratiti vrijeme i izbrisati sve što je napravljeno u prostoru zadnjih dvadesetak godina, ali izmjenama Prostornog plana su Makarskoj osigurali predah. Gradnje po starom planu još uvijek ima, i bit će još neko vrijeme, ali se devastacija prostora konačno usporava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 10:07