Smatra se najzdravijim samoniklim lisnatim povrćem, a njeno ljekovito djelovanje poznato je od davnina. Međutim, pristupite li joj na pogrešan način mogli biste zažaliti. Naravno, riječ je o koprivi. Bodljikava biljka koja je upravo u "stađunu" - jer se njeno lišće koristi samo dok je mlada - pravi je spas za sve one koji se oporavljaju od bolesti ili pate od anemije, alergija, upala mokraćnog sustava, problema s jetrom i šećerom u krvi jer sadrži vitamine i minerale koji pomažu kod takvih stanja.
Mlada kopriva jedan je od najbogatijih prirodnih izvora C vitamina, a obiluje i vitaminom A i drugim vrijednim sastojcima poput minerala i biljnih hormona pa će nam, koristimo li je kao hranu, osim što je ukusna pomoći pospješiti niz funkcija - od poticanja probave do čišćenja organizma, a navodno pomaže i kod nesanice, išijasa i ćelavosti (doduše za posljednje dvije stavke prvenstveno kroz vanjsku primjenu).
Iskoristite sezonu ove prezdrave biljke i pripremite je u obliku ukusnog čaja (nekoliko listova svježe koprive prelijte kipućom vodom pa ostavite da odstoji 10 minuta), krepke krem juhe ili njome punite sve vrste slanih pita, tartova i quicheva, kao što biste radili, primjerice, sa špinatom. Ovog vam puta predlažemo finu pitu na tragu zeljanice, sigurni smo da će vas oduševiti.
Slana pita od koprive
Sastojci:
500 g kora za savijače
500 g koprive
250 g svježeg sira
250 ml kiselog vrhnja
3 jaja
malo ulja i mineralne vode
sol
Priprema:
Koprivu operite i sitno narežite pa je potopite u toplu vodu 15-ak minuta. Potom je dobro ocijedite i pomiješajte sa sirom, 150 ml vrhnja i jajima. Dodajte malo soli, promiješajte pa nadjevu dodajte 2-3 zgužvane kore za savijaču.
U posudu za pečenje posložite 3-4 kore, svaku popškropite mješavinom ulja i mineralne vode. Preko kora izlijte pola nadjeva pa stavite novi sloj kora i na njega ostatak nadjeva. Na vrh posložite još 3-4 kore i stavite peći pitu u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Par minuta prije kraja premažite pitu ostatkom vrhnja kojem ste dodali malo mješavine ulja i mineralne vode pa je vratite u pećnicu još par minuta.
Pustite pitu da se ohladi 15-ak minuta pa je narežite i poslužite.