StoryEditorOCM
Spiza plussamo navalite

Nemojte izbjegavati krumpir! Saveznik vam je u postizanju zdravlja i vitkosti, slobodno ga jedite, ali uz jedan uvjet

Piše Spiza SD
12. svibnja 2023. - 07:05

Jedan od prvih savjeta koje ćete čuti kad odlučite poraditi na poboljšanju zdravlja i izgleda bit će "Jedi manje hrane kao što je krumpir". I to ima smisla, ako ste se do sad pretrpavali prženim krumpirićima i svaki šnicel pratili obilnom porcijom pirea. Međutim, možete potpuno bezbrižno uživati u krumpiru čak i ako želite skinuti koji kilogram, a ako vam je cilj bolja probava, podizanje imuniteta pa čak i raspoloženja, tada vam je krumpir dobar saveznik. Krumpir, sasvim običan krumpir, ali ne bilo kakav.

Novija istraživanja utvrdila su važnost takozvanog rezistentnog škroba za pravilno funkcioniranje organizma. Takav škrob, kako se pokazalo, tijelo ne može probaviti, ali je itekako važan za bakterije u probavnom sustavu, kojima služi kao hrana. Već je neko vrijeme poznato da zdrave i zadovoljne bakterije u probavnom sustavu znače zdravo (ili bar zdravije) tijelo i zadovoljan duh, zahvaljujući vezi između probavnog sustava i mozga.

image
Shutterstock

Ono što je također vrlo važno, a malo je poznato je da ga te bakterije, dok ga probavljaju, pretvaraju u kratkolančane masne kiseline od kojih je najvažnija butirat, i to zbog toga što smanjuje pH razinu u crijevima, smanjuje upalu i smanjuje rizik od raka debelog crijeva, a može pomoći i kod raznih probavnih smetnji i bolesti te povećati apsorpciju minerala.

Ova vrsta škroba također sadrži dvostruko manje kalorija, a ispitivanja pokazuju da može doprinijeti gubitku težine, prvenstveno povećanjem osjećaja sitosti i smanjenjem apetita.

No u krumpiru se nalazi sasvim običan škrob, onaj nepoželjne vrste. Samo što je odnedavno poznato kako ga možemo pretvoriti i ovaj dobri, rezistentni. Samo ga pustite da se ohladi. Krumpir, a i škrob skupa s njim. Kuhanjem, a zatim hlađenjem, običan škrob postaje rezistentni. Stoga navalite na luhane, pa čak i pečene krumpire (ipak budite razumni po pitanju masnoće), samo budite malo strpljivi dok se ne ohlade.

Nije li vam primamljiva ideja o hladnom pomfritu ili pečenim krumpirima, zasigurno nećete imati ništa protiv dobre stare krumpir-salate. Nudimo vam recept prema kojem će vam ispasti tako dobra da ćete je poželjeti jesti svakog dana. A sudeći po svemu navedenom, to možda i nije loša ideja.

Salata od krumpira s finim dresingom

Salata:

1 kg krumpira 
1 krastavac (svježi)
pola komorača (svježi)
šaka matovilca

Dressing:

2 žlice maslinovog ulja
vezica vlasca
pola vezice kopra
2 češnja češnjaka
2 žličice kapara
žličica senfa
sok 1 limuna
sol, papar

Priprema:

Krumpir skuhajte u kori, ohladite pa ogulite i narežite na ploške. Stavite ga u zdjelu, dodajte malo soli i lagano promiješajte. Komorač izrežite na listiće, krastavac ogulite i usitnite, a matovilac isplahnite i skinite mu korjenčiće. Sve dodajte krumpiru i promiješajte.

Za dresing nasjeckajte vlasac i kopar, a češnjak protisnite ili naribajte. Pomiješajte majonezu, sok limuna, senf, malo soli i papra, dodajte sjeckane kapare, vlasac i kopar pa prelijte po salati. Provjerite treba li još soli ili limunovog soka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:31