StoryEditorOCM
Spiza plusnutritivna bomba

Superhrana koju mnogi jedu na pogrešan način: potiče zdravlje, ljepotu i mršavljenje, ali samo ako je pravilno obradite

Piše Spiza SD
10. svibnja 2023. - 08:05

Smatraju se superhranom koja smanjenuje rizika od srčanih bolesti, poboljšava zdravlja probavnog sustava, smanjuje upale, potiče zdravlje kože i kose te pomaže mršavljenju, međutim, način na koji se konzumiraju igra veliku ulogu u postizanju spomenutih zdravstvenih dobrobiti koje se pripisuju moćnim sjemenkama lana. A nutricionisti upozoravaju kako ih mnogi koriste na potpunom pogrešan način.

Ako se ne konzumiraju na pravi način, ne samo da je od njih mala korist u nutritivnom smislu nego može doći do nezgodnih posljedica u vidu probavnih tegoba.

Kako se objašnjava, lanene sjemenke prije korištenja obavezno treba ispeći i samljeti. Ako ih konzumiramo sirove i cijele, ostaju neprobavljene. Pečenje pomaže da se ne zalijepe na stijenku crijeva, a mljevenje u fini prah omogućuje tijelu da učinkovitije apsorbira hranjive tvari.

image
Shutterstock

Za mljevenje možete koristiti mlinac za kavu, blender ili procesor hrane, a nakon što su tako pripremljene možete ih dodati u smoothie, jogurt, varivo ili ih posuti po salati. Jedan od najzgodnijih i najugodnijih načina za korištenje lanenih sjemenki na pravi način su keksići. Donosimo ih u zdravoj verziji bez brašna, jaja i mlijeka.

Keksići od lanenog brašna

Sastojci:

78 g lanenog brašna
36 g kokosovog šećera
28 g kokosovog ulja
2 do 4 žličice vode
po želji: 1/2 žličice mljevenih začina (cimet, đumbir, kardamom...)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva Celzija. Obložite veliki pleh papirom za pečenje.

Laneno brašno dobro izblendajte u fini prah, prebacite u zdjelu srednje veličine pa mu dodajte kokosov šećer i (po izboru) začine te dodajte otopljeno kokosovo ulje i 2 žličice vode. Miješajte dok se smjesa ne sjedini u glatko tijesto (po potrebi dodajte još malo vode) pa ga ostavite tijesto da odstoji 5 minuta kako bi lan upio tekućinu.

Razvaljajte 12 jednakih dijelova tijesta u kuglice pa svaku ravnim dnom čaše spljoštite u ravnomjeran krug. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 11 do 12 minuta dok rubovi kolačića ne postanu hrskavi i suhi. Izvadite iz pećnice i ohladite na limu 5 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 04:16